VM-dommere blacklistet af bettingfirmaer

Allerede i 2018 blev EHF gjort opmÊrksom pÄ, at internationale bettingfirmaer holder Þje med dommere, som sÊttes i forbindelse med matchfixing.

En rĂŠkke internationale bettingselskaber har sĂ„kaldte ‘blacklister’ over hĂ„ndbolddommere.

Dommerne er pÄ listerne, hvis de har vÊret involveret i kampe, hvor der er mistanke om matchfixing pÄ grund af usÊdvanlige og mistÊnkelige spilmÞnstre pÄ kampene.

Det fremgÄr af en rapport, som TV 2 er i besiddelse af, hvor analysefirmaet Sportradar udpeger 8 konkrete dommerpar, der angiveligt skulle have pÄvirket resultatet af 26 konkrete kampe.

Sportradar er anerkendt som et af verdens fĂžrende analysefirmaer til at opdage matchfixing. Sportradars kunder omfatter store forbund som for eksempel det europĂŠiske fodboldforbund UEFA.

- En rÊkke af disse bettingselskaber har oprettet lister, hvor kampe med mistÊnkelige dommere fÄr lavere belÞbsgrÊnser, stÄr der i rapporten.

- Vi var ude over tilfĂŠldighedernes grĂŠnser

To forskellige kilder fra bettingbranchen bekrÊfter over for TV 2, at der findes sÄdanne interne lister.

- Vi oplevede, at de samme dommere gik igen, nÄr der havde vÊret mistÊnkeligt spil. Pludselig blev der spillet store summer pÄ for eksempel uafgjort ved pausen. Vi var ude over tilfÊldighedernes grÊnser, siger en kilde i et stort, internationalt bettingselskab, som dog understreger, at de ikke har noget endeligt bevis, der linker dommerne til matchfixing.

- Vi besluttede os for at markere de dommere pÄ en liste, sÄ der fremover har vÊret lavere belÞbsgrÊnser pÄ, hvad man kunne spille, nÄr de dommere dÞmte. Vi har senere erfaret, at andre bettingselskaber har gjort det samme, siger kilden, der ikke Þnsker sit navn eller firmanavn frem.

TV 2 har set det pÄgÊldende selskabs liste, og pÄ den optrÊder blandt andet begge de dommerpar fra Sportradar-rapporten, som dÞmmer til det igangvÊrende VM:

Matija Gubica og Boris Milosevic fra Kroatien og makedonerne Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov.

I alt er der 16 dommerpar pÄ den nuvÊrende liste hos bettingselskabet.

OgsĂ„ hos et andet stort bettingselskab har de lister over dommere, fortĂŠller en anden kilde, der har 20 Ă„rs erfaring som odds-analytiker og ’controller’.

- Jeg kender ingen af de store bettingselskaber, som ikke tager de her modforanstaltninger. Det er helt normal praksis, fordi vi bookmakere indimellem ser mistÊnkeligt store vÊddemÄl og odds-bevÊgelser, nÄr en kreds af de samme dommere skal dÞmme, siger han.

Ligesom den anden kilde Þnsker han ikke at stÄ frem ved navn nÊvnelse.

NÄr dommere er pÄ den sorte liste, begrÊnser selskaberne deres kunders mulighed for at spille hÞje belÞb pÄ kampene.

Hvis der er en kreds af dommere I mener er involveret i mulig matchfixing – sĂ„ er det da jeres opgave at indrapportere det til de instanser, der skal bekĂŠmpe matchfixing?

- Ja, men der er en stemning af, at overvĂ„gnings- og analysetjenesterne – dem der overvĂ„ger markedet – ikke kommer videre med deres indrapporteringer og advarsler. At det rammer en mur i systemet. OgsĂ„ hos hĂ„ndboldforbund. Derfor har bookmakerne lĂžst det pĂ„ deres egen mĂ„de med de her limits. Det er et nĂždvendigt onde, siger han.

Ved du noget?

Har du kendskab til matchfixing i hĂ„ndbold eller andre former for snyd i sportens verden, som TV 2 bĂžr undersĂžge, kan du sende en mail til os pĂ„ matchfixing@tv2.dk. Vi behandler alle henvendelser fortroligt. 

EHF har kendt til mistanke i fem Ă„r

Det europÊiske hÄndboldforbund EHF har i et skriftligt svar til TV 2 erkendt, at de fik udleveret rapporten fra Sportradar i 2018. AltsÄ har EHF i fem Är kendt til mistanken om matchfixing mod otte konkrete dommerpar.

De sorte lister er ogsÄ beskrevet i rapporten.

Alligevel skriver EHF i et skriftligt svar, at de ikke har vĂŠret informeret om, at der eksisterede sorte lister fĂžr nu, fordi de ikke har nogen direkte kontakt til bettingfirmaerne, og derfor kan de ikke kommentere sagen yderligere.

TV 2 har forsÞgt at fÄ en afklarende kommentar fra EHF, men de er ikke vendt tilbage pÄ vores henvendelse.

Slave Nikolov og Gjorgji Nachevski har afvist at kommentere pÄ, at deres navne er nÊvnt i Sportradars rapport. TV 2 har ogsÄ forelagt oplysningen om, at dommerparret optrÊder pÄ en 'blacklist' hos et bettingselskab. De er ikke vendt tilbage pÄ TV 2s henvendelse.

I et interview med TV 2 afviser det kroatiske dommerpar Matija Gubica og Boris Milosevic enhver forbindelse til matchfixing, og de Ăžnsker ikke at kommentere oplysningerne om, at de stĂ„r pĂ„ en “blacklist”.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets stĂžrste undersĂžgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller fĂžlsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gĂžre fortroligt og sikkert.