Dansk kvindehĂĄndbolds supertanker sejler snart med pokaler og et hav af medaljer

TV 2 Sports håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

Tillykke til alle involverede i og omkring Team Esbjerg. Dansk kvindehåndbolds helt store supertanker sejler ikke med råolie, men i en meget nær fremtid med dyrebare genstande som flotte pokaler og et hav af medaljer.

Søndagens 33-31 sejr over rumænske CSM Bucuresti var såmænd Reistad og kompagnis 16. sejr i træk, og siden nederlaget 8. januar 2023 til franske Metz har Jesper Jensens superkvinder blot tabt én af 26 kampe.

Voldsomt imponerende, men holdets største forandring i forhold til tidligere er den evne til at dominere og være kyniske i samtlige kampes 60 minutter.

En talrække illustrerer bedre end mange bogstaver.

12-9-7-19-11-11-11 er sejrsdifferencen mod så kompetente modstandere som 2 x Odense, 2 x København, Ikast, Nykøbing og Silkeborg.

Hemmelighederne er også til at få øje på. En voldsom fysisk stærk – og facetteret – defensiv, der ikke er blevet dårligere af at have det unge og voldsomt talentfulde målmandspar Milling og Kristensen til at agere den så vigtige sidste skanse i spillet med de mange afslutninger.

Meget mere end Reistad

Vi taler alle med rette om Henny Reistad, men esbjergenserne er så meget mere. Netop forandringen fra Reistads iøjnefaldende rytmiske dansetrin, der kan splitte selv de stærkeste defensiver til dommedagsskuddene fra især Breistøl – og når det kører bedst også fra Tranborg, er kimen til uløselige opgaver for de fleste modstandere lagt.

Jeg er selvfølgelig ikke færdig endnu. Nora Mørk kan overskue det meste og lidt til. Ja, der ryger lidt ud med badevandet med mellemrum, når den finurlige og taktisk dygtige jente oversatser en smule, men for det meste nyder jeg bare Mørks fremragende overblik og den ekstraordinære skudafvikling.

Færdig? Slet ikke. Vilde Mortensen Ingstad er top-3 på den internationale stregspilshimmel, og med Sanna Solbergs tilbagevenden og forrygende flotte Bukarest-kampe for Anne Tolstrup Petersen råder Jesper Jensen over det komplette hold.

Min Champions League-favorit

Det stopper ikke her. Jeg har sagt det før og gentager det gerne: Heindahl og kompagni er min favorit til at tage Champions League-trofæet med hjem til Vestjylland, når det helt store europæiske slag skal slås i weekenden den 3.-4. juni i kæmpearenaen MVM DOME i Budapest.

Meget tydede på, at det slag skulle slås mellem de samme aktører som sidste år. Vipers Kristiansand, Györi, Metz og Team Esbjerg.

Sådan skulle det ikke gå. Metz – med Kristina Jørgensen, men uden skadede Louise Burgaard – tabte sensationelt til ungarske Ferencváros. Det sensationelle lå i, at Metz havde vundet med seks mål på udebane, men tabte hjemme – efter uafgjort ved pausen – med syv mål.

Lodtrækningen til semifinalerne foregår tirsdag.

På Team Esbjergs vegne vil jeg gerne vente med Vipers Kristiansand til finalen. Dansk og norsk ville være en smuk finale, og det ville også sætte en tyk streg under den nordiske dominans, der netop nu krystalliserer sig i den internationale kvindehåndbold.

NOTABENE 1

Habilitetsproblemer

Aalborg Håndbold og Skjern Håndbold kæmper netop nu om, hvem der skal blive nummer 1 i slutspillets gruppe 1.

Dommer Lars Hansen dømte lørdag kampen mellem Aalborg Håndbold og Ribe-Esbjerg. Næsten samtidig var hans søn, Oliver Norlyk, i kamp for Skjern Håndbold mod KIF Håndbold.

Giver det et habilitetsproblem? Ikke ifølge de habilitetsprincipper, elitedommerudvalget under Dansk Håndbold Forbund har vedtaget.

I min habilitetsbog er der ingen tvivl. Selvfølgelig kan Lars Hansen ikke dømme med så nære familierelationer, som et far-sønforhold helt naturligt er.

Lad mig lige understrege, at jeg intet har at udsætte på Lars Hansens kvaliteter som dommer i kampen mellem Aalborg og Ribe-Esbjerg eller i øvrigt.

Min holdning i sagen er for at beskytte Lars Hansen for den mængde konspirationsteorier, der let ville kunne opstå.

Jeg minder bare om det helt simple tilfælde, hvor Lars Hansen har en kendelse, der bliver kampafgørende og efterfølgende viser sig at være en klar fejl. Og det i spillet med de mange kendelser.

Mit råd til elitedommerudvalget er klart. Tag hen over sommeren habilitetsreglerne op til revision og sikr jer, at Lars Hansen og hans søn ikke igen skal stilles til skue for hele den ganske idrætsverden.

Skulle det ske, at elitedommerudvalget ikke ændrer praksis, vil jeg stærkt anbefale Lars Hansen selv at sige fra, hvis ifald han måtte blive påsat kampe, som det var tilfældet med Aalborg mod Ribe-Esbjerg.

NOTABENE 2

De store viser svaghedstegn

Skrev jeg for 14 dage siden om Aalborg og GOG, der havde vist svigtende evner udi forsvarets ædle kunst?

Min konklusion var, at bĂĄde Fredericia HK og Ribe-Esbjerg HH havde vist sig flot frem, men ogsĂĄ at normaliteten ville vende tilbage, nĂĄr slutspillet blev genoptaget efter landsholdspausen.

Gudskelov fik jeg lige tilføjet ”med mindre de store fortsætter med at vise svaghedstegn”.

Det gør ´de store´. Fortsætter med at vise svaghedstegn og svigtende evner udi forsvarets ædle kunst.

Målene vælter ind bag skiftende Aalborg- og GOG-målmænd. 36 og 33 blot i denne weekend. Ribe-Esbjerg er faldet fra i svinget, men det er Gudmundur Gudmundssons Fredericia-drenge ikke. Stoklund og hans kammerater viser sig frem i de flotteste positurer.

Ingen har endnu fundet de vises sten, der kan knække den 7 mod 6-kode, Gudmundsson og hans assistenter Houmark og Folkmann har kreeret.

Alt er i spil, før næste søndags store slutspilsslag skal slås. Aalborg, Skjern og GOG er sikre på semifinale. Fredericia og Bjerringbro-Silkeborg kæmper om den sidste adgangsbillet til semifinalen.

Ingen aner, hvem der bliver 1 og 2 i grupperne. Aalborg og GOG kan mødes i en semifinale og med blikket rettet skarpt på Champions League muligheder, er det ingen ønske kamp for GOG i tilfælde af et nederlag til nordjyderne.

Mit formbarometer lige nu – Fredericia-Skjern-GOG-Aalborg-Bjerringbro Silkeborg. Men Fredericia og Skjern kan da for pokker ikke spille om årets mesterskabstitel?

Nej, selvfølgelig kan de ikke det.

Med mindre selvfølgelig, at ´de store´ fortsætter med at vise svaghedstegn.

Sikke et slutspil.

Hav blikket stift rettet mod søndag den 14. maj, hvor ALT afgøres.