Advarsler om nye, mistænkelige kampe vælter ind

De seneste 13 måneder har budt på adskillige internationale håndboldkampe med mistænkelige væddemål. Flere dommerpar er nu i søgelyset.

Det seneste år har Danske Spil oplevet en voldsom stigning i antallet af internationale håndboldkampe, som de har set sig nødsaget til at indberette for mulig matchfixing. En udvikling, som bekymrer flere eksperter.

Blandt andet Chris Kronow Rasmussen, som har nærstuderet oddsene på en række kampe i 2022 for TV 2.

- Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at der i mellem fem og ti kampe i efteråret er foregået matchfixing. Slet ikke. Alt det, der tænder advarselslamperne, er til stede her: Det er en kreds af de samme EHF-dommere, der går igen i advarslerne. Det er kraftige fald på oddsene lige inden kampstart. Bookmakere lukker væddemål ned på stribe, siger Chris Kronow Rasmussen.

Han bakkes op af adskillige bookmakere og folk med insiderviden fra betting-industrien, som TV 2 har talt med.

Størstedelen er underlagt klausuler om tavshed fra deres arbejdsgivere, men de forklarer samstemmende om en situation, hvor det fyger med advarsler om mistænkelige odds-bevægelser på internationale håndboldkampe og advarsler om navngivne dommere - og i enkelte tilfælde navngivne klubber.

Alle understreger, at situationen er alvorlig.

Gul alarm

Nogle af advarslerne kommer fra nationale spiltjenester som Danske Spil. Siden januar 2022 har Danske Spil registreret mistænkelige forhold omkring internationale håndboldkampe 11 gange.

Det er næsten dobbelt så mange som i 2020 og 2021, hvor det skete i alt seks gange.

Indberetninger til ULIS

ULIS koordinerer indberetninger fra flere end 30 nationale spiludbydere som Danske Spil, Svenska Spel og Norsk Tipping. 

Danske Spil har indrapporteret 17 håndboldkampe til ULIS siden 2020, som fordeler sig sådan:

  • 2020: 4 kampe
  • 2021: 2 kampe
  • 2022: 9 kampe
  • 2023: 2 kampe

Indberetningerne sker typisk, når der op til kampe er spillet store beløb på specifikke væddemål. Igen og igen. Dét spilmønster og følgende odds-udsving kan indikere, at der foregår matchfixing.

Hver gang har Danske Spil sendt en mail til overvågningstjenesten ULIS. Danske Spil er én af i alt 33 statsejede spiludbydere, der indrapporterer til ULIS, som ifølge eget slogan er ‘dedikeret til at beskytte integriteten af konkurrence i sport’. Og når en national spiltjeneste sender en indberetning, sender ULIS en advarsel ud til alle medlemmer.

TV 2 har gennem interne kilder i bookmaker-netværket fået adgang til en række af de advarselsmails, som ULIS rundsender.

“Gul alarm – to kampe fjernet – håndbold.”, lød overskriften i en af dem, som blev sendt rundt i november sidste år.

Mailen fra ULIS beskrev, hvordan et af de nationale bettingselskaber op til kampstart havde fjernet al spil på to internationale håndboldkampe ”på grund af store odds-bevægelser”.

Ved du noget?

Har du kendskab til matchfixing i håndbold eller andre former for snyd i sportens verden, som TV 2 bør undersøge, kan du sende en mail til os på matchfixing@tv2.dk. Vi behandler alle henvendelser fortroligt. 

Begge kampe var fra gruppespillet i European League, og der blev spillet på henholdsvis sejr til hjemmeholdet i den ene kamp og en høj målscore i den anden. Kampene forløb præcis som væddemålene dikterede.

Lukker for spil

Hos Danske Spil er håndbold næst efter fodbold den sportsgren, som flest kunder spiller på. I nogle tilfælde har Danske Spil lukket for væddemål på håndboldkampe, oplyser sportsspilchef Jens Nielsen.

- I den daglige drift af Oddset kan vi godt vælge at lukke ned for spil på konkrete kampe, eksempelvis hvis der opstår usikkerhed på grund af store oddsbevægelser eller tvivl om nøglespilleres deltagelse. Ofte åbner vi for spillet igen, men nogle gange forbliver kampene lukkede, hvis vi ikke får afklaret vores viden om kampen tilstrækkeligt, siger han.

