Islandsk målmand sender klage over VM-regler

Det er bestemt ikke uden √łjenfaldende protester, at IHF h√•ndh√¶ver reglen om j√¶vnlige coronatests og fem dages isolation for coronaramte under VM.

Er det et brud på basale menneskerettigheder, hvis det internationale håndboldforbund (IHF) tvinger spillere til at lade sig coronateste og i værste fald isolere under VM?

Ja, påpeger den islandske målmand Björgvin Pall Gustavsson, der onsdag har indsendt en officiel klage til IHF.

- Jeg har, sammen med andre h√•ndboldspillere, konsulteret advokater vedr√łrende den potentielle isolation ved h√•ndbold-VM, indleder Gustavsson sin klage, som han selv har delt p√• Twitter.

"Yderst bemærkelsesværdigt"

Målmanden, der selv er VM-aktuel, fortsætter med at henvise til den europæiske menneskerettighedskonvention, der handler om beskyttelsen af frihed og privatliv samt friheden til at arbejde.

Det skal forstås i lyset af, at IHF har vedtaget egne coronaregler i værtslandene Sverige og Polen, hvor coronarestriktioner i samfundet er fortid.

- Turneringsreglerne er strengere end de eksisterende regler i de respektive lande, og det er arrang√łren, der laver de her regler.

- Man kan nemt argumentere for, at friheden til at arbejde bliver indskr√¶nket ved at n√¶gte spillerne adgang til turneringen, hvis de v√¶lger ikke at f√łlge reglerne. Det er selvf√łlgelig yderst bem√¶rkelsesv√¶rdigt, siden der ikke er g√¶ldende corona-restriktioner i de lande.

- Spillere, der er havner i isolation under verdensmesterskabet, vil potentielt s√łge deres rettigheder ved en domstol. Spillerne er bevidste om, at de til en hver tid kan bryde isolationen eller n√¶gte at blive unders√łgt, lyder det i klagebrevet

IHF kr√¶ver en negativ PCR-test 72 timer f√łr ankomst til VM og derfra test igen efter det indledende gruppespil og efter mellemrunden.

Ved en positiv test kan man tidligst vende tilbage efter fem dage med en negativt test.

Landstr√¶ner: - Fuldst√¶ndig un√łdvendigt

Også Islands landstræner Gudmundur Gudmundsson er meget uforstående over for det internationale håndboldforbunds beslutning.

- Jeg m√• indr√łmme, at jeg gispede, da jeg h√łrte det, og jeg er meget bekymret for det. Efter min mening er det her fuldst√¶ndig un√łdvendigt og kommer p√• et underligt tidspunkt, siger isl√¶ndingen if√łlge frettabladid.

Når Gudmundsson er bekymret, kan det være, fordi han for blot et år siden kæmpede med at styre Island igennem en EM-slutrunde med sine spillere ude og inde af corona-isolation på kryds og tværs, uanset om de havde symptomer eller ej.

- Ingen andre steder eller i nogen anden forening i verden bliver covid-19 diskuteret, så det er mildest talt et mærkeligt træk, siger han.

VM begynder den 11. januar. Island spiller f√łrste kamp den 12. mod Portugal. Danmark spiller f√łrst den 13. mod Belgien.