VM håndbold

Kroatisk medie raser mod Danmark: - De har ingen skam i livet

Situationerne inkluderer enten Danmark som hold eller et dansk dommerpar.

Danmarks VM-kamp mod Kroatien er ganske vist to dage gammel, men det sidste ord er hverken sagt eller skrevet.

I timerne efter opgøret fyldte det hårde, kroatiske spil, og særligt en tackling på Mathias Gidsel fik opmærksomhed. Nu har det kroatiske medie Jutarnji list meldt sig på banen.

I en klumme med overskriften "Seks ekstreme tiltag mod Kroatien: Analyser på det her, danskere. Måske rødmer I" har de udvalgt seks eksempler på kampe, hvor Kroatien er blevet snydt af Danmark.

I artiklens indledning nævnes den igangværende sag, som TV 2 afslørede søndag. Her er flere dommere, der dømmer til VM i håndbold, sat i forbindelse med matchfixing.

"Kan ikke bliver mere pinligt"

Sagen bruges i den kroatiske artikel som springbræt til at sige, at der også bør kigges nærmere på de seks eksempler, som mediet fra Balkan-landet har udvalgt. Bent Nyegaard er rystet.

- Det er helt urimeligt. Fuldstændig aldeles. De starter ud med at henvise til den sag, der kører med mistanke om matchfixing. Det kan ikke blive mere pinligt.

- Eksemplerne har ikke noget med den kategori at gøre. Jeg undrer mig bare over, at man kan være det bekendt, siger Nyegaard.

Videre skriver mediet også, at "danskerne ikke har nogen skam i livet".

Er der hold i det?

Artiklen er blevet oversat til dansk, og nedenfor følger de seks eksempler, som kroaterne har beskrevet, ord for ord.

Bent Nyegaard har desuden haft lejlighed til at læse artiklen og komme med sin vurdering af de kroatiske postulater.

1. VM-finalen 2003 og OL-finalen i 2004

  • VM 2003: Kroatien 34-31 Tyskland (dansk dommerpar)
  • OL 2004: Kroatien 26-24 Tyskland (svensk dommerpar)

Mediets ord: I Portugal, da Boye og Jensen (Jan Boye og Bjarne Munk-Jensen red.) "heppede" på Tyskland. Noget de burde være flove over ligesom i OL-finalen, men det lykkedes dem ikke at vælte os. At "heppe" på nogen (hvem som helst) i OL-finalen er sygt. Den samme Jensen er nu i dommerudvalget hos IHF.

Nyegaards vurdering: - Jeg kan slet ikke finde ud af, om der har været en specifik kendelse, der er gået imod kroaterne. Jeg kan ikke finde noget, der er galt. Jeg ved ikke, hvorfor det er med. Kroatien vinder begge kampe.

2. EM-semifinale 2014

  • Danmark 29-27 Kroatien (tysk dommerpar)

Mediets ord: Vi spillede mod danskerne i Herning. Dommerne var Gejpel og Helbig. Vi førte med to mål, da vi nåede pausen. Vi var meget bedre, så "slukkede tyskerne lyset" ved et tilfælde (spørg Cupic (kroatisk håndboldspiller red.)). Det er den kamp, Nikola Karabatic, som en neutral tilskuer, har kommenteret på og sagt: ”Dette giver ingen mening”.

Nyegaards vurdering: - Her var Kroatiens træner Slavko Goluza ude og svine det tyske dommerpar til. Der kan ikke dokumenteres, at der var noget galt. Det var bare kroatisk raseri af uhyre dimensioner.

3. VM-mellemrunde 2019

  • Kroatien 21-22 Tyskland (dansk dommerpar)

Mediets ord: I anden omgang mod Tyskland (på tysk hjemmebane), var dommerne danske Martin Gjeding og Mads Hansen. Til sidst tabte vi. Alle i hallen i Köln undrede sig (spørg Karacic (kroatisk håndboldspiller red.)).

Da skabte Cervar (kroatisk landstræner red.) skandale på pressekonferencen, men gæt: Intet skete, og Danmark endte på verdens trone.

