Politiet har efterforsket mulig matchfixing i to danske EM-kampe

To kampe med det danske kvindelandshold fra EM 2018 er blevet undersøgt af fransk politi for mulig matchfixing.

Det danske kvindelandshold i hĂĄndbold var tilbage i 2018 involveret i flere EM-kampe, hvor fransk politiet havde mistanke om matchfixing.

Det kan TV 2 nu afsløre i samarbejde med den offentlige og nationale franske tv-station France TV.

Da Danmark den 30. november 2018 slog Sverige med 30-29 ved EM i Frankrig, var der blevet spillet så usædvanligt store beløb på en høj målscore i kampen, at det udløste alarmer hos bettingbranchen. Og alarmerne gik yderligere to gange i ugen, der fulgte.

Nogen havde spillet store summer på, at Montenegro den 2. december ikke ville tabe med mere med ét mål til Rusland - i en kamp, som Rusland endte med at vinde 24-23 - og den 6. december var der igen blevet spillet usædvanligt store beløb på et højt antal mål i kampen mellem Danmark og Frankrig, hvor franskmændene vandt 29-23.

Én spillede for 32.000 euro

Alle tre væddemål gik hjem, og alle tre kampe havde én fællesnævner: Dommerparret var det samme.

Alarmerne blev blandt andet udløst af, at en person ifølge TV 2 og France TV's oplysninger havde spillet i alt 32.000 euro - næsten en kvart million danske kroner - på EM-kampene.

De usædvanlige spil på de tre EM-kampe bliver bekræftet af flere advarsler fra ULIS - United Lotteri For Integrity in Sports - som TV 2 og France TV er i besiddelse af.

ULIS er en international overvågningsorganisation, der har til formål at opdage og analysere mistænkelige væddemål, som vækker mistanke om, at spillet kan være manipuleret. Organisationen består af i alt 31 statsejede spilselskaber, blandt andet Danske Spil, Svenska Spel og Norsk Tipping.

De usædvanlige spil bliver også bekræftet af det internationale bettingselskab Pinnacle, der endte med helt at annullere alle indgåede væddemål på kampen mellem Danmark og Frankrig.

- Det er ikke en fremgangsmåde, vi bruger ofte - kun når vi føler, at vi har tilstrækkelige beviser på, at kampen ikke vil blive spillet på et fair grundlag. I sådanne tilfælde annulleres alle indsatser for at beskytte både vores kunder og vores egen integritet, siger Sam Gomersall, der er Sport Integrity Manager hos Pinnacle.

Dommerne fløj hjem, da politiet begyndte efterforskning

Mistanken mod de to dommere var så stærk, at det franske politi den 10. december indledte en efterforskning mod de to dommere. Da det franske forbund orienterede det europæiske håndboldforbund om undersøgelsen, gik der få døgn, inden de to dommere sad i et fly på vej hjem.

Det bekræfter 1. viceanklager i Marseille, Jean-Yves Lourgouilloux, som på daværende tidspunkt i 2018 var anklager hos den nationale finansanklagemyndighed i Frankrig.

- Uden at spørge os, om det var en hindring for vores undersøgelse, tog de to personer af sted, siger Jean-Yves Lourgouilloux.

Kort tid efter mĂĄtte anklagemyndigheden i Nantes droppe sagen.

Det europæiske håndboldforbund (EHF) bekræfter den franske undersøgelse af EM-kampene i 2018.

EHF oplyser også, at forbundet samarbejdede med de franske myndigheder. Det billede kan den franske anklager dog ikke helt genkende. EHF var nemlig på daværende tidspunkt i besiddelse af én central information, som forbundet - ifølge anklageren - ikke delte med franskmændene.

Kort forinden havde EHF nemlig modtaget den rapport om mulig matchfixing i europæisk håndbold, som TV 2 tidligere har omtalt.

EHF har i flere statements sendt til TV 2 og France TV oplyst, at forbundet første gang fik den pågældende rapport den 5. december 2018. Altså havde EHF rapporten, da det franske politi indledte sin undersøgelse.

Men franskmændene blev ikke orienteret om rapportens eksistens, lyder det.

- Hvis vi havde haft kendskab til denne her rapport, havde sagen stillet sig helt anderledes. Så havde det ikke drejet sig om at kortlægge to personers adfærd, men om at efterforske en organisation, siger Jean-Yves Lourgouilloux.

EHF afviser at stille op til interviews, men oplyser i et skriftligt statement, at forbundet gav oplysningen om rapporten videre til østrigsk politi og fik en 'klar indikation om', at østrigsk politi havde givet oplysningen videre til deres franske kolleger.

- Fra EHF's side er der derfor ingen grund til at antage, at rapporten og dens indhold ikke blev delt med de franske myndigheder, skriver EHF.

TV 2 og France TV har uden held forsøgt at få en kommentar fra det pågældende dommerpar. TV 2 har haft telefonisk kontakt med den ene af dommerne, der meddelte, at han ikke ønsker at udtale sig.

Det er ikke lykkedes at fĂĄ en kommentar fra Dansk HĂĄndbold Forbund til de nye oplysninger om EM-kampene i 2018.