IHF forklarer, hvorfor omstridt dommerpar skal dømme VM-finalen

Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov og har fĂĄet finalen, fordi de er de bedst egnede til det, og der er ikke noget, der inkriminerer dem, siger IHF.

Hvorfor skal et dommerpar, der nævnes i en rapport om matchfixing, dømme VM-finalen mellem Danmark og Frankrig?

Dét og meget andet forsøgte journalister at få en forklaring på, da Det Internationale Håndboldforbund (IHF) – som sædvanlig – afholdt pressemøde på mesterskabets sidste dag.

Her var IHF-præsident Hassan Moustafa ikke til stede. Det var til gengæld blandt andre forbundets 1. vicepræsident Joël Delplanque samt dommerformand Per Morten Sødal.

- Sagen er ret gammel. Jeg har fuld tiltro til, at det her er blevet undersøgt grundigt af EHF og politiet. De har ikke fundet nogen grund til at sanktionere dommerne. Derfor er de uskyldige. Når vi har bevis for ting som matchfixing, tager det mindre end et sekund at beslutte os, siger IHF-dommerformanden.

- Jeg er ikke politimand

Han har valgt det nordmakedonske dommerpar Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov til at dømme finalen.

Selvsamme rutinerede dommerpar nævnes i rapporten fra 2018 fra analysefirmaet Sportradar, som er en af verdens førende bekæmpere af matchfixing.

Rapport om mulig matchfixing

Det europæiske hĂĄndboldforbund, EHF, modtog i 2018 en fortrolig rapport fra analysefirmaet Sportradar, som er en af verdens førende bekæmpere af matchfixing 

Rapporten handler om formodet matchfixing i international hĂĄndbold i Europa, herunder Champions League og pĂĄ landsholdsniveau.

Sportradar navngiver otte dommerpar, der har dømt til sammen 26 kampe i 2016 og 2017, som er mistænkt for at være fixede. Kampene var alle ramt af uforklarligt store væddemĂĄl via forskellige bettingsites. 

Flere af de otte dommerpar dømmer til dette ĂĄrs VM i herrehĂĄndbold. Det gælder blandt andre det kroatiske Matija Gubica og Boris Milosevic og makedonske Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov.

Rapporten er baseret pĂĄ indberetninger fra syv bettingtjenester samt kilder i miljøet. 

TV 2 har forsøgt at efterprøve Sportradars pĂĄstande ved at fĂĄ seks eksperter med indgĂĄende hĂĄndboldkendskab til at analysere kampe fra rapporten. Eksperterne har fundet adskillige episoder med tydelige og bekymrende fejl og afvigelser fra normal dommerpraksis.

EHF oplyser til TV 2, at de selv har analyseret kampene nævnt i rapporten og ikke har fundet anledning til at sanktionere nogen af de otte dommerpar. De oplyser videre, at de har videregivet alle oplysningerne om rapporten til de relevante myndigheder, og at de grundet igangværende efterforskning, ikke kan kommentere sagen. 

Det bekymrer dog ikke IHF-ledelsen, slog de flere gange fast søndag.

- Jeg har fuld tiltro til efterforskningen. Jeg er ikke politimand. Det er sĂĄ alvorligt, at det er en politisag, og nĂĄr vi ikke har noget fra dem, der kan inkriminere dommerne, er de med i turneringen som alle andre.

- Til spørgsmålet om, hvordan dommerne kan dømme finalen: Det er selvfølgelig, fordi de er de bedst egnede til det. De har gjort det rigtig godt, siger Per Morten Sødal til TV 2 SPORT.

IHF lytter kun til politiet og EHF

Dommerformanden bakkes op af IHF’s 1. vicepræsident.

- Mit svar er klart: For det første er linjen hos IHF klar: nultolerance. Jeg gentager: Hos IHF er der nultolerance.

- Jeg kan bekræfte, at der ikke er kommet informationer fra Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) eller politiet. Intet. Forstår du?

Lyn-analyse

Jeg synes, alle de mistænkte dommere skulle have været suspenderet, indtil man havde grundlag for at konkludere, om der var hold i mistanken eller ej. Også for at beskytte dommerne. Det er ganske alvorlige påstande at gå rundt med, og så længe de dømmer videre, kan mistanken fortsætte.

Komplimenterede reporters engelskkundskaber

Da TV 2 SPORTs reporter forsøgte at stille næste spørgsmål, blev han afbrudt af et kompliment fra 1. vicepræsidenten.

- Og sĂĄ vil jeg ogsĂĄ lige rose for dit engelsk.

Mange tak … kendte du til rapporten, før vi publicerede den?

- Nej.

Har du læst rapporten?

- Nej.

Hvorfor har du ikke læst rapporten – jeg går ud fra, at du har fået den tilsendt?

- Jeg gentager: nultolerance. Der er ikke kommet noget information fra EHF eller politiet.

Heller ikke dommerformand Per Morten Sødal, der også fik ros for sit engelsk af 1. vicepræsidenten, har læst rapporten.