Rystet Nyegaard bifalder EHF-beslutning

Dragan Nachevski afviser i et skriftligt statement til EHF, at han nogensinde har været involveret i matchfixing.

Det europæiske håndboldforbund, EHF, valgte torsdag at suspendere sin dommeransvarlig, makedonske Dragan Nachevski, med øjeblikkelig virkning efter informationer fra TV 2 Danmark.

Suspenderingen i sagen, der omhandler potentiel matchfixing i international håndbold, kommer efter et møde i 2020 mellem Nachevski og skuespiller hyret af TV 2 , som den dommeransvarlige troede var en forretningsmand.

Jeg er rystet over, at det er kommet sĂĄ langt

Bent Nyegaard

Ifølge et statement fra EHF afviste Nachevski mere én gang et tilbud om at samarbejde om matchfixing på mødet med 'forretningsmanden'. Men det fremgår også, at makedoneren i citater ikke tog helt afstand fra sagen. Derfor sendte han forkerte signaler i den rolle, han repræsenterede.

Med det in mente finder TV 2 Sports hĂĄndboldekspert Bent Nyegaard det helt korrekt, at EHF nu har suspenderet Nachevski.

- Det er meget, meget alvorlige anklager. Som det fremgår, afviser Dragan Nachevski jo ikke fuldstændig og aldeles. Det gør han jo ikke. Og med det materiale, der har været fremlagt, er der ikke nogen anden mulighed end at smide ham ud.

- For det er så alvorlige beskyldninger mod integriteten og renomméet omkring håndbold. Derfor har EHF ingen anden mulighed end at gøre, hvad forbundet har gjort. Jeg er rystet over, at det er kommet så langt, men jeg er omvendt også meget tilfreds med, at EHF har handlet hurtigt og korrekt, fortæller Bent Nyegaard.

Skal have forbehold med

I TV 2s kommende dokumentar om sagen medvirker også en tidligere international håndbolddommer, der anonymt fortæller, at Dragan Nachevski via en anden person har bedt ham om at manipulere resultatet af en håndboldkamp.

Netop det faktum hæfter Bent Nyegaard sig ved, for det er relevant for historien, hvem der er kilde til hvilke udsagn.

- Så skal det selvfølgelig med, at det er en anonym kilde, der definitivt siger, at Dragan Nachevski via en anden person har bedt dommere om at manipulere. Det er en vigtig nuance at føje til sagen, tilføjer Nyegaard.

TV 2s dokumentar om sagen udkommer efter planen til sommer.

På sin hjemmeside skriver EHF, at forbundet selvfølgelig har en nultolerance over for matchfixing, og derfor henviser de til en whistleblower-ordning, hvis personer skulle ligge inde med relevant viden, der kan tilføje nye aspekter i sagen.

Her loves der selvsagt fuld anonymitet.

EHF understreger, at Dragan Nachevski i sin rolle som dommeransvarlig ikke står for påsætningen af dommere til kampe i europæisk håndbold. Det blev ændret i 2019, hvor ansvaret for påsætningen af dommere i stedet blev lagt hos ansatte i EHF's administration.