Håndbold

Fredericias fanatiske fans holdt fanen højt i Jyllandsserien

Da en mørk periode ramte Fredericia HK, holdt klubbens berygtede fans fanen højt og bakkede op.

Se Fredericias semifinale opgør mod Aalborg på TV 2 Play.

De snakker stadig om den udebanetur.

Dengang Fredericia Håndboldklub med en sejr ødelagde den stort anlagte fest, da mægtige Skjern Håndbold skulle indvi sin nye store hal i 2005.

Eller dengang en lagkage blev kastet på tværs af en tribune i Viborg.

De anekdoter og mange andre bringes op, når de i fanklubben HK Ultras bliver nostalgiske og diskuterer deres togter til haller i hele Danmark.

Og dem har der været rigtig mange af. I gode og dårlige tider. Selv i 2012, da deres klub gik rabundus og røg ned i Jyllandsserien, holdt mange ved.

I bittesmå haller i Jyllands afkroge kom de som en invasionshær med trommer, røde trøjer og konfetti og skreg deres hold frem, selv om forholdene var alt andet end prestigiøse. De gjorde det, fordi de havde aflagt en ed

- Da vi gik konkurs, var det et decideret indgreb i vores liv. Det var frygteligt. Men vi satte os ned og kiggede hinanden i øjnene, siger Lars Andersen.

Fredericia HK vs. Aalborg Håndbold
30-29
(16 - 14)
Topscorer
HoldSpiller(e)Mål
Fredericia HKMartin Bisgaard13 mål
Aalborg HåndboldSebastian Barthold6 mål
Udvisninger
HoldUdvisninger
Fredericia HK2
Aalborg Håndbold2

Han er en af dem, der har været i fanklubben, næsten siden den begyndte at tage form i starten af årtusindet. Han har blandt andet tjent som formand.

- Vi vidste, at vi ville komme til at spille i ligaen igen, og vi blev enige om, at vi ville kunne sige, at vi havde været med hele vejen. At vi havde stået i en eller anden mærkelig hal og bakket op.

Nu oplever de fanatiske fans kulminationen. Fredericia er med sin semifinaleplads for første gang i årtier med, hvor det er allersjovest.

- Det er surrealistisk og skørt, siger Lars Andersen

Det skal slås fast, at det ikke altid har været lige kønt, når HK Ultras har invaderet de danske håndboldhaller. Af og til er bølgerne gået højt, og nogle medlemmer har mere end én bortvisning på cv'et.

Men man kan ikke komme udenom, at den trofaste fanklub vitterligt har været livsvigtig for Fredericia HK. I 2008 var klubben, som på det tidspunkt spillede i ligaen, tæt på konkurs.

Ledelsen havde mere eller mindre givet op, men fansene i HK Ultras ville ikke se deres klub dreje nøglen om. Så de startede en indsamling, som nåede flere hundrede tusinde kroner på få dage.

- I løbet af fem timer havde vi lavet en førerbunker, hvor vi gik i gang med at indsamle spillertrøjer og alt muligt andet, vi kunne bortauktionere, siger Lars Andersen om den hårdtarbejdende gruppe, der sågar fik doneret en trøje fra sin største fjende, Kolding-stjernen Bo Spellerberg.

Og til sidst blev klubben reddet. Ikke kun på grund af fanklubbens indsamling, men også fordi nye sponsorer meldte sig under fanerne.

Bent Jensens engagement blev afgørende

Det var blandt andre den nuværende bestyrelsesformand, Bent Jensen, som har opbygget T. Hansen-imperiet.

- Dengang gav jeg vist bare et beløb, og i 2010 kom vi så ind som hovedsponsor, siger Bent Jensen, som dengang udtalte, at HK Ultras' arbejde havde været med til at overbevise ham.

Siden han blev valgt som bestyrelsesformand i 2015, har Bent Jensen blandt andet arbejdet på at få ombygget Fredericia HK's hjemmebane, så den gamle hal fra Fredericia KFUM's storhedstid i 1970'erne fremstår moderne.

Onsdag lægger arenaen gulv til den anden DM-semifinale mod Aalborg Håndbold, hvor Fredericia HK skal bruge en sejr for at fremtvinge en tredje og afgørende kamp om finalebilletten.

Bent Jensen fortæller, at han aldrig har oplevet så stor rift om billetterne.

Og hvis man tænder for fjernsynet onsdag aften, vil man ikke være i tvivl om, hvor HK Ultras er.

- Det har været en rejse, men vi har ikke været i tvivl om, at vi nok skulle nå hertil igen, siger Lars Andersen.

Se Fredericia HK mod Aalborg Håndbold klokken 18.30 på TV 2 Play og TV 2 Sport.