VM håndbold

Danmark er klar til VM – men én person mangler

Når det danske herrelandshold går på banen til VM, bliver det uden den mangeårige profil Lasse Svan. Og det kommer til at kunne mærkes.

I 19 år har han stået der. Helt ude i hjørnet. På den højrefløj, der så godt som tilhørte ham.

Der stod han klar til at gribe bolden, sætte i fart ind mod stregen og smaske harpikskuglen i nettet med den pålidelige venstre hånd.

Men i år bliver det uden ham.

Lasse Svan stoppede karrieren i sommer, og det danske landshold kan derfor se frem til en slutrunde uden en af holdets mangeårige talismaner.

- Lasse var helt udtalt en kæmpe lederfigur for os. Der er bare nogle opgaver, som Lasse havde, og som vi nød godt af, som nu skal bredes ud. Nogle skal trække et større læs, for der er ikke en 1-1-erstatning, siger landsholdprofilen Henrik Møllgaard til TV 2 SPORT og uddyber:

- Jeg sad og kiggede ned over indkaldelsen, og jeg var glad for, at Hans (Lindberg, red.) var tilbage. Både fordi jeg så ikke er den ældste, men også fordi der ikke er ret mange tilbage af de der helte og forbilleder, jeg havde, da jeg selv kom ind. De er jo væk alle de store navne, som jeg syntes var mere end håndbolden. Alle de roller skal deles ud og er selvfølgelig også blevet det over årene. Men det bliver bare ikke lettere nu, hvor Svan er væk, for han har været så meget. Både på og uden for banen.

Svan i tal

​Lasse Svan har en lang række flotte bedrifter stående ud for sit navn:

 • 246 A-landskampe
 • 572 landsholdsmål
 • To Bundesliga-titler
 • Pokalmester i Tyskland
 • En Champions League-triumf
 • To tyske Super Cups
 • To danske mesterskaber
 • Tre danske pokaltitler
 • Et europamesterskab
 • To verdensmesterskaber
 • Olympisk mester

Henrik Møllgaard følges op af landstræner Nikolaj Jacobsen, der heller ikke vil underkende betydningen af Svans farvel.

- Det er et stort tab for gruppen. Så kan man sige, at vi har fået en lige så rutineret herre ind i Hans (Lindberg, red.), som kommer ind og kan overtage mange af Lasses roller. Men det er da specielt ikke at have ham med.

- Han har været en stor del af det landshold, hvor jeg har været træner. Jeg har brugt ham rigtig meget uden for banen, og personligt kommer jeg til at savne ham, siger Nikolaj Jacobsen.

Se en masse VM direkte på TV 2 PLAY. Se sendeplanen her.

Havde en høj stemme på holdet

Lasse Svan, der i dag er 39 år gammel, nåede imponerende 246 landskampe i den rød-hvide trøje siden debuten i 2003.

Højrefløjen formåede at vinde så godt som alt, hvad der kan vindes, og han står noteret for fornemme ni medaljer med Danmark.

De flotte tal vidner naturligvis om håndboldspiller med voldsomt store kvaliteter på banen. Men ifølge landstræneren er det lige så meget de ting, han bidrog med uden for halgulvet, der vil blive savnet ved de kommende slutrunder.

- Lasse har nogle fantastiske håndboldmæssige egenskaber. Han er bundsolid. Hvis du spørger mange, tror jeg, han vil være i top-3 over de bedste højrefløje over de sidste ti år i verden.

- Men samtidig er han også et godt menneske med begge ben solidt plantet på jorden. Du kan stole på Lasse. Han har en høj stemme på holdet. Når han siger noget, lytter man. Og han har en god evne til at sige de rette ting på de rette tidspunkter. Det er nogle af de ting, andre nu skal ind og overtage for ham, siger landstræneren.

De gamle skal hjælpe de unge

Savnet til Lasse Svan er stort, men det er nu en gang også en del af håndboldspillet, at de gamle stjerner på et tidspunkt pakker tasken og siger farvel.

Det ved både spillere og trænere også godt, og derfor forsøger de at se fremad. Det gør de blandt andet ved spørge sig selv, hvordan de skal lykkes med at lukke hullerne efter Svan?

- Det skal vi så også have fundet ud af. Der er rigtig mange unge mennesker på spring lige nu, og nogle af dem skal ind og have deres første mesterskab.

- De skal hjælpes godt på vej, og det er først og fremmest nogle af os, som har været med en del gange, som skal hjælpe dem, siger 38-årige Henrik Møllgaard.

Nye ledere må træde til

En af de spillere, der skal forsøge at udfylde en del af det tomrum, Svan har efterladt sig, er holdets viceanfører, Magnus Saugstrup.

Den 26-årige stregspiller har i en relativt ung alder fået et stort ansvar, og med farvellet til Svan er der nu endnu større krav til ham og flere af de andre ledere på holdet.

- Lasse var ekstremt dygtig på de ting, han gjorde. Så jeg føler egentlig ikke, at kun er mig, der skal udfylde den rolle, Lasse havde.

- Men jeg tror, mange tænker, at Lasse var en stor del af det hele, og så må vi hjælpe hinanden sammen med at komme videre fra den rolle, han havde, siger Saugstrup.

Gode nyheder fra landstræneren

Selvom det bliver en udfordring at være afsted uden Svan, er både unge såvel som gamle landsholdsspillere altså klar til at give den en ekstra skalle for at udfylde tomrummet.

Og inden det hele bliver alt for trist, så har landstræner Nikolaj Jacobsen heldigvis også en god nyhed til både spillere og fans.

- Lasse er med.

- Det er bare over Snapchat nu. Han holder øje, og vi snakker tit sammen. Det har vi gjort, lige siden han har spillet, og det kommer vi også til under slutrunden her, siger landstræneren.

Danmark indleder VM fredag klokken 20.30 mod Belgien. Kampen kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.

VM gruppe H

VM gruppe H
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1330011370+436
231117891-133
3310287102-152
430127792-151