Danmark har de bedste trænere
TV 2 Sport bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i hĂĄndboldens verden.
Påskesøndag var jeg i selskab med nogle af verdens bedste spillere og klubber.
THW Kiel og SC Magdeburg delte point i et uhørt drama, der igen understregede, hvor fyrigt og voldsomt en af de afgørende mesterskabskampe i verdens bedste liga kan være.
Senere på søndagen så jeg Rasmus Lauge føre sit Telekom Veszprem HC-hold til sæsonens første titel, da ærkerivalerne fra Pick Szeged blev sat til vægs.
De to kampe fik tankerne til at spadsere et par håndboldrunder på denne usigeligt smukke påskesøndag.
Kiel, Magdeburg og Veszprem hører så absolut til i toppen af det allerøverste håndboldhierarki, og Pick Szeged er såmænd ikke så langt efter. Ikke desto mindre har både Aalborg Håndbold og GOG Håndbold sat netop disse magtcentre til vægs i denne sæson.
Pytlick & co. vandt ovenikøbet ude over Veszprem, som jeg, uden at kny, tillader mig at kalde én af verdens allersværeste udebaner at besøge.
Og når jeg nu er i Ungarn, ja, så afmonterede Møllgaard & co. Szeged med hele 41-29 tilbage i oktober 2022.
Jeg ser flere grunde til den udvikling, der for mig indikerer, at dansk hĂĄndbold kan noget, konkurrenterne ikke kan.
Danske trænere er dygtigere
Fakta er, at Aalborg og GOG leverer de flotte resultater på trods. På trods af, at budgetterne er langt mindre. På trods af, at omgivelserne – hallernes størrelse, tilskuernes entusiasme, det lydtapet, du skal præstere under – er langt mindre.
Én afgørende grund er, at de danske trænere simpelthen er dygtigere. Jeg nævner i flæng, Nikolaj Jacobsen, Stefan Madsen, Nicolej Krickau, Henrik Kronborg og Nick Rasmussen, der har været eksponenterne for dansk succes på den internationale håndboldhimmel.
Tidligere tider tilhørte den fornemme spanske håndboldtradition med de variable forsvarsbevægelser og det fantastiske stregspil for bare at nævne et par afgørende spilelementer.
Bannerførerne – og der var mange – havde navne som Pastor, Raúl González, Chema Rodriguez, David Davis, Valero Rivera, Jordi Ribera, Talant Dujsjebajev, Xavi Sabaté, Roberto Parrondo, Carlos Ortega og Xavier Pascual.
Dynamiske spillere med masser af fart og stor teknik var blot et par af forudsætningerne.
Jacobsen-æraen slået fast med syvtommersøm
Dansk håndbold har taget ved lære, og det er det, de dygtige og nysgerrige kan. Tage ved lære. Tal om dynamiske spillere, og de står i kø.
Ældregenerationen Hansen, Lauge, Mensah – og de var og er stadig dynamiske – har fået forbundsfæller med navne som Gidsel, Pytlick, Holm, Hoxer, Lassen, Arnoldsen og Lasse Møller.
Udviklet af dygtige trænere op igennem bedre og bedre udviklingsmiljøer. Dansk foreningsliv når det er stærkest.
VM-titlen – den tredje i træk – kom i hus i det nye års første måned. Jacobsen-æraen var slået fast med syvtommersøm. Evnen til at udnytte den enkelte spillers kompetencer, sammensætte dem så smuk, smukkere blev til smukkest, når bevægelse, teknik, bold på rekordtid blev til en treenighed, jeg ikke havde set tidligere.
Apropos at tage ved lære illustreres måske allerbedst ved at nyde Morten Olsens og Nicolej Krickaus – inspireret af spanske Carlos Ortega – udvikling af stregspillet omkring Zachariassen, Bergendahl og ikke mindst Lukas Jørgensen.
Danske kvindehold viser sig fornemt frem
Linjerne bliver færre, når det gælder de danske håndboldkvinder, men respekten ikke mindre.
Klubberne præsterer også her langt over det, budgetterne ellers indikerer. Også her skal resultater skabes under vanskeligere forhold.
