Viborg takker nej til Europa – og flere andre vil gøre det samme

Viborgs direktør har regnet sig frem til, at European League vil koste klubben 700.000 kroner.

Der bliver ingen europæiske kampe for Viborgs håndboldkvinder i næste sæson.

Heller ikke selv om Viborg med en femteplads i grundspillet i denne sæson igen har kvalificeret sig til European League.

Klubben har ikke råd, lyder forklaringen fra direktør Jens Steffensen, som derfor har meddelt Dansk Håndbold Forbund, at de kan give pladsen til en anden klub.

- Det koster 700.000, og det har jeg simpelthen ikke budgetteret med. Jeg skal finde de andre penge først, og jeg vil ikke risikere at skulle ud og tigge om penge igen, siger Jens Steffensen til TV 2 Sport.

Risikerede konkurs

Det er kun et halvt år siden, at Viborg reddede sig fra en truende lukning ved at samle 1,9 millioner ind ekstraordinært hos sponsorerer.

Konkurs er ikke længere et tema, men klubben har endnu ikke fået alle de 11,8 millioner kroner i kassen, som der skal til for, at næste sæsons budget hænger sammen.

Det er ikke unormalt på dette tidspunkt af året, men selv om Jens Steffensen er overbevist om, at klubben nok skal sælge de sponsorater, der er budgetteret med, vil han ikke lægge ekstra pres på økonomien ved at bruge yderligere 700.000 kroner på en billet til Europa, hvor chancen for økonomisk gevinst er minimal.

Eksempelvis er bonussen for at vinde hele European League på 40.000 euro - knap 300.000 danske kroner. Selv om der også er mindre bonusser for fx sejre undervejs, skal Viborg nå rigtig langt i turneringen, før regnstykket - måske - kan hænge sammen.

- Så jeg vil hellere sikre mig, at økonomien hænger sammen i det budget, vi allerede har lagt, siger Jens Steffensen.

- Jeg er utrolig ked af, at det skal være sådan, men jeg har svært ved at se, at det kan være anderledes, siger Viborg-direktøren.

Andre klubber gør det samme

Viborg er ikke den eneste klub, der ikke ønsker et europæisk eventyr.

Også Silkeborg-Voel og Aarhus United siger nej, mens Nykøbing Falster, København Håndbold og de tre medaljevindere Team Esbjerg, Odense og Ikast alle gerne vil ud i Europa.

Det er fortsat uvist, hvor mange pladser i henholdsvis Champions League og European League dansk kvindehåndbold får.

Sikkert er det, at Danmark har to garanterede pladser i Champions League - mod tidligere én. Ikasts triumf i denne sæsons European League har nemlig fået EHF til at give Danmark en ekstra plads, som går til grundspilsvinderne fra Odense.

Derudover har det europæiske håndboldforbund EHF åbnet for, at et nationalt forbund kan få op til tre pladser i kvindernes Champions League mod tidligere to. Derfor kan Ikast - som bronzevindere - nu søge om en såkaldt "opgradering", hvor midtjyderne får deres plads i European League byttet med en billet til Champions League.

Om det sker, bliver dog først afgjort på en møde i EHFs eksekutivkomite i weekenden den 17.-18. juni.

Danmark har - udover de to pladser i Champions League - fire pladser i European League.

Dansk Håndbold Forbund og klubbernes organisation Divisionsforeningen er dog blevet enige om, at det kun er de klubber, der nåede slutspillet, som Danmark vil sende ud at spille i Europa.

Da hverken Viborg, Silkeborg-Voel eller Aarhus United ønsker en plads, vil Danmark altså kun få to hold - Nykøbing Falster og København Håndbold - i European League, hvis Ikast bliver "opgraderet" til Champions League.