På ét punkt er Lars Jørgensens rolle større end Jesper Jensens

Jesper Jensen og Lars Jørgensen forklarer, hvordan rollefordelingen er mellem de to danske trænere.

Se EM i håndbold på TV 2 PLAY.

Hvem står for forsvaret? Hvem står for angrebet? Og hvem står for de personlige samtaler på håndboldlandsholdet?

Det forsøger cheftræner Jesper Jensen og assistenttræner Lars Jørgensen at gøre os klogere på.

TV 2 SPORT har bedt de to trænere udfylde et diagram i tre forskellige kategorier. Her skal de sætte procenter på, hvem der udfylder den største rolle i hver kategori og forklare, hvordan de supplerer hinanden som trænere på det danske landshold.

Angrebet

  • Jesper Jensens svar: 75/25 til sig selv
  • Lars Jørgensens svar: 90/10 til Jesper Jensen

- Jeg har givet ham 90 procent, fordi han bare er hamrende dygtig, siger Lars Jørgensen og uddyber sit svar:

- Man har altid bare et specielt perspektiv, når man er en bestemt position. Som forsvarsspiller har man også nogle blikke på, hvad det er, der gør, at angrebsspillet kan lykkes. Så selvom jeg ikke har tilbragt så meget tid i den ende af banen, har jeg spillet håndbold i mange år, og derfor har jeg også nogle tanker omkring det. Men det er helt sikkert Jesper, der er den altoverskyggende på angrebsdelen, siger Jørgensen.

Han følges op af Jesper Jensen:

- Jeg tror også, at mange af spillerne ville sige det, som Lars siger. Men jeg tror mere, vi er på 75/25, fordi vi stadig snakker og sparrer rigtig meget om det individuelle. Hvor er vi henne? Hvad kan de forskellige? Og hvad ville være irriterende for det forsvar, vi møder? Lars er måske bare ikke helt bevidst om, hvor meget han fylder i den del, siger landstræneren.

Forsvaret

  • Jesper Jensens svar: 50/50
  • Lars Jørgensens svar: 50/50

- Den overordnede taktik snakker jeg med Lars omkring. Det er spørgsmål som: Hvad gør vi her? Hvad synes du? Evalueringen bagefter står Lars så 100 procent for. Det gør han også med de individuelle udviklingskompetencer. Den ligger hos Lars, for der er han bare lige dét skarpere, siger Jesper Jensen og tilføjer:

- Så det er egentlig relativt delt op i forhold til, at jeg har meget af det kollektive, og Lars har det individuelle. Men det er heller ikke sådan, at jeg ikke en gang i mellem kommer med et dårligt råd på det individuelle plan, eller at Lars kommer med noget kollektivt, siger landstræneren.

Personlige samtaler

  • Jesper Jensens svar: 35-40/10-15 til Lars Jørgensen - resten = de andre i teamet
  • Lars Jørgensens svar: 80/20 til sig selv (hvis man tager hele kalenderåret med)

- Jeg har delt det lidt op. Vi har et mesterskab her, som er vores altoverskyggende hovedprodukt. Når vi skal bedømmes af vores forbund, af håndbold-Danmark og de menige seere, så er det mesterskabet, der kører. Her har vi en ledergruppe, som er enormt meget på. Vi har hele tiden snakke, der kører. Nogle er formaliserede, andre er ikke. Så den er enormt svær at dele op, siger Lars Jørgensen og fortsætter:

- Men i den anden del, som er resten af året, hvor vi lægger byggesten til mesterskaberne, vil det være min primære opgave at have kommunikationen med vores spillere. Selvfølgelig har Jesper og Christina (Roslyng, Team Manager, red.) også samtaler i den periode.

- Men i min jobbeskrivelse ligger der, at jeg skal have den dialog, sætte tiltag i søen og have sparring med vores eksperter. Men den er svær, for der er mange mennesker inde over her, siger Lars Jørgensen.

Jesper Jensen har valgt at give procenterne, ud fra hvordan de fordeler opgaverne til en slutrunde.

- Jeg har kun sat mig selv til 10-15 procent, fordi jeg på hviledage sidder ved computeren alt for mange timer. Det er ikke, fordi jeg nørder, men der er bare nogle ting, der skal være klar, til spillerne skal have taktik og evaluering. Der er Lars bare god, og han er god til at snakke med mennesker. Så han får mange ting med sig. Samtidig ligger der en enorm tryghed hos spillerne i at være sammen med ham.

- Men det er supersvært. For der er bare rigtig mange i vores team, som har styr på en masse ting, og som har mange formelle og uformelle samtaler. Og grunden til, at Lars og jeg supplerer hinanden rigtig godt, er, at Lars er enormt dygtig til de uformelle samtaler, siger Jesper Jensen.

Udover de to landstrænere består "teamet" også af blandt andre målmandstræner Michael Bruun, Team Manager Christina Roslyng og holdets behandlere.

Danmark spiller den næste EM-kamp onsdag aften. Modstanderen er Norge, og kampen kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY klokken 20.30. Får Danmark point i det opgør, er de blandt de sidste fire. Få styr på scenarierne her.