VM håndbold

Ekspert i matchfixing: Håndboldens troværdighed er på spil

Det Europæiske Håndboldforbund har hverken håndteret de alvorlige mistanker om matchfixing tilstrækkeligt grundigt eller korrekt, mener ekspert.

Read the article in English.

En fornuftig, normal person, der læser Sportradars rapport, kan komme i tvivl om troværdigheden i europæisk håndbold.

Det mener en af verdens førende eksperter i matchfixing, Declan Hill.

Han er undersøgende journalist, har en ph.d fra Oxford University og er forfatter til flere bøger om matchfixing. Declan Hill har læst rapporten om formodet matchfixing fra analyse- og overvågningsfirmaet Sportradar. En rapport, som EHF har kendt siden 2018.

Selvom rapporten alene fremdrager en kæde af indicier og ikke juridisk fældende beviser for matchfixing, er det oplysninger, der gør indtryk og bekymrer på håndboldens vegne, siger Declan Hill.

Så vidt vi er informerede, har Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, ikke taget nogen skridt i retning af sanktioner f.eks. karantæner over for de involverede nævnt i rapporten. Vil du mene, det er ansvarlig ledelse?

- Absolut ikke. For der er et problem her. Selvom det ikke er endeligt bevist, at der faktisk foregår matchfixing, vil en fornuftig, normal person, der læser den her rapport og de forbindelser, den nævner, komme i tvivl om troværdigheden i europæisk håndbold. Og så er sporten allerede i fare, siger han til TV 2.

Rapporten anbefaler selv, at der skal ske yderligere undersøgelser og analyser. Hvad mener du det bør indebære?

- Allerførst bør der være en uafhængig undersøgelse af de her konkrete sager, der er nævnt. Dernæst bør endnu et overvågningsfirma tilkobles – udover Sportradar. Det skal sikre overvågning af bettingmarkedet – men også overvågning af forbindelser mellem dommere, spillere og mulige korrupte aktører.

EHF: Vi har selv analyseret kampene

EHF’s præsident, Michael Wiederer, har afvist at stille op til interview om Sportradars rapport, og forbundet har kun ønsket at svare i et skriftligt svar, som er sendt til TV 2.

Her skriver EHF’s kommunikationschef Thomas Schöneich, at EHF har videregivet alle oplysningerne om rapporten til de relevante myndigheder, og at de, eftersom der fortsat er en efterforskning i gang, ikke kan kommentere sagen.

EHF oplyser yderligere, at de selv har analyseret kampene nævnt i rapporten og ikke har fundet anledning til at sanktionere nogen af de otte dommerpar.

Hill: Moderne matchfixing er et 'ægteskab'

Declan Hill hæfter sig især ved de såkaldte ’sociale netværksanalyser’ (SNA), der er lavet i rapporten. Analyserne har ifølge rapporten vist, at håndbolddommeren Gjorgji Nachevski og en anden topdommer, som ligeledes dømmer internationale håndboldkampe, er ”bekymrende tæt forbundet” til højtstående medlemmer i og omkring et netværk kaldet The Gypsy Clan.

- Hvis Gypsy Clan er tæt på håndbolddommere, er det et stort problem. De her folk har en historik med matchfixing – de har rejst rundt i verden for at fixe kampe. Der er dømte matchfixere iblandt dem. Enhver sportsorganisation, der vil bevare sin troværdighed, vil placere dem på liste over nogen, man vil undgå.

I rapporten fra Sportradar bliver det beskrevet, hvordan Gypsy Clan kan kobles til en opsigtsvækkende matchfixingskandale fra 2011 i italiensk fodbold. I sagen, kendt som Calcioscommesse, fik en lang række fodboldspillere fra lavere rangerede ligaer, særligt i den italienske serie B, årelange karantæner. Det skete, fordi de, ifølge myndighederne, havde medvirket til at fixe en række kampe.

Politiet opdagede dengang, at spillerne havde forbindelser til The Gypsy Clan, som i samarbejde med asiatiske matchfixere havde tjent millioner af euro på væddemål knyttet til de fixede fodboldkampe i Italien. Den slags ’samarbejdsaftaler’ er velkendte blandt kriminelle, siger Declan Hill, der har mødt og interviewet talrige matchfixere.

- Den moderne matchfixing er et forretningsmæssigt ’ægteskab’ mellem ’lokale’ fixere og asiatiske fixere. De ’lokale’ fixere korrumperer spillet og bestikker dommerne, spillere eller officials fra holdene. De asiatiske fixere korrumperer betting-markedet. Sidstnævnte er eksperter i at skjule, at der foregår ulovligheder i de her sportsvæddemål.

EHF understreger i et skriftligt svar til TV 2, at selvom rapporten indikerer, at der kan være forbindelser til The Gypsy Clan, så er det vigtigt for EHF, at den kriminelle gruppe ikke har været involveret i at manipulere kampe i andre sportsgrene end fodbold.