Tårerne triller stadig hos Toft - men nu er det af en anden årsag

18 års finaletørke er slut, når Danmark løber på halgulvet søndag aften, og landstræneren håber, at de yngre spillere vil huske historien.

De har stået der flere gange.

Stået og stirret ud i intetheden, mens modstanderne har jublet i baggrunden over videre avancement, mens det var slut for Danmark. Ved det igangværende EM er Danmark dog ikke færdige – langt fra.

Sandra er kommet fra slutrunder med tårer. Den her gang er det glædestårer

Jesper Jensen

Søndag aften møder de Norge i EM-finalen og slutter dermed en 18 år lang finaletørke.

Landstræner Jesper Jensen håber, at nogle af de nye, unge spillere vil huske på, at en deltagelse i den afsluttende finaleweekend lagt fra har været kutyme for Danmark.

- Når Emma Friis, Michala Møller og Andrea Hansen og andre unge spillere står her nu, får lov til at være her og kun har prøvet at spille semifinaler og finaler, så skal de lige huske på, hvor meget der er nogle, der har skulle løbe igennem en mur. Nu har de løbet så mange gange ind i den mur, at de har slået hul, siger Jesper Jensen til TV 2 SPORT.

- Der står nogle unge mennesker bagved, som bare kan få lov til at trille igennem uden at få støv på skuldrene. Jeg håber og tror, at de sender en tak til Burgaard, Toft, Heindahl og flere andre, når de lægger sig på puden. De rutinerede har stået og fået kindheste gennem mange år for ikke at leve op til hele Danmarks forventninger til dansk kvindehåndbold, som er noget, der ligger tilbage i slutningen af halvfemserne og starten af nullerne. Det har nogle gange været lidt urimeligt.

Landstræner synes virkelig, at spillerne har fortjent finalepladsen – især når man tænker på det, de tidligere har været igennem.

- Sandra er kommet fra slutrunder med tårer, der nærmest trillede ned ad kinderne. Den her gang er det glædestårer, siger Jesper Jensen.

Danmark var senest i en finale i 2004. Her var det også en EM-finale - også mod Norge. Her tabte Danmark med to mål.

- Nu står vi her

Sandra Toft kan så absolut nikke genkende til Jesper Jensens ord.

Det har gjort ondt – rigtig ondt

Sandra Toft

Og det var også derfor, at glædestårerne strømmede frem efter Danmarks sejr over Montenegro i semifinalen, der sikrede en finaleplads.

Du siger, du ikke skal kæmpe for at blive for emotionel. Hvad er det, der gør det?

- Det gør det jo, når man har været på landsholdet i så mange år og har været i gennem så meget, og det har gjort ondt, rigtig ondt. Det gør jo bare, at det er en stolthed og lettelse, der svømmer ind over én. Ja, det er jo kæmpestort. Det er en EM-finale, det lyder jo helt sindssygt at sige, siger Sandra Toft til TV 2 SPORT.

- Det har været det hele værd nu. Alle de tårer, man har været igennem til andre mesterskaber, og jeg ved ikke hvad, det har bare været det hele værd, for nu står vi her. Vi har ført Danmark tilbage i den absolutte top. Nu skal vi bare prøve at skrive historien endnu større og se, om vi kan komme helt op på podiet.

Sandra Toft og de danske spillere vil nu slå Norge for at skrive den perfekte historie. De ved godt, at det bliver svært, selvom det endte med en sejr i mellemrunden senest.

- Der er ikke nogle af os, der har spillet en EM-finale før, og vi aner ikke, hvordan vi kommer til at reagere, når vi står der, og nordmændene har stået der ufatteligt mange gange, siger Toft.

Du kan se EM-finalen mellem Norge og Danmark på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 20.30.