Flere dommere til VM i håndbold sættes i forbindelse med matchfixing

En hidtil hemmeligholdt rapport mistænker otte topdommerpar for matchfixing og nævner kriminelle forbindelser. Flere af dommerne dømmer til dette VM.

Read English version here.

Da Tyskland og Qatar spillede mod hinanden fredag aften i VM i herrehåndbold, var det den kroatiske dommerduo Matija Gubica og Boris Milosevic, der dømte kampen.

De betragtes som et af de bedste dommerpar i verden.

Men samtidig bliver de også sat i forbindelse med matchfixing af i alt syv europæiske topkampe. Det sker i en hidtil hemmeligholdt rapport, som TV 2 er i besiddelse af.

Rapporten er udarbejdet i 2018 af Sportradar, der er anerkendt som et af verdens førende analysefirmaer til at opdage matchfixing. Sportradars kunder omfatter store forbund som for eksempel det europæiske fodboldforbund, UEFA.

I alt har Sportradar registreret 26 håndboldkampe mellem september 2016 og november 2017 – blandt andet kampe i Champions League og på landsholdsniveau – som ifølge Sportradar viser tydelige tegn på matchfixing.

- Sportradar mistænker dommerne i disse kampe for at have interesse i at påvirke udfaldet med det formål at opnå ulovlig fortjeneste, står der i rapporten.

Så klokkeklare advarsler er sjældne, mener ekspert

Chris Kronow Rasmussen er lektor i Sports Betting Integrity på University of New Haven. Han har tidligere stået i spidsen for den danske del af Global Lottery Monitoring System, en international analysetjeneste, der overvåger og alarmerer nationale bettingselskaber som for eksempel Danske Spil, når der er tegn på matchfixing.

Hvad er matchfixing?

Matchfixing er en forsætlig handling eller manglende handling, som sigter mod en uretmæssig påvirkning af resultatet eller forløbet af en sportsbegivenhed med det formål at opnå en unødig fordel for sig selv eller andre. 

Matchfixing dækker blandt andet over: 

  • Aftaler om udfaldet af en sportsbegivenhed forud for begivenheden. For eksempel at det ene hold taber med vilje, eller der spilles uafgjort. 
  • Manipulation af enkelthændelser undervejs i konkurrencen – for eksempel antallet af hjørne-, straffe- eller frikast eller antallet af gule eller røde kort.
  • Manipulation af slutresultatet, men ikke udfaldet af sportsbegivenheden – for eksempel at det ene hold ikke slår det andet med mere end ti mål.
  • Atleters forsætlige underpræstationer, nederlag eller lignende.
  • Dommere og officials’ forsætlige fejlanvendelse af den givne sportsdisciplins regelsæt.
  • Bestikkelse af, trusler mod eller deltagelse i anden tvingende adfærd over for en person for at ændre, sikre, fremskynde eller påvirke et bestemt resultat af en sportskonkurrence eller dennes enkelte begivenhed.

Kilde: Spillemyndigheden

Derfor har han et indgående kendskab til undersøgelser af matchfixing og har tidligere givet sit bidrag til andre Sportradar-undersøgelser og rapporter.

- Det er sjældent, man ser Sportradar lave en rapport, som alarmerer så klokkeklart og konkret som denne her, siger Chris Kronow Rasmussen efter at have læst rapporten.

- Sportradar siger med den her rapport, at her er noget, som er så mistænkeligt og højest bekymrende i håndbolden – omkring dommere og i konkrete kampe – at det er naturligt, at EHF (det europæiske håndboldforbund, red.) laver en tilbundsgående undersøgelse og suspenderer dommerne i den periode.

I alt 8 forskellige dommerpar har været involveret i de 26 kampe. Et af dem er altså det kroatiske dommerpar Matija Gubica og Boris Milosevic, som danske tv-seere måske husker fra VM-kvartfinalen i 2021 mellem Danmark og Egypten, der blev afgjort efter forlænget spilletid og straffekastkonkurrence.

VM-kvartfinalen er ikke en af de 26 kampe i rapporten.

Sportradar fokuserer på dommernes rolle

Sportradar blev ifølge rapporten kontaktet af i alt syv bettingfirmaer, fordi der blev spillet “mistænkeligt” store beløb på, at nogle kampe eksempelvis endte uafgjort ved pausen eller endte med en lav målscore.

Ifølge Sportradar er det i alle 26 kampe dommerne, der har været involveret i at påvirke resultatet.

At flere af de otte dommerpar fra rapporten er med ved slutrunden, er i mine øjne et lysende eksempel på, at det europæiske håndboldforbund, EHF, forholder sig for passivt

Chris Kronow Rasmussen, lektor i Sports Betting Integrity, University of New Haven

Det drejer sig blandt andet om kampe med europæiske topklubber som tyske THW Kiel og Flensburg-Handewitt, polske Kielce og de ungarske klubber Veszprem og Györ. Flere af dem med danske profiler som Niklas Landin og Rasmus Lauge på holdet.

