De store viser svaghedstegn

TV 2 Sport bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i hĂĄndboldens verden.

24-24, 34-35, 34-34, 33-35, 34-35 fortæller historier om et forrygende og i sin form vildt inciterende slutspil på herresiden og med den hovedhistorie, at GOG og Aalborg har svært ved for alvor at få sat turbo på deres forestillinger.

Det til trods for, at de fleste kan være enige om, at når slutspillet starter, så er det indgangen til, at de bedste – Olsen & Co. i skøn forening med Møllgaard og hans ditto – viser folket, hvordan det foregår, når de bedste slår taktstokken med forøget volumen.

Jeg er sikker pĂĄ, at normaliteten vender tilbage, nĂĄr slutspillet genoptages

Sådan er det slet ikke gået. Snarere tværtimod. Førerhundenes taktstok er snarere slået med nedsat volumen, hvilket resultaterne fortæller alt om.

Aalborg Håndbold med tre kampe og tre point og en foreløbig afgivelse af duksepladsen i slutspilspulje 1.

GOG med tre kampe og fem point, men læg lige mærke til resultaterne – 34-35, 34-34, 34-35 – og læg så yderligere til, at to af kampene har været så absolut sidstesekundsafgørelser.

Min nethinde viser mig netop nu billeder fra Skjern Bank Arena, hvor Claar & Co. falder helt ud af kampen midt i 2. halvleg. Kommer så med et forrygende comeback, men hvor et bemærkelsesværdig sløjt målmandsspil og endnu en afgørende fejl fra ellers så driftssikre Felix Claar efterlader de to point i det vestjyske.

Jeg var selv i Gudme til det uafgjorte opgør mod Skanderborg Aarhus, og det var tydeligt, at hverken spillere eller publikum var helt oppe at køre. Et forvænt publikum, der slet ikke havde for øje at piske deres yndlinge, og omvendt rådede spillerne ikke over det mentale overskud, der kunne indikere, at nu gjaldt det for alvor.

Skadeshelvede og CL-fokus

Forklaringer kan jeg sagtens finde.

Stefan Madsen og hans drenge lider under et vildt skadeshelvede. Til kampen i Skjern var der ingen Mikkel Hansen, Aron Pálmarsson, Mads Hoxer, Jesper Nielsen, Sebastian Barthold, Kristian Bjørnsen, og det er selvfølgelig et voldsomt problem, nu hvor alt skal afgøres.

Det tæller bare ikke, når det drejer sig om dansk håndbolds så absolutte største spillerbudget.

Nicolej Krickau har hele sit stampersonale til sin disposition, men lur mig, om ikke forventningerne til de kommende kvartfinaleopgør i Champions League mod Barcelona har sat en mental spærre op, der giver lidt mindre energi og dermed også lidt ringere kvalitet.

I hvert fald fungerer forsvars- og målmandspil ikke på et tilstrækkeligt højt niveau, og det kan ses på de mange mål, Tobias Thulin og hans kammerater er en del af netop nu.

Overraskelserne

Skuffer Aalborg og GOG mig, er der til gengæld et par hold, der overrasker positivt. Havde du, kære læser, spurgt mig før slutspillet, hvilke hold der ikke ville komme i spil til semifinalerne, havde mit svar været både klart og éntydigt:

Fredericia HĂĄndbold og Ribe-Esbjerg HH.

Ind i slutspillet med nul point, og nu hvor der er spillet tre runder, indtager Gudmundur Gudmundsson andenpladsen i pulje 2, og Anders Thomsen har sit blik rettet stift mod andenpladsen i pulje 1.

Skabt af vild fight og masser energi ud fra devisen ’vi har alt at vinde’ – og ikke mindst gennem en fornem evne til at spille 7 mod 6.

Her midtvejs og med en indlagt pause, hvor Nikolaj Jacobsen og hans sejrsvante herrelandshold drager mod syd for at dyste mod Spanien, er jeg sikker pĂĄ, at normaliteten vender tilbage, nĂĄr slutspillet genoptages.

Aalborg Håndbold og GOG er stadig mine favoritter til puljernes førstepladser, og det bliver lige ved og næsten for både Fredericia og Ribe-Esbjerg.

Mit semifinalebud er fortsat Aalborg mod Bjerringbro-Silkeborg og GOG mod Skjern.

Med mindre selvfølgelig, at ’de store’ fortsætter med at vise svaghedstegn.

Ugens notabene

Et par ungersvende og ’en veteran’ fortjener ekstra opmærksomhed efter første halvdel af gruppespillet i mændenes slutspil.

Yngste først og blot 20 år.

Jakob Rasmussen og hans holdkammerater imponerede stort i gårsdagens kamp mod selveste Aalborg Håndbold, men det var så ubetinget unge Rasmussen, der sørgede for den største opstandelse.

Hans rytme og bevægelse er en fornøjelse at følge, men da han også viste stigende tegn på en skudmæssig urkraft, kunne jeg ikke undgå at blive imponeret.

Nu har det stående skud mange varianter, men de fleste af Rasmussens ni scoringer – på 11 forsøg og dermed en effektivitet på 82 procent – var hamret i målhjørnerne og helt umulige at håndtere for både Gade og Aggefors.

Ham kommer vi til både at høre og se mere til de kommende år.

Næstyngst og 22 år.

Emil Madsen er netop nu tjekket ind på Scandic Regina i Herning, hvor han for første gang skal deltage i det danske herrelandsholds forberedelser frem mod kampe mod Spanien og Sverige.

Topscoreren i Champions League har vist sig frem i hele sæsonen, men i slutspillet er han gået både mål- og assistamok.

29 scoringer på 40 forsøg – effektivitet 72,5 – og intet mindre end 21 assists fortæller historien om helt usædvanlige præstationer. En uforlignelig skudteknik giver Madsen mulighed for at afvikle sine skud – som oftest stående – på et splitsekund. Groft sagt har venstrehånden afviklet sit skud, inden forsvarsspilleren for alvor er kommet i gang med at forsvare.

Desuden har han en ekstraordinær hurtig opfattelse af det muliges kunst. Derfor ses det ofte, at han afgør tingene inden for 5-10 sekunder, efter hans hold er kommet i boldbesiddelse.

Fortsætter unge Madsen på det niveau, bliver denne ikke hans sidste samling med herrelandsholdet.

Veteranen – 26 år – til sidst.

Lukas Sandell er en gave til håndboldspillet. Da han kom til Aalborg i 2020, så jeg bevægelser, rytmik og en sjælden harmoni udi bevægelse, der fik mig til at tænke på berømte Ólafur Stefánsson.

Jeg har ikke ændret mening de seneste tre år og slet ikke efter Sandells fremragende comeback efter en længere skadespause.

Blot to kampe er det blevet til, men sikke et aftryk den svenske landsholdsspiller har sat.

22 scoringer på 29 forsøg – effektivitet på 75,86 – imponerer stort. 10 assists gør ikke præstationerne ringere, og Sandell bliver en stor og aldeles afgørende figur, når og hvis Aalborg Håndbold skal kæmpe med om de mest attråværdige metaller.