Nyegaards vurdering: - Det var Mads Hansen og Martin Gjeding, der dømte kampe. Der var en kendelse, der fik muligt afgørende betydning for, at Tyskland slog Kroatien.

- Der blev dømt en kroatisk angrebsfejl, som ikke skulle være dømt. Det er fuldstændig rigtigt. Gjeding har også erkendt det efterfølgende, og det er selvfølgelig beklageligt. Men det har intet at gøre med, at Martin Gjeding notorisk holdt med Tyskland.

Mads Hansen og Mads Gjeding var ikke populære blandt kroaterne i den dramatiske afslutning af skæbnekampen mod Tyskland. Video: TV 2 SPORT

4. VM-finale 2009

  • Frankrig 24-19 Kroatien (dansk dommerpar)

Mediets ord: Da vi spillede i Zagreb mod Frankrig om guldet, var dommerne det danske par Olesen og Pedersen (Lars Ejby og Per Olesen red.). Hvordan de dømte, skal man spørge vores spillere om.

Efter kampen fik spillerne at vide, "at de selv faldt og selv slog sig". Som om finaler spilles hver anden dag, og som om der ikke findes bedre dommere end Olesen og Pedersen. Derfor skriver vi under på, at franskmænd skal være dommere for danskerne næste gang.

Nyegaards vurdering: - Jeg kommenterede den, og det er helt ude i hampen at tage den med. Igor Vori fik et rødt kort. Han blev irriteret over en kendelse og truede med at kaste bolden i hovedet på Lars Ejby (dommer i kampen red.).

- Der var ikke nogen diskussion om det røde kort bagefter. Selvfølgelig må man ikke true med at kaste bolden i snotten på en dommer. Alle var enige om, at det var helt efter bogen.

5. EM-finale 2008

  • Danmark 24-20 Kroatien (spansk dommerpar)

Mediets ord: Endnu et møde mellem Danmark og Kroatien. Dommerne er spanske Huelin og Breto. Da vi havde momentum til at overhale dem, fjernede de Lino Cervar og afsluttede kampen. Davor Dominikovic blev tosset. Man spiller jo ikke finale hver dag. Han var sur på hele verden.

Nyegaards vurdering: - Kroatiens træner Lino Červar fik et rødt kort. Han stod og skabte sig, og til sidst var der ikke anden mulighed end at smide ham ud.

- Jeg kommenterede den også, og det havde ikke nogen indflydelse på, at Kroatien tabte. Det er ikke, fordi jeg sad med fornemmelsen af, at det kostede et europamesterskab til Kroatien. Det er pinligt.

6. VM-mellemrunde 2023

  • Danmark 32-32 Kroatien (spansk dommerpar)

Mediets ord: Kampen foregik i Malmø i VM’s mellemrunde. En skandale man ikke burde analysere, for Ramon Gallego (tidligere dommerpåsætter i det internationale håndboldforbund red.) burde sende sådanne dommere hjem og ikke give dem lov til at komme til mesterskaber mere.

Nyegaards vurdering: - Slaget fra Duvnjak på Mathias Gidsel var utvivlsomt til rødt kort. Det fik han så ikke. Stort set alle, der har set gengivelsen af den tackling, mener, at der burde være set video på situationen.

- Der er ingen tvivl om, at Simon Pytlick på et tidspunkt tog fem skridt, og det er en dommerfejl. Men jeg kunne også finde et par situationer senere i kampen, hvor der kunne være givet et rødt kort til en kroat.

Danmark spiller uafgjort mod Kroatien i en hårdt spillet kamp. Se højdepunkterne her. Video: TV 2 SPORT

"Vi er bare små mus"

Det kroatiske medie slutter artiklen med følgende ord:

- Ja, alt dette burde danskerne have analyseret. Men de har ingen skam i livet. De ser bare fine og flinke ud. De har et rummeligt syn på livet – ikke bare håndbold. Og vi er...

- Vi er bare "små mus", som skal bøje hovedet foran alle.

Om der er tale om en reference til den iranske landstræner Veselin Vujović' ord om Mathias Gidsel skal være usagt.

Den svada kan du læse mere om her.