Her er Danmark lysår foran Norge

Søndag aften mødes Danmark og Norge i finalen ved EM i kvindehåndbold, hvor der er uenighed om favoritværdigheden.

Se EM-finalen på TV 2 og TV 2 PLAY.

Mens Danmark står i den første finale siden 2004, skal man grave en smule i hukommelsen for at finde den seneste finale, som Norge ikke var med i.

Derfor virker det logisk, at bookmakerne har Norge som favorit søndag aften, selvom danske og norske håndboldeksperter ikke er helt enige. På ét punkt ser de dog ens på de to hold.

- På fløjene er der ingen tvivl. Danmark er lysår foran Norge i dette mesterskab, siger den tidligere målmand Ole Erevik, der arbejder som håndboldekspert for norsk Viasat.

- Dog vil jeg sige, at Norge bruger fløjene bedre i dag (fredag, red.). De tager mulighederne for at brede det franske forsvar ud. Det gjorde de ikke mod Danmark. Der vovede de ikke at tage chancen. Derfor kunne Danmark bare blive ved med at stå tættere og tættere, og det gjorde det næsten umuligt for Stine Bredal, Nora Mørk og Henny Reistad, siger Ole Erevik i TV 2 SPORTs studie efter Norges semifinalesejr.

Danmarks fløje

Trine Østergaard: 23 mål på 33 forsøg. 69,7 procent. Spilletid: 5:46:36

Emma Friis: 35 mål på 51 forsøg. 68,6 procent. Spilletid: 5:32:25

Elma Halilcevic: 2 mål på 4 forsøg. 50 procent. Spilletid: 1:07:15

Andrea Hansen: 5 mål på 6 forsøg. 83 procent. Spilletid: 54:33

Kilde: EHF

Fredag vandt Norge 28-20 over Frankrig, mens Danmark besejrede Montenegro 27-23 i semifinalerne. Derfor mødes de igen i finalen søndag aften, hvor Norge får mulighed for at revanchere den danske sejr i mellemrunden.

- Jeg synes, der er et plus på Danmarks defensiv i forhold til Norges. Og så synes jeg også, der er et plus på Danmarks fløje, siger TV 2 SPORTs ekspert Lærke Møller.

Hendes kollega Bent Nyegaard tager også udgangspunkt i mellemrundekampen, som Danmark vandt 31-29, når han ”ser Danmark i en lille favoritrolle.”

Helt så optimistisk er Ole Erevik dog ikke på Danmarks vegne, selvom han rangerer de danske fløje langt over de norske.

Norges fløje

Sunniva Næs Andersen: 9 mål på 18 forsøg. 50 procent. Spilletid: 4:41:47

Malin Aune Larsen: 12 mål på 16 forsøg. 75 procent. Spilletid: 2:20:52

Anniken Wollik: 8 mål på 13 forsøg. 62 procent. Spilletid: 2:05:37

Emilie Hovden: 4 mål på 6 forsøg. 67 procent. Spilletid: 59:56

Kilde: EHF

- Jeg tror, de norske spillere er meget, meget opsatte på at bevise, at der var tale om et engangstilfælde. Jeg har også svært ved at se, at Danmark kan slå Norge to gange i træk. Det er ikke for at være patriotisk, men jeg synes, at Norge er et bedre hold end Danmark på de fleste områder. Derfor ser jeg Norge som klar favorit.

- Men ikke så klar favorit, som Norge har været tidligere.

Inden Danmarks sejr i mellemrunden havde Norge vundet de seneste 16 indbyrdes kampe.

Se EM-finalen på TV 2 og TV 2 PLAY. Kampstart søndag klokken 20.30.