Ishockey VM

Finsk hockey-revolution: Derfor sprøjter Finland kæmpetalenter ud på stribe

Trods et indbyggertal på omkring Danmarks, så har Finland formået at skabe et verdensklassehold efter en strategisk genistreg.

Da den finske ishockeylegende Teemu Salanne i en alder af 43 år hævede trofæet som bedste spiller ved OL 2014 efter at have ført et skadeSplaget finsk hold til bronzemedaljer, var det ikke bare en imponerende præstation af ishockeyveteranen. Det var samtidig afslutningen på Et kapitel i finsk hockeykultur - og begyndelsen på en ny æra.

Teemu Salanne var i mere end 20 år personificeringen af alt det, som finsk ishockey traditionelt har stået for. Holdånd, disciplin og hårdt arbejde. Dyder, som igennem årene har sikret finnerne nogle flotte internationale resultater, men uden for alvor at producere nogle af de helt store verdensstjerner på isen.

Det skulle der laves om på.

Derfor oplevede hele den finske hockeykultur en regulær revulotion for nogle år tilbage. Ungdomstrænerne blev professionaliseret, og man begyndte at dyrke den enkeltes spidskompetence, så finnerne kunne få deres verdensstjerner.

- Da de for fire år siden lavede over 50 millioner kroner i overskud på at arrangere VM, så investerede de i fremtiden ved at ansætte 25 specialtrænere på højt niveau. Trænere, som udelukkende skulle specialisere kompetencer hos allerede dygtige talenter overalt i landet, så det var på toppen af deres talentfabrik, siger TV 2 SPORTs ishockeykommentator Jimmy Bøjgaard.

Herunder kan du se en af de mere etablerede finske spillere Mikael Granlund med en af VMs bedste dribleture.

Det er det arbejde, der lige nu ser ud til at bære frugt med supertalentet Patrik Laine, som er det helt unikke produkt på toppen af den finske ishockeykransekage.

Den bare 18-årige guldfugl har været VM-turneringens største oplevelse indtil videre. Med seks mål og fire assist i VMs gruppespil er forwarden blandt de mest scorende i en turnering, hvor finnerne har markeret sig som et af de mest lovende mandskaber.

Netop Patrik Laine er også en spiller, som de danske landsholdsspillere har lagt mærke til, inden torsdagens kvartfinaleopgør mod netop Finland.

- Det er en utrolig talentfuld spiller. Han har hele pakken. Han er en kæmpe stor dreng, og så skyder han ligeså hårdt, som en hest kan sparke. Han kan godt gå hen og blive en verdensstjerne, siger den danske landsholdsprofil Stefan Lassen om Laine.

Selvom Laine i øjeblikket trækker alt spotlyset, så er han ikke det eneste store hockeytalent fra Finland, der står på spring. 

Tidligere på året vandt finnerne nemlig guld ved både U18 VM og U20 VM, og når NHL-klubberne til juni skal drafte nye spillere, forventer man, at hele tre finnere vil blive valgt blandt de ti første.

- Fremtiden for Finland ser fantastisk ud. Selvom nationens to store spillere, Teemu Selänne og Saku Koivu, er stoppet, så kommer der nu store talenter frem som Patrik Laine, som Danmark står overfor. De vil fortsat være en bejler til OL- og VM-medaljer hver gang, og de er også 3’er på verdensranglisten efter supermagterne Canada og Rusland, men altså foran lande som Sverige, Tjekkiet og USA, vurderer Jimmy Bøjgaard.

Top 5: De største finske supertalenter

 1. Patrik Laine

  Alder: 20 år.

  Han er manden – eller knægten – der er på alle ishockeyfolks læber for tiden. Laine har taget VM med storm i VMs gruppekampe, hvor han er blandt de mest scorende. Især finnens første scoring var ren verdensklasse, da han egenhændigt udspillede et helt hviderussisk forsvar. Som spillertype er han en meget underholdende spiller, der er garant for lækrer detaljer på isen.

  Laine bliver projekteret til at gå nummer to i NHL-draften i juni efter amerikaneren Austin Matthews, men Laines præstationer ved VM har måske fået førstevælgerne fra Toronto Maple Leaf til at overveje ham som deres valg.

 2. Jesse Puljujärvi

  Alder: 18 år

  Jesse Puljujärvi er kun lige fyldt 18 år, men allerede nu har den 190 centimeter lange finne vist sit potentiale på isen. Puljujärvi er en playmaker-type, der går til stålet. I den forgange sæson debuterede han i den finske liga, hvor talentet scorede 28 point i 50 kampe, ligesom han i løbet af sæsonen både var med til at vinde U18 VM og U20 VM for Finland.

  De fleste eksperter er enige om, at han bliver valgt ind i NHL lige efter Patrick Laine i den kommende draft, og nogle spår endda, at han kan blive valgt højere end Laine.

 3. Aleksander Barkov

  Alder: 20 år

  Trods sine bare 20 år er Aleksander Barkov allerede en etableret NHL-spiller med 192 kampe under bæltet i verdens bedste liga. Centerspilleren blev valgt ind som nummer to i 2013-draften af Florida Panthers, hvor han har spillet lige siden. Her røg han blandt andet ud til danske Frans Nielsen og New York Islanders i denne sæsons slutspil.

  Han spillede sit første VM sidste år, og i ved denne turneringen har han fået en større rolle i finnernes tredjekæde, hvor han blandt andet spiller sammen med Patrik Laine.

 4. Olli Juolevi

  Alder: 18 år

  Den 18-årige forsvarsspiller var blandt profilerne hos U20-guldvinderne i januar. Ligesom Laine og Puljajärvi rykker han med al sandsynlig også til NHL i den kommende sæson. Der er dog stor uenighed om, hvor tidligt han bliver valgt, men de fleste eksperter forventer, at han går i top 10.

  Han er dog stadig mere et talent end en fuldt udviklet hockeyspiller, og det er derfor han ikke er ved senior VM i år. Potentialet er dog ikke til at tage fejl af, og han skal nok få sine VM-kampe.

 5. Kasperi Kapanen

  Alder: 19 år

  Søn af den tidligere NHL-spiller Sami Kapanen.  Blev valgt ind i NHL i 2014-draften af Pittsburgh Penguins for senere at blive traded til Toronto Maple Leaf. Hans stærke offensive arsenal har allerede sikre ham ni NHL-kampe, men han kæmper stadig for at bide sig fast i verdens bedste liga.

  Kapanen var i øvrigt manden, der scorede det afgørende mål, da han med et overtidsmål med Rusland sikrede Finland U20 guld i januar.