Kultur fornægter sig ikke. Gudskelov

TV 2 SPORTs håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen skriver i denne mandagsklumme om Fredericia, der søndag spillede sig i DM-semifinalen.

Søndag aften skrev Fredericia håndboldhistorie. For første gang siden 1980 skal den stolte håndboldby igen kæmpe om medaljer.

Foran imponerende 700 medrejsende tilskuere vandt Fredericia HK den afgørende kamp over Skanderborg/Århus Håndbold – og kvalificerede sig til semifinalerne mod Aalborg Håndbold.

Fæstningsbyen havde sin storhedstid i 70’erne, da KFUM-versionen vandt fem danske mesterskaber på stribe – og opnåede en finale i mesterholdenes turnering som vedhæng. Dengang med legender som Anders Dahl Nielsen og Mogens ’Muggi’ Jeppesen som frontfigurer.

Siden den gyldne periode har der været stille i Fredericia. Med konkursen og tvangsnedrykning til Jyllandsserien i 2012 som det absolutte lavpunkt.

Men kultur fornægter sig ikke, og fra 2019 har Fredericia igen haft et hold i landets fornemste håndboldliga.

Stor ros

Fredericia har imponeret mig stort i slutspillet.

Kan Fredericia sĂĄ gĂĄ hele vejen og blive danske mestre?

Peter Bruun Jørgensen

Deres meget aggressive 6-0-forsvar anført af bølgebryderen Lasse Balstad har gang på gang slået modstandernes angrebs rytmer i stykker.

I målet har Thorsten Fries og karismatiske Emil Tellerup lavet små mirakler. I den anden ende af banen har 7 mod 6-spillet været helt afgørende for succesen. Anført af Kristian Stoklund, der som en general har styret sine holdkammerater – og fodret dem med gode afleveringer, mens han selv har været farlig med sit forrygende, stående skud.

Det hele, mine damer og herrer, er sat sammen, timet og tilrettelagt af den hårdtarbejdende træner Gudmundur Gudmundsson.

Den tidligere danske landstræner, der overtog holdet inden sæsonen, har sat sit solide aftryk. Håndboldnørden, der bruger de fleste af sine vågne timer på spillet, ja måske endda også drømmer Barca, backkryds og rundgang.

Små detaljer bliver studeret, analyseret og videreformidlet. Både i taktiklokalet og når han under kampe løber op og ned ad sidelinjen med dessiner til sine tropper. Det hårde arbejde har i den grad båret frugt. Kæmpestor respekt for det.

Jeg under i den grad Gudmundur Gudmundsson den finaleplads.

Kan Fredericia så gå hele vejen og blive danske mestre? Jeg tror det ikke. Slingrekursen til trods bliver finalen igen et opgør mellem de to store Aalborg og GOG.

Kultur fornægter sig heller ikke i moderne form.

Ugens notabene – European League

Den næstfineste europæiske turnering blev en totaltriumf for dansk kvindehåndbold.

Finalen – et rent dansk anliggende – hvor NFH trods en god første halvleg ikke kunne stille noget op mod Ikast håndbold.

Kæmpestort tillykke til Ikast Håndbold med European League titlen.

Efter en årrække som evige 3’ere lykkedes det endelig for træner Kasper Christensen og hans mandskab at hjemføre et trofæ.

Det mĂĄ give en kolossal selvtillid frem mod semifinalerne mod Odenses HĂĄndbolds danske mestre i DM-semifinalerne. Men om det er nok til en finaleplads?

Jeg tvivler.