IHF har ”fuld tiltro” til VM-dommere – men afviser at stille op til interview

En rapport fra analysefirmaet Sportradar sætter flere dommere ved det igangværende håndbold-VM i forbindelse med mulig matchfixing.

Det internationale håndboldforbund (IHF) har fuld tiltro til deres dommere.

Søndag har TV 2 afsløret, at navngivne dommere til det igangværende VM i herrehåndbold er sat i forbindelse med matchfixing.

- IHF er blevet informeret om situationen, og vi er i tæt dialog med det europæiske håndboldforbund. IHF har fuld tiltro til vores dommere, og vi holder nøje øje med deres præstationer, skriver IHF i en mail til TV 2.

Flere ubesvarede spørgsmål

Forbundet har ikke ønsket at stille op til interview, hvorfor TV 2 ikke har fået mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.

IHF er øverste ansvarlige for VM-slutrunden, mens det er det europæiske håndboldforbund (EHF), der modtog rapporten tilbage i 2018.

IHF svarer ikke på, hvorvidt de allerede i 2018 blev bekendt med rapporten, eller om de først nu er blevet bevidste om dens eksistens.

De navngivne dommere er kroaterne Matija Gubica og Boris Milosevic samt makedonske Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov, som allerede har været i aktion ved VM. De bliver sat i forbindelse til mulig matchfixing i rapporten, som analysefirmaet Sportradar har lavet.

Men selvom EHF blev præsenteret for Sportradars rapport allerede i 2018, har dommerne været i aktion i flere slutrunder og store internationale klubkampe siden.

Og det ser IHF altså ikke nogen problemer i.

- De er hævet over enhver mistanke, indtil det er bevist, at de er skyldige. Vi er desuden overviste om, at EHF har kompetencerne til at tage sig af sådanne sager, og vi stoler fuldt ud på de østrigske myndigheder, og at de klarlægger situationen og fjerner enhver tvivl, der måtte eksistere, skriver IHF i mailen til TV 2.

- IHF gør alt tænkeligt for at holde håndbolden ren, fordi fairplay er det højeste mål i vores sport. IHF koordinerer direkte med IOC (den internationale olympiske komité, red.), hvad angår generel manipulation og især matchfixing. IHF har nultolerance over for matchfixing.

IHF’s etiske kommission arbejder sammen med Sportradar for at forhindre enhver form for manipulation af kampe, tilføjer de.

Ved du noget?

Har du kendskab til matchfixing i håndbold eller andre former for snyd i sportens verden, som TV 2 bør undersøge, kan du sende en mail til os på matchfixing@tv2.dk. Vi behandler alle henvendelser fortroligt. 

Dommerpar afviser

EHF har ligeledes afvist at stille op til interview. Forbundet understreger, at rapporten blev videregivet til østrigsk politi, fordi forbundets hovedkvarter ligger i Østrig. Fordi der ifølge EHF er tale om igangværende efterforskning, kan de ikke udtale sig yderligere.

TV 2 mødte de to dommerpar fredag aften i forbindelse med VM. Makedonerne afviste at kommentere på rapporten, mens det kroatiske dommerpar afviste enhver forbindelse til matchfixing.

Matija Gubica og Boris Milosevic fortalte desuden, at de intet kendskab har til rapporten, og at de aldrig er blevet kontaktet af hverken EHF eller østrigsk politi.

En række analytikere og eksperter har set hændelser fra flere af de i alt 26 kampe, der er nævnt i rapporten.

Burde ikke dømme videre, mener ekspert

Med viden om, at der er spillet mistænkeligt store beløb på specifikke udfald – herunder uafgjort ved pausen, uafgjort som resultat og under et bestemt antal scorede mål i kampen – er de generelt forundrede over det, de ser, men understreger også, at det kan være svært at opdage den mulige matchfixing.

Blandt eksperterne var TV 2 SPORT's mangeårige håndboldekspert Bent Nyegaard, der på ingen måde hylder de store håndboldforbunds kommunikation og handling i sagen.

- Når det her er den første reaktion (fra IHF, red.), er jeg desværre ret sikker på, at vi ikke kommer til at se dem reagere yderligere. Og det er miseren i det her. Det er en fem år gammel rapport. Der er helt konkrete eksempler og videoklip. Det er ikke en hvilken som helst mistanke.

- Og når der opstår sådan en mistanke, er det eneste rigtige at gøre at få det undersøgt til bunds. Der er ikke noget bevis, men der er en mistanke – og så skal de mistænkte selvfølgelig ikke fortsætte med at dømme.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.