Et gensyn med den gamle storhed

TV 2 Sports h√•ndboldredakt√łr Dan Philipsen kigger i denne klumme tilbage p√• weekendens Final 4.

Der var engang, da verdens bedste kvindeklubhåndbold blev spillet mellem danske hold.

Bojana Popovic, Cecilie Leganger, Camilla Andersen, Grit Jurack. Det giver n√¶sten v√•de √łjne at skrive. Var du blandt de bedste h√•ndboldspillere i verden, boede og arbejdede du i et af Europas mindste lande.

Jeg sad s√łndag i en OB-vogn udenfor Jysk Arena i Silkeborg og gens√• storheden fra dengang. Okay, Anja Andersen gestikulerede ikke mod dommerne, Christian Dalmose stod ikke p√• en stol med ryggen til banen for at blive set, og der var ingen klubejer p√• en Harley ude p√• banen.

Hvor var det i grunden en vanvittig og vidunderlig tid, de f√łrste 10-12 √•r af dette √•rtusinde, da Slagelse, Ikast, Viborg og Aalborg DH k√¶mpede om at v√¶re Danmarks ‚Äď og dermed verdens ‚Äď bedste klubhold.

Meget forurenet vand er l√łbet i dansk kvindeh√•ndbolds √• siden da. Men i glimt var det s√łndag eftermiddag tilladt at spille den indre film fra de gode, gamle dage.

Pokalfinalen mellem Team Esbjerg og Odense Håndbold var et definitivt bevis på, at dansk klubhåndbold er tilbage. De to klubber beviser det konstant i Champions League, hvor begge er i kvartfinalen. Men vi har manglet at se dem smadre sammen på denne måde.

Jeg tror ikke, at de to klubber spillemæssigt har været bedre end nu. Det var tilsat den internationale hårdhed, der skal være i en stor håndboldkamp. Vilde Ingstad Mortensen, Rikke Iversen og Maren Aardahl kastede rundt med hinanden og tempoet var imponerende.

Desværre ramte Odense pludselig bunden, imens Esbjerg spillede videre som verdens måske bedste klubhold lige nu. Derfor fik vi kun en halv time i håndboldhimlen.

Og ja, det virker barokt med alle de norske spillere i Team Esbjerg og holl√¶ndere i Odense. Men Anna Kristensen, Althea Reinhardt, Mie H√łjlund, Mette Tranborg, Kathrine Heindahl var der alts√• ogs√•. Spillere p√• √łverste hylde. S√•dan var det ogs√• i Ikast, Viborg, Slagelse og Aalborg DH.

Dommerne gjorde det glimrende

Den vilde, halve time var den eneste gode i weekenden. Resten var kedeligt med k√¶mpe sejre og en rystende ringe indsats af NFH Nyk√łbing, der simpelthen er for gode til over to dage at v√¶re s√• d√•rlige.

Dommerne var til debat f√łr st√¶vnet. Alle fire par og deres makkere ved dommerbordet gjorde det glimrende. B√•den gyngede lidt i 1. halvleg for de finaledebuterende Thomas Kalisz og Michael S√łegaard, men de slap mere end fint fra opgaven.

Det √¶ndrer ikke ved debattens pointe: At DHF bliver n√łdt til at sende de rigtige signaler, n√•r de udtager dommere til topkampene for begge k√łn. Enten d√łmmer de bedste dommere de bedste kampe hos begge k√łn eller ogs√• siger DHF √•bent, at det er nemmere at d√łmme kvinde- end herreh√•ndbold. Indtil da er der ikke ligestilling i dansk h√•ndbold.

Ugens notabene

TTH Holstebro. Hvad skal man efterhånden blive ved at mene om den eklatante nedtur, storklubben på andet år opholder sig i?

I fredags foran med tre m√•l mod Mors/Thy, der absolut ikke g√łr nogen fortr√¶d i denne s√¶son, og alligevel blev det hele form√łblet og egen slutspilssk√¶bne i onsdagens sidste grundspilsrunde er nu v√¶k.

Det kan meget vel blive anden sæson i træk uden slutspil for nordvestjyderne, hvis selvbevidsthed, budget og setup emmer af top fire i dansk håndbold.

Skal man rose TTH for noget som helst, skal det v√¶re for roen omkring nedturen. Man fyrer ikke til h√łjre og venstre til trods for to √•rs d√•rligdomme.

Nedturens pile peger p√• direkt√łr John Mikkelsen og tr√¶ner S√łren Hansen. To ind√¶dte TTH‚Äôere, der har for√¶ret deres h√•ndboldliv til netop denne klub.

Mit g√¶t skal v√¶re, at de i alle andre klubber var blevet kylet p√• porten for l√¶ngst. Og s√•ledes vil romantikerne anf√łre, at der ogs√• er noget smukt i al TTH-elendigheden. Ligesom Leonardo de Caprio skabte smukke scener, da Titanic sank.