Spilselskabet understreger, at lukkede og indrapporterede kampe ikke nødvendigvis indikerer matchfixing, da der kan være en række andre forklaringer på usædvanlige spilmønstre.

Dommere i fokus

Som TV 2 har afsløret, har en hidtil hemmeligholdt rapport sået tvivl om troværdigheden og ærligheden i international tophåndbold. Rapporten fra den anerkendte analysetjeneste Sportradar satte i 2018 otte navngivne EHF-dommere under mistanke for matchfixing af 26 kampe. Flere af dommerne dømmer ved det igangværende VM i herrehåndbold.

Hvad er ULIS?

ULIS, United Lotteri For Integrity in Sports, er en international overvågningsorganisation, der har til formål at opdage og analysere mistænkelige væddemål, som vækker mistanke om, at spillet kan være manipuleret.

ULIS bistår 31 statsejede spilselskaber, blandt andet Danske Spil, Svenska Spel og Norsk Tipping. 

ULIS analyserer oddsbevægelser omkring sportsbegivenheder. Hvis de ikke kan finde en legal eller sportslig forklaring på mistænkelige odds-udviklinger, kan ULIS videresende sagen til en mere dybdegående analyse af de mistænkelige forhold hos den Internationale Olympiske Komité, IOC.

Det er IOC, der i givet fald skal informere de relevante forbund og ansvarlige for kampene – typisk det Europæiske Håndboldforbund, EHF og det Internationale Håndboldforbund, IHF.      

Kilde: Danske Spil og ULIS

Dommerne havde netop været involveret i kampe med mistænkelige væddemål og uregelmæssige oddsbevægelser. Væddemål, der efterfølgende gav gevinst.

Heller ikke i de nye advarsler i 2022 fra ULIS går dommerne fri for mistanke. I en mail fra midten af oktober skriver ULIS om tidligere kampe:

- I de seneste to dage har der været et par mærkværdige odds-udviklinger og mærkværdige dommerkendelser i to håndboldkampe i den europæiske EM-kvalifikation. Vi blev gjort opmærksomme på dette fra et medlem, der også sendte videoklip, som viser dommerne trække tid ud af kampen ved at undlade at stoppe kamp-uret.

På begge kampe var der gentagne og voldsomme spil på en lav målscore. Og netop målscoren forblev usædvanlig lav i herrekampene.

ULIS henledte desuden de 33 nationale spilselskabers opmærksomhed på noget andet omkring de to kampe.

Dommerne i begge kampe optræder usædvanligt ofte i kampe, som er omgærdet af mistænkelige væddemål. Og et af dommerparrene, skrev ULIS, har dømt en navngiven omdiskuteret kamp i 2020.

- Vær forsigtig og opmærksom, hvis I udbyder disse to kampe og rapporter venligst enhver uregelmæssighed, I måtte registrere, skrev ULIS.

Danske Spil har tiltro til ULIS

Danske Spil indberettede i 2022 flere håndboldkampe til ULIS end året før, og har tillid til den måde, ULIS håndterer indberetningerne på, siger sportsspilchef Jens Nielsen.

- Danske Spil indberetter løbende kampe til ULIS, hvis vi mener, at kampen bør vurderes yderligere, fordi spilmønstrene har været usædvanlige. Vi er trygge ved det samarbejde, vi har med ULIS, og har en tiltro til og forventning om, at ULIS efter en helhedsvurdering af sportslige forhold, oddsbevægelser og spilmønstre hos ULIS’ medlemmer kan bedømme, hvilke kampe der skal videregives til de internationale sportsforbund, siger Jens Nielsen.

Men ifølge Chris Kronow Rasmussen er de gentagne kampe med mistænkelige væddemål, og stigningen i Danske Spil-advarsler, et klart tegn på problemer.

- I mine øjne trænger analysen og værktøjerne i hele branchen til en kraftig opgradering. Det vil for eksempel være brugbart, hvis de, som skal se på disse kampe, kunne få indblik i pengestrømme, så analysen ikke kun beror på odds-bevægelser.

TV 2 har spurgt det europæiske håndboldforbund EHF, om de er bekendt med de advarsler om mistænkeligt spil på internationale håndboldkampe, som er sendt til ULIS sidste år. Men EHF er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.