Håndbold

Tilbage efter 732 dage - dansk stjerne opløst i tårer

Odense Håndbolds Helena Elver gjorde søndag comeback til håndboldbanen, da hun var med til at slå Nykøbing Falster i Håndboldligaen.

732 dage. Eller to år og to dage. Så længe siden er det, 24-årige Helena Elver sidst var omklædt og klar til at spille en håndboldkamp.

Den danske komet nåede dog aldrig at komme i kamp den dag i 2020, fordi hun undervejs i opvarmningen til en landskamp pådrog sig en korsbåndsskade, hvilket også kostede hende EM-deltagelsen på hjemmebane.

Nykøbing Falster Håndboldklub vs. Odense Håndbold
19-23
(10 - 12)
Topscorer
HoldSpiller(e)Mål
Nykøbing Falster HåndboldklubMarie-Helene SajkaTyra Axnér4 mål
Odense HåndboldDione Housheer6 mål
Udvisninger
HoldUdvisninger
Nykøbing Falster Håndboldklub1
Odense Håndbold1

Siden har Helena Elver gennemgået to års skadeshelvede, efter hun i september 2021 blev ramt af en ny korsbåndsskade, inden hun søndag endelig kunne vende tilbage, hvor hun hører til. Derfor fik tårerne også frit løb ved TV 2 SPORTs mikrofon efter kampen.

- Det var fuldstændig urealistisk. Puha, undskyld. Det er fandeme urealistisk at have arbejdet så hårdt i to år, og nu har det fucking endelig givet pay off. Jeg har ventet så længe på det her, lød det fra en grædefærdig Elver.

Klappet tilbage på banen

Comebacket blev en realitet, da Odense-stjernen kom på banen efter knap 43 minutter af ligakampen mod Nykøbing Falster, hvilket medførte klapsalver fra både hjemme- og udefans i hallen.

Helena Elver kommer på banen til sit comeback efter et skadeshelvede, der holdt hende ude i 732 dage. Video: TV 2 SPORT

Helena Elver, der normalt er bagspiller, nåede at få lidt over 10 minutter på banen, hvor hun indtog venstre fløj, inden hun igen tog plads på bænken mod afslutningen på kampen, som Odense vandt med fire mål.

Søndagens største sejr var dog uden tvivl Elvers comeback på håndboldbanen, hvilket blev tydeligt i minutterne efter slutfløjtet, hvor følelserne fik frit løb på banen.

Kan igen kalde sig håndboldspiller

Omringet af flere holdkammeraterne lod hovedpersonen tårerne trille, mens hun modtog krammere ad libitum.

- Der er en kæmpe glæde og lettelse over, at jeg igen kan få lov til at kalde mig håndboldspiller og være en del af et fantastisk og hold og klub, der har været outstanding i alt det her. Jeg er bare fyldt op med taknemmelighed på alle punkter.

Hvordan holdt du fast i troen på at komme tilbage?

- Der har været rigtig mange dage, hvor jeg har haft lyst til at smide håndklædet i ringen, men det er jo det her, som jeg elsker og gerne vil. Jeg aner overhovedet ikke, hvordan jeg er kommet igennem de her dage. Jeg kunne aldrig nogensinde have gjort det uden min familie, venner, klubben, holdet, pigerne…

- Jeg kunne seriøst skrive en bog med alle de mennesker, der har gjort, at jeg står her i dag og været med til, at jeg kunne kæmpe videre i alle de her dage. Jeg er dybt taknemmelig.

Frygten har fyldt meget

I løbet af de seneste måneder har Helena Elver ikke lagt skjul på, at det mentale har fyldt mest i kampen for at vende tilbage på håndboldbanen.

Ifølge Odense-stjernen var hun heller ikke 100 procent klar, da hun gjorde comeback mod Nykøbing Falster, men før eller siden skulle hun også videre i en lang proces, der har været rigtig hård.

- Frygten for at blive skadet igen har fyldt meget i den sidste skadesperiode. Men jeg tror bare, at det er alle dage, man træner alene, og man skal trække sig selv ud af sengen for at skulle ned og styrketræne det lorteprogram igen.

- Det er bare fucking hårdt, og det er helt forfærdeligt at være skadet. Specielt i så lang tid. Jeg ved ikke, hvordan jeg er kommet igennem det.

"Den gamle Helena Elver"

Nu skal bagspilleren - eller fløjspillere for en periode - så stille og roligt tilbage i kampform og vænne kroppen til at spille flere minutter.

For hvor langt er hun egentlig fra den udgave af Helena Elver, der for lidt over to år siden var udtaget til EM for landsholdet og udråbt som en af de største danske håndboldstjerner?

- Årh, langt, langt, langt væk. Men det er en proces, og jeg har stor tiltro til processen. Jeg vil gerne bidrage på holdet med det, jeg kan, og det er op til min træner at vælge, hvornår jeg kan det. Lige nu er jeg bare udfyldningsspiller, og på et tidspunkt håber jeg, at jeg kan bidrage med meget mere, afsluttede en lettet Helena Elver.

I Kvindeligaen kan hun glæde sig over, at hun vender tilbage til et hold, der kæmper med i toppen af tabellen.

Dame Håndbold Ligaen

Dame Håndbold Ligaen
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1151311478372+10627
2151113461368+9323
3141103404329+7522
4151005431413+1820
5141004423373+5020
615735409411-217