Både Team Esbjerg og Odense Håndbold skal på særdeles udfordrende – men ikke uløselige – opgaver, når kvartfinalerne afvikles mod henholdsvis CSM Bucuresti og Györi ETO KC.
Kvindernes EHF Final 4, hvor det er er dobbelt dansk-tysk konfrontation. Ikast Håndbold møder Thüringer HC og NFH udfordrer BV Borussia 09 Dortmund.
Jesper Jensen, Ulrik Kirkely, Kasper Christensen og Jakob Larsen kan roligt tage hinanden i hænderne og sågar hæve dem mod himlen, for det vil være en skuffelse for mig, hvis ikke Reistad & co. kvalificerer sig til EHF Champions Leagues Final 4. Og lige så skuffende hvis ikke Simone Petersen og hendes veninder hjemtager European League-trofæet.
Præsterer over evne
Dette er ikke et øjebliksbillede. Det afspejler en udvikling, hvor de danske klubber og danske landshold præsterer over evne.
At tænke sig, at dansk håndbold om lige godt otte måneder kan kalde sig selv for verdensmestre for såvel kvinder som mænd.
At tænke sig, at dansk herrehåndbold skal vænne sig til, at der de kommende år vil være fast dansk deltagelse i mændenes kvartfinaler i Champions League – og tre ud af fem år repræsentation blandt de sidste fire.
At tænke sig, at dansk herrehåndbold skal vænne sig til, at der de kommende år vil være fast dansk deltagelse i mændenes European Leagues Final 4.
At tænke sig, at dansk kvindehåndbold skal vænne sig til, at der de kommende år vil være fast dansk deltagelse i Champions Leagues Final 4.
At tænke sig, at dansk kvindehåndbold skal vænne sig til, at European League-trofæet får flere og flere inskriptioner prydet af danske hold.
Lev med det i dronningeriget, der udklækker så mange dygtige håndboldspillere, men ikke mindst trænere, der som oftest overstråler deres kolleger.
Ugens notabene: Sandra Toft & co. i den royale arena
Jesper Jensens EM-sølvvindere er klar til den helt store præsentation, når det danske kvindelandshold – med håb om et tocifret antal tusinde tilskuere – entrer Royal Arena i morgen aften.
En træningslandskamp frem mod det VM i 2023, der afholdes i Danmark, Sverige og Norge, og hvor Højlund & co. får hjemmebane i Jyske Bank Boxen i Herning.
En træningslandskamp, javel, men de seneste resultater for Jensens udvalgte indikerer, at meget mere end træning er på spil.
Onsdagens opgør i en tætpakket – 3167 tilskuere – Helsingborg Arena endte nemlig med en dansk nedtur af de større, da Sverige vandt 34-30, og hvor de danske spillere end ikke formåede at skabe nogen form for spænding.
Læg dertil, at kvindelandsholdet tilbage i starten af marts sluttede Golden League-stævnet i Holland med et nederlag på hele 28-21 til arrangørerne.
To nederlag i træk er ikke hverdagskost for det danske kvindelandshold.
Den svenske landstræner Tomas Axnér var helt klar i mælet efter svenskernes 5.-plads ved EM 2022 i Slovenien, Nordmakedonien og Montenegro.
Jamina Roberts og holdkammeraterne skulle i fremtiden testes mod de bedste. Med det formĂĄl at blive bedre.
I starten af marts betød det to opgør mod Frankrig. Begge blev tabt. Første møde med 24-18, mens det blev en smule mere lige et par dage senere, hvor nederlagscifrene endte på 24-22.
Noget tyder på, at Axnér og hans elever lærer hurtigt, når de møder de bedste. Onsdagens landskamp er noget af det flotteste, jeg har set fra svensk side. Tempoet var voldsomt både i kontra- og angrebsspillet, og da teknikken fulgte med, nåede Hagman & co. de uhørt mange scoringer.
Derfor er der meget mere end en gang træning på spil tirsdag aften i Royal Arena.
De mange tilskuere vil skabe en stemning, der sikrer, at Jesper Jensens mandskab ikke skal indkassere dets tredje nederlag i træk.