EM håndbold

Danmark tager historisk sejr over Norge

Danmark slog Norge for første gang i 17 forsøg.

Så lykkedes det!

Efter 16 betydende kampe i træk uden sejr over Norge slog Danmark langt om længe naboerne. Det skete ved EM-slutrunden onsdag aften.

Og sejren har en ekstra gevinst. Danmark glider nemlig forbi Norge i mellemrundepuljen. Det betyder, at det danske landshold møder Montenegro i semifinalen.

Kampen spilles fredag klokken 17.45 og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.

Dagens danskere

Anne Mette Hansen var den helt store oplevelse og spillede sin klart bedste kamp i turneringen. Her viste både sine evner med skuddet fra distancen og gennembrud.

Sandra Toft bød sig også til og stod en rigtig flot kamp. Flere gange pillede hun pynten af de norske skytter.

Sådan forløb kampen

/ Ritzau

Det lignede, at den sikrede semifinaleplads fyldte mere hos danskerne end den frustrerende nyhed om to positive coronatest i lejren. I hvert fald spillede danskerne med stor frihed og selvtillid fra start.

Fra 3-3 lukkede Sandra Toft ned i målet, mens Anne Mette Hansen med stor vilje sled sig fri et par gange.

Efter tre danske scoringer i træk måtte Norges erfarne landstræner, Thorir Hergeirsson, kalde til timeout.

Der kom mere styr på nordmændenes forsvar, og da Mie Højlund midtvejs i halvlegen måtte gå ud efter et sammenstød, gik danskernes angreb i stå.

Det gik ud over Mie Højlund, Simone Petersen og Emma Friis i første halvleg. Video: TV 2 Sport

Flere skader

Norge fik kontakt ved 7-7, og da Højlunds erstatning, Simone Petersen, små ti minutter fra pausen også måtte gå ud med en skade, skulle der tænkes i alternativer på den danske bænk.

Emma Friis måtte også sætte sig på bænken, med hvad der lignede en skade.

Jesper Jensens løsning blev at gå over til at spille syv mod seks offensivt i en periode, og det fik stoppet den lille scoringskrise, holdet var kommet ind i.

Det blev tæt halvlegen ud, hvor Norge kunne tage en føring på 13-12 med til pause.

Danskerne kom dog stærkt ud efter pausen og kom foran 17-15 efter fem minutter, inden Norge neutraliserede føringen igen.

Profil i fokus

Anne Mette Hansen spillede offensivt en af sine bedste landskampe, og hun blev ved med at finde små huller i nordmændenes defensiv og udnytte dem med sin store fysik.

Jesper Jensen hev også i anden halvleg syv mod seks-spillet frem fra værktøjskassen, og det gav pote.

Fra 24-24 rykkede Danmark i front med 27-24 med kun lidt over otte minutter igen.

Det begyndte så småt at dufte af den første danske sejr over Norge ved en slutrunde i ti år, da Mette Tranborg skød Danmark på 29-25 bare et par minutter senere.

Det norske forsvar var til at tale med, og danskerne udnyttede det dygtigt, men to danske udvisninger kort efter hinanden gav Norge nyt liv.

Nordmændene lavede tre mål i træk og fik den danske føring ned på et enkelt mål, men Danmark holdt stand i en hektisk afslutning.