VM-dommer har "bekymrende forbindelser" til organiserede kriminelle
To topdommere sættes i nær forbindelse med matchfixere på Balkan, som angiveligt stod bag en større italiensk matchfixingsag.
To internationale topdommere i håndbold har "talrige" og "direkte" forbindelser til personer i et kriminelt matchfixingnetværk.
Det afslører en hidtil hemmeligholdt rapport, som det europæiske håndboldforbund (EHF) har haft kendskab til, siden den blev udarbejdet i 2018, og som TV 2 nu er i besiddelse af.
Rapporten er lavet af Sportradar, som er anerkendt som et af verdens førende analysefirmaer til at opdage matchfixing. Firmaet har blandt andet specialiseret sig i at analysere og efterforske aftalt spil og suspekte væddemål i forbindelse med sportsbegivenheder.
Sportradars analyse har ifølge rapporten vist, at håndbolddommeren Gjorgji Nachevski og en anden topdommer, som ligeledes dømmer internationale håndboldkampe er ”bekymrende tæt forbundet” til højtstående medlemmer i og omkring et netværk kaldet The Gypsy Clan.
Ifølge Sportradar kan netværket kobles til en større matchfixingskandale, der rullede i italiensk fodbold i 2011.
Det er meget foruroligende læsning, mener Declan Hill, som er undersøgende journalist, forfatter til flere bøger om matchfixing, og som uddanner folk fra blandt andet det europæiske fodboldforbund UEFA i at bekæmpe aftalt spil.
- Hvis Gypsy Clan er tæt på håndbolddommere, er det et massivt problem. Det netværk har en lang historik med matchfixing. De har rejst verden rundt for at fixe kampe og er dømt for det. Enhver sportsorganisation med et ønske om at værne om sin troværdighed ville sætte dem på listen over folk, man vil undgå, siger Declan Hill til TV 2.
Forbundet til nøgleperson i fodboldskandale
Den matchfixingskandale i italiensk fodbold, som Sportradar kobler The Gypsy Clan til, blev kendt som Calcioscommesse. Her blev en lang række fodboldspillere fra italienske serie B hold anholdt i en række aktioner i 2011, fordi de ifølge myndighederne havde medvirket til at fixe kampe i perioden fra 2009 til 2011.
Italiensk politi mente, at spillerne havde forbindelser til The Gypsy Clan, som i samarbejde med asiatiske matchfixere havde tjent millioner af euro på væddemål knyttet til de fixede fodboldkampe i Italien.
Håndbolddommeren Gjorgji Nachevski og den anden topdommer er ifølge Sportradar ‘bekymrende’ tæt forbundet til netop The Gypsy Clan.
- Det er antallet af forbindelser som disse individer har til organiseret kriminalitet, der er det mest bekymrende, skriver Sportradar, der har lavet en gennemgribende analyse af dommernes netværk.
Det overrasker ikke Chris Kronow Rasmussen, der er lektor i Sports Betting Integrity på University of New Haven, hvis kriminelle udser netop dommerne til at manipulere kampene.
- I håndbold har dommerne stor mulighed for at præge udfaldet. De skal på splitsekunder tage stilling til, om der er straffe eller frikast, om der er nøl eller om der skal gives en to minutters udvisning. Alt det ved de kriminelle jo, og derfor er det oplagt for dem at bruge dommerne, siger Chris Kronow Rasmussen.
Han har tidligere stået i spidsen for den danske del af Global Lottery Monitoring System, en international analysetjeneste, der overvåger og alarmerer nationale bettingselskaber som for eksempel Danske Spil, når der er tegn på matchfixing.
Solidt håndværk, men ikke fældende bevis
Forbindelserne, som Sportradar mener, er bekymrende, er kortlagt med en såkaldt social network analyse (SNA) af dommernes profiler på sociale medier.
Ifølge Christian Waldstrøm, der er ph.d. og viceinstitutleder på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet, hvor han forsker i blandt andet netværksanalyser, er SNA et værktøj, som blandt andet kan bruges til at efterforske kriminelle netværk.
Christian Waldstrøm har læst Sportradars SNA for TV 2. Han understreger, at han ikke har haft mulighed for at efterprøve analysens data, men vurderer den som værende "solidt håndværk".
- Sådan som det fremstår, virker det ret transparent, hvad de måler på. Det er væsentligt. Hvis der er forbindelser mellem to personer, så skal vi vide, hvad er det, det bygger på. Og det er konsistent og transparent, siger Christian Waldstrøm.
Waldstrøm påpeger, at en social netværksanalyse ikke i sig selv kan bruges som et fældende bevis, men det kan give en idé om, at noget skal undersøges nærmere.
- Det er sjældent, at sådan nogle analyser er rygende pistoler. Men hvis der er nogen, der påstår, de aldrig har mødt hinanden, så kan man sige, det virker usandsynligt, når man har de forbindelser og har så mange personer som fælles bekendte, siger han.
TV 2 mødte Gjorgji Nachevski umiddelbart efter hans første VM-kamp. Men præsenteret for Sportradars rapport, afviste Gjorgji Nachevski at kommentere på, at hans navn er nævnt i rapporten. TV 2 har efterfølgende forelagt indholdet af rapportens social network analyse for Gjorgji Nachevski. Han er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.
EHF understreger i et skriftligt svar til TV 2, at selvom rapporten indikerer, at der kan være forbindelser til The Gypsy Clan, så er det vigtigt for EHF, at den kriminelle gruppe ikke har været involveret i at manipulere kampe i andre sportsgrene end fodbold.