TV 2 har fået 6 eksperter til at analysere en del af de omtalte 26 kampe. De peger på, at der i en lang række af kampene er kritisable kendelser, som alle fremmer lige præcis det væddemål, der er spillet på i kampen.

Sportradar understreger, at rapporten ikke er et bevis på matchfixing og opfordrer derfor EHF til yderligere undersøgelser af dommerne. Herudover foreslår analysefirmaet, at det afdækkes, om repræsentanter fra de involverede klubber kan have været involveret i at fixe de 26 kampe – eller har forbindelse til kendte matchfixere og organiserede, kriminelle grupper.

Sportradar har afvist at stille op til interview med TV 2.

Ekspert: EHF er alt for passive

Kroaterne er ikke de eneste dommere til VM, som er nævnt i Sportradars rapport. Det gælder også de makedonske topdommere Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov, som har dømt flere internationale finaler i herrehåndbold.

Men selvom EHF blev præsenteret for Sportradars rapport allerede i 2018, har dommerne været i aktion i flere slutrunder siden. For eksempel dømte makedonerne EM-semifinalen sidste år, hvor Mikkel Hansen og resten af de danske håndboldherrer tabte til Spanien.

Og nu dømmer de altså kampe til det nuværende VM i Sverige og Polen. Det er kritisabelt, mener Chris Kronow Rasmussen.

- At flere af de otte dommerpar fra rapporten er med ved slutrunden, er i mine øjne et lysende eksempel på, at det europæiske håndboldforbund, EHF, forholder sig for passivt på trods af de meget præcise oplysninger, de får i den her rapport, siger han.

Ved du noget?

Har du kendskab til matchfixing i håndbold eller andre former for snyd i sportens verden, som TV 2 bør undersøge, kan du sende en mail til os på matchfixing@tv2.dk. Vi behandler alle henvendelser fortroligt. 

Makedonerne Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov har dømt 2 af de 26 kampe, Sportradar mistænker for at være fixede.

Gjorgji Nachevski har ifølge Sportradar også forbindelse til organiserede kriminelle og i forvejen kendte matchfixere.

- Sportradar har fundet, at dommeren Giorgji Nachevski har talrige forbindelser til organiserede kriminelle grupper, står der i rapporten.

Afviser enhver forbindelse til matchfixing

TV 2 mødte det makedonske dommerpar umiddelbart efter deres første VM-kamp i Malmø fredag aften.

Men præsenteret for Sportradars rapport afviste Slave Nikolov og Gjorgji Nachevski at kommentere på, at deres navne er nævnt i rapporten, inden de forsvandt ind i hotellets lobby.

I et interview med TV 2 afviser det kroatiske dommerpar Matija Gubica og Boris Milosevic enhver forbindelse til matchfixing.

Dommerparret siger, at de intet kendskab har til rapporten fra Sportradar og fortæller, at de aldrig er blevet kontaktet af EHF eller politiet omkring den.

Forelagt oplysninger om, at der ifølge Sportradar er lavet mistænkelige væddemål på uafgjorte resultater i dommerparrets kampe fra rapporten, siger Matija Gubica:

- Der er utallige uafgjorte resultater i de kampe, vi har dømt gennem tiden. Fortæl mig: Er vi dommere virkelig de eneste på banen?

Du hentyder til, at der kan være hold eller spillere involveret?

- Det nemmeste er at sige, det er dommernes skyld. Men vi er ikke de eneste på banen, siger Matija Gubica.

EHF henviser til politiefterforskning

EHF’s kommunikationschef Thomas Schöneich skriver i en mail, at EHF betragter matchfixing som en “kriminel handling” og har derfor videregivet alle oplysningerne om rapporten til de relevante myndigheder.

- EHF har kun mulighed for at analysere kampene og de involveredes handlinger ud fra et sportsligt synspunkt, og kan derfor kun handle på baggrund af myndighedernes efterforskning, skriver Thomas Schöneich.

På trods af, at de to dommerpar altså afviser på noget tidspunkt at have talt med politiet om rapportens indhold, ønsker EHF ikke at medvirke i et interview med henvisning til den igangværende efterforskning.

Rapporten blev lavet i 2018, og Chris Kronow Rasmussen mener, at EHF uafhængigt af myndighederne burde have handlet på oplysningerne i rapporten for længst.

- De burde have suspenderet dommerne med det samme. Der er ikke skrevet nogle steder, at dommere skal dømme x antal kampe om året. Så indtil man ved, hvad der er op og ned, så må dommerne vente på tribunen, siger Chris Kronow Rasmussen.

EHF oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at de selv har analyseret kampene nævnt i rapporten og ikke fundet anledning til at sanktionere nogle af de otte dommerpar.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.