VM håndbold

Ny udvikling: Flere mistænkelige kampe i 2022

Det europæiske håndboldforbund vil ikke fortælle, hvordan det har behandlet de nyeste advarsler om potentiel matchfixing i europæisk håndbold.

Det er ikke kun for flere år siden, at det europæiske håndboldforbund EHF er blevet advaret om mulig matchfixing i europæiske kampe.

Alene sidste år - i 2022 - har EHF fået mellem fem og ti advarsler fra forbundets samarbejdspartner Sportradar, der er anerkendt som et af verdens førende analysefirmaer til at opdage matchfixing.

Det bekræfter EHF selv i en mail over for TV 2.

EHF's kommunikationschef Thomas Schöneich påpeger dog, at tallene ifølge EHF er lavere end i andre sportsgrene.

Ifølge EHF advarede Sportradar sidste år om over 1200 mistænkelige kampe på tværs af alle sportsgrene i hele verden, og 'færre end 10' af de kampe var ifølge EHF inden for håndbold.

- Men alle tilfælde er ét for meget, skriver pressemanden.

Ved du noget?

Har du kendskab til matchfixing i håndbold eller andre former for snyd i sportens verden, som TV 2 bør undersøge, kan du sende en mail til os på matchfixing@tv2.dk. Vi behandler alle henvendelser fortroligt. 

Som TV 2 tidligere har afsløret, sætter en hidtil hemmeligholdt rapport fra netop Sportradar en række internationale topdommere i forbindelse med matchfixing. Rapporten, der er fra 2018, navngiver otte EHF-dommerpar og sætter dem under mistanke for matchfixing af 26 konkrete kampe i 2016 og 2017. Flere af dommerne har været i aktion ved et igangværende VM i herrehåndbold.

Men også i nutiden foregår der adskillige mistænkelige kampe i toppen af international håndbold. De seneste 13 måneder har budt på adskillige internationale håndboldkampe med mistænkelige væddemål. viser en række advarselsmails fra ULIS - United Lotteri For Integrity in Sports - som TV 2 er i besiddelse af.

ULIS er en international overvågningsorganisation, der har til formål at opdage og analysere mistænkelige væddemål, som vækker mistanke om, at spillet kan være manipuleret. Organisationen består af i alt 31 statsejede spilselskaber, blandt andet Danske Spil, Svenska Spel og Norsk Tipping.

De mange mistænkelige kampe bekymrer flere eksperter - blandt andre Chris Kronow Rasmussen, der er lektor i Sports Betting Integrity på University of New Haven. Han har nærstuderet oddsene på en række kampe i 2022 for TV 2.

- Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at der i mellem fem og ti kampe i efteråret er foregået matchfixing. Slet ikke. Alt det, der tænder advarselslamperne, er til stede her: Det er en kreds af de samme EHF-dommere, der går igen i advarslerne. Det er kraftige fald på oddsene lige inden kampstart. Bookmakere lukker væddemål ned på stribe, sagde Chris Kronow Rasmussen i sidste uge til TV 2.

EHF vil ikke svare på, om de seneste advarslerne om mistænkelige kampe er overdraget til politiet på samme måde, som EHF tidligere har forklaret, at forbundet gjorde med Sportradar-rapporten i 2018. .

- I tilfælde af at en kamp, som er en del af en EHF-konkurrence, opdages, igangsættes foranstaltninger fra vores side baseret på og i henhold til de tilgængelige oplysninger, nøjedes EHF-pressechefen med at skrive i en mail til TV 2.

EHF har i flere omgange afvist TV 2's forespørgsel om et interview med EHF-præsident Michael Wiederer.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.