VM håndbold

VM-fiasko var sund: - Vi syntes, vi var de fedeste i verden, siger Møllgaard

Siden skuffelsen 2017 har Danmark ikke tabt en kamp i VM-regi, og det skyldes et mere ydmygt landshold, mener Henrik Møllgaard.

Det var en af de aftener, man helst bare vil smide i skraldespanden.

Men med Danmarks VM-kvartfinale onsdag aften er det helt naturligt, hvis minderne om en sort aften i Albertville for seks år siden titter frem.

Da Danmarks håndboldherrer senest mødte Ungarn i en knald-eller-fald-kamp ved VM, endte det nemlig med en stor overraskelse. Nogle vil sige fiasko.

- Jeg husker, vi ikke var i nærheden af at vinde. Jeg ved godt, det blev spændende til sidst, fordi det måske også gik op for Ungarn, at de var ved at vinde. Vi var slet ikke tæt på. Vi blev fuldstændig trykkede, vi var taktisk og mentalt forkert indstillet. Vi kunne slet ikke komme i gang, og det var i begge ender. Vi havde slet ikke noget modsvar, siger Henrik Møllgaard til TV 2 SPORT.

Nederlaget kom i en tid, hvor det danske landshold så skræmmende stærkt ud, og skuffelsen var således én af nyere tids største og det dårligste VM-resultat i 12 år.

Det var fint at tabe til Ungarn, selvom det var hårdt. Fordi det havde vi fortjent på det tidspunkt

Henrik Møllgaard

- Vi syntes, vi var de fedeste i verden

Resultatet betød, at landsholdets vej mod VM-succes i 2017 stoppede brat i 1/8-finalen, da Ungarn højst overraskende vandt 27-25 over en flok rådvilde danske stjerner, der fik sig noget af en lærestreg, husker Møllgaard.

Aftenen i Albertville blev sidste kamp med Gudmundur Gudmundsson i spidsen for Danmarks håndboldherrer, der gik selvtillidsfuldt ind til VM med et sæt OL-guldmedaljer friskt i erindringen. Og netop den store skalp i Rio de Janeiro kan være forklaringen på den uheldige indstilling.

- Dengang havde vi lige vundet OL og syntes, at vi var de fedeste i verden, og at vi jo bare skulle en tur til Frankrig og slå franskmændene i Bersy i finalen, for nu havde vi fået ram på det monster, som Frankrig var på det tidspunkt, siger Møllgaard og hentyder til OL-finalen, hvor de slog de stærke franskmænd.

Fint at tabe til Ungarn

Møllgaard frikender bestemt heller ikke sig selv for skyld.

- OL var også min første sejr med landsholdet, og det kunne bare ikke gå hurtigt nok med at komme tilbage til Paris og slå de der dumme franskmænd på hjemmebane.

Nederlaget fungerede som en form for wakeupcall og en lærestreg, mener forsvarsgeneralen.

- Vi kom, var arrogante og arbejdede ikke ordentligt. Det var en frygtelig slutrunde på mange måder. Det var fint at tabe til Ungarn, selvom det var hårdt. Fordi det havde vi fortjent på det tidspunkt.

- Det var en sund oplevelse. Men det er selvfølgelig ikke sjovt at stå i 60 minutter og hverken kunne stikke eller bekende.

Vi er ikke det hold mere. Jeg synes, vi er blevet langt dygtigere til at være ærgerrige

Henrik Møllgaard

Danmark er kommet perfekt videre fra oplevelsen

Seks år efter det danske exit i 1/8-finalen er Ungarn igen modstanderen i en vind-eller-forsvind-kamp, når det gælder VM-kvartfinale i Stockholm. Og her vil de danske spillere naturligvis gøre alt i deres magt for, at en gentagelse ikke sker.

Ifølge Møllgaard bliver det i hvert fald ikke indstillingen, der kommer til at koste denne gang, som den gjorde for seks år siden.

- I forhold til 2017, hvor vi sidst tabte en VM-kamp, er vi et helt andet hold med en helt anden tilgang til at være favorit.

- Vi er ikke det hold mere. Jeg synes, vi er blevet langt dygtigere til at være ærgerrige. Og det viser vi også. Nu har vi været i finaleweekenden i mange slutrunder i træk. Så jeg synes, vi er et helt andet sted. Det er også en anden gruppe, der er sammen nu.

Top-10 længste stimer som ubesejret ved VM

 1. Danmark: 27 kampe (2019-?)
 2. Frankrig: 25 kampe (2015-2019)
 3. Rusland: 19 kampe (1995-1999)
 4. Sverige: 19 kampe (1999-2003)
 5. Danmark: 18 kampe (2011-2013)
 6. Frankrig: 15 kampe (2009-2013)
 7. Rumænien: 14 kampe (1961-1967)
 8. Kroatien: 14 kampe (2003-2005)
 9. Sverige: 13 kampe (1954-1961)
 10. Tyskland: 13 kampe (2007-2009)

To måneder efter den skuffende VM-slutrunde tog Nikolaj Jacobsen styringen, og i VM-regi har han gjort et perfekt stykke arbejde. Siden hans tidgang har holdet ikke tabt en kamp ved verdensmesterskabet.

Danmark kan med en sejr tage rekorden for flest ubesejrede VM-kampe i streg fra Frankrig; en rekord, de lige nu deler med Frankrig.

 • Sejre i indbyrdes kampe

  20
  25
 • Målscore i indbyrdes kampe

  1094
  1101
 • Indbyrdes VM-kampe i dette årtusinde

  3
  2
 • Antal VM-medaljer

  6
  1
 • Topscorer ved dette VM

  Mathias Gidsel (42)

  Miklos Rosta (28)

 • Redningsprocent ved dette VM

  33
  26