VM håndbold

VM-problematik er "over grænsen" – DHF vil finde løsning

Dansk Håndbold Forbund håber på, at man for fremtiden vil finde bedre logistiske løsninger, når håndboldslutrunderne løber af stablen.

De danske håndboldherrer spiller VM-kvartfinale mod Ungarn onsdag aften i Stockholm. Går danskerne videre, venter semifinalen. Men hvor skal de i så fald spille?

Først efter onsdagens sene kvartfinale mellem Sverige og Egypten, der også bliver spillet i den svenske hovedstad, ved danskerne, om de i en potentiel semifinale skal blive i Stockholm eller rejse til Gdańsk i Polen.

Selvfølgelig påvirker det. Det er jo et brud på rytmen

Morten Henriksen, sportschef i Dansk Håndbold Forbund

Tirsdag fløj den danske delegation fra mellemrunden i Malmø til kvartfinalen Stockholm, og muligvis skal truppen så allerede torsdag flyve til Polen. Logistikken ærgrer Morten Henriksen, sportschef i Dansk Håndbold Forbund.

- Vi må nok se i øjnene, at vi begynder at tænke over, hvordan et mesterskab med så mange baner, som der er her, og med så mange mulige rejsedage, nok er lige over grænsen.

- Spørgsmålet er jo, om vi ikke på et tidspunkt i håndbolden skal finde ud af, at semifinalerne skal spilles i samme land. Om ikke at sporten godt kan bære det. Det er lidt for langt at byde på en flyvetur, sådan generelt, siger Morten Henriksen.

Samtidig har sportschefen også forståelse for den fordel, som Danmark tidligere har oplevet ved at være værtsnation.

- Vi har jo selv været med til at have et VM i to forskellige nationer, hvor man også skulle transportere sig. Det vil jo være ærgerligt at have en svensk semifinale, der skal spilles i Polen.

Det bryder rytmen – andre tanker må til

Ved herrernes verdensmesterskab i 2021 var der for første gang 32 deltagende nationer – samme antal er med i år.

I 2021 blev hele mesterskabet afviklet i Egypten, hvor kvartfinalisterne havde mellem to og tre dages fuld hvile. Sådan er det ikke i år, og det er ikke helt retfærdigt, mener Egyptens landstræner Roberto Parrondo.

- Havde vi spillet tidligere i dag (mandag, red.), kunne vi være fløjet til Stockholm om aftenen. Det er skidt for både Danmark og os, at vi skal flyve tirsdag morgen, dagen før så stor og vigtig en kamp, siger han til Aftonbladet.

Morten Henriksen mener også, at tirsdagens flyvetur har betydning.

- Selvfølgelig påvirker det. Det er jo et brud på rytmen. Èt er, at vi skal hjem og pakke. Noget andet er, at man skulle tidligt op i morges for at komme afsted.

- Man kan ikke undgå rejsedage, men vi skal have minimeret det, og der er jo hold, der har mange rejsedage.

I Dansk Håndbold Forbund vil man kigge på, hvor mange forskellige haller, der skal spilles i.

- Vi arrangerer jo også mesterskaber og er vant til at spille i flere arenaer, for håndboldsporten har brug for fyldte haller. Der skal gerne et hjemmehold til, og havde vi ikke spillet i Malmø, havde det jo ikke været den samme kulisse. Både de, der har oplevet det, og tv-seerne har nok glædet sig over den kulisse, der var i Malmø.

- Vores holdning lige nu er nok, at vi er på for mange rejsedage, og det bør man kunne klare bedre. Omvendt tror jeg også, at fremtidens mesterskaber bliver fordelt på flere lande, for 32 nationer kan én værtsnation ikke bære.

Verdensmesterskabet i 2025 bliver afholdt i Norge, Danmark og Kroatien.

Problemer i Norge

Norge står lidt i samme situation som Danmark – lokationen for en eventuel semifinale afhænger af værtsnationen Sverige

Det internationale håndboldforbund, IHF, har bekræftet, at hvis Norge går videre, bliver deres semifinale (muligvis mod Danmark), spillet i Gdańsk, medmindre Sverige ryger ud. Så rykker den til Stockholm. Heller ikke i den norske lejr er der store roser til overs for planlægningen.

- Det er en håbløs plan. Men vi kan ikke gøre meget ved det. Nu møder vi Spanien, og så må vi se, hvor vi spiller, sagde den norske fløjspiller Kristian Bjørnsen ifølge VG efter mandagens sejr over Tyskland.

Det bliver bakket op af landstræner Jonas Wille.

- Det er ikke den mest fleksible løsning i verdenshistorien.

Både Norge og Danmark tager del i de tidlige kvartfinaler, der starter onsdag klokken 18. Norge møder Spanien i Gdańsk.