Ishockey

Den vilde ishockeyrejse: Fra rekordnederlag til OL-aspiranter

Det hele startede med et 0-47-nederlag. Nu kan ishockeylandsholdet over weekenden spille sig til OL i 2018. Se landsholdets flotte rejse her.

Se Danmarks OL-kvalifikationskamp mod Hviderusland i aften fra klokken 17.55 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Danmark er kun tre kampe fra at kunne booke nationens første billet til den olympiske ishockeyturnering nogensinde.

Det kræver dog en samlet gruppesejr over Hviderusland, Polen og Slovenien, hvis ishockeylandsholdet skal med til den mest præstigefyldte landsholdsturnering. 

Vi giver dig her Danmarks ishockeyrejse fra den første ydmygende VM-kamp i 1949 og hele vejen op i gennem rækkerne, som nu kan kulminere med en kvalifikation til OL.

Danmarks vej til ishockeyens verdenstop

 1. 1949

  1. Danmark ydmyget i VM-debut

   Erik Hviid var med på VM-holdet 1949.

   Danmarks VM-karriere startede på en noget tvivlsom facon, da Danmark var et af 10 hold, der deltog ved VM i Stockholm i 1949.

    

   Danskernes første kamp var mod Canada, der endte med en 47-0-lussing, hvilket til dato er den største sejr nogensinde ved et A-VM. I den efterfølgende kamp fik Danmark en ny snitter på hele 25-1 af Østrig, og danskerne endte dermed som en boksepude i bunden af tremandsgruppen.

    

   Den samlede målscore på 1-62 afskrækkede Danmark så meget, at de ikke deltog i de efterfølgende 12 VM-turneringer.

 2. 1991

  1. Suveræn dansk oprykning fra C-rækken

   Efter en længere årrække i VMs C-gruppe lykkedes det endelig Danmark at rykke fast op i B-gruppen, da et talentfuldt hold med blandt andre Nikolaj Ehlers’ far, Heinz Ehlers, som en af de store profiler, vandt C-VM på hjemmebane i Brøndby Hallen.

    

   Den endelige oprykning kom i hus efter et 2-2-resultat mod Kina, og Danmark sluttede med 15 ud af 17 mulige point i turneringen. I videoklippet herover kan du se billeder fra den afgørende sejr, der sendte danskerne i B-gruppen.

 3. 2002

  1. Danmark spiller sig i A-gruppen

   TV 2 SPORTs nuværende ekspertkommentator, Peter Hirsch, var blandt profilerne, da det danske ishockeylandshold efter 11 år i B-rækken spillede sig op i det fornemmeste selskab efter 54 års fravær.

    

   Sammen med blandt andre den nuværende landsholdsspiller Morten Green, sikrede Hirsch og resten af det danske mandskab sig oprykningen efter en 6-2-sejr over Ungarn i den sidste spillerunde.

 4. 2003

  1. Sensationel dansk start på A VM

   Danmark startede sensationelt sit første VM i 54 år ud med en højst overraskende sejr på 5-2 over et profileret amerikansk mandskab. Den sejr var nok til at sende danskerne videre til mellemrunden, hvor de igen formåede at skabe en mindre sensation.

    

   Mod de senere verdensmestre fra Canada lykkedes det Danmark at spille uafgjort, og selvom danskernes resterende mellemrundekampe alle blev tabt, så var det et mere end godkendt comeback til det fornemmeste selskab.

 5. 2005

  1. Danmark tæt på nedrykning

   Kasper Degn sikrede Danmark endnu et år i A-gruppen i 2005.

   To år senere var danskerne anderledes i knæ ved VM i Østrig. Med nederlag til Sverige, Finland og Ukraine i gruppespillet skulle danskerne ud i et nervepirrende nedrykningsspil.

    

   Her blev Danmarks skæbne først afgjort i den allersidste periode, da Kasper Degn scorede et forløsende mål mod Tyskland, og sikrede Danmark endnu et år i A-gruppen. Det er det tætteste, Danmark nogensinde har været på at rykke ud af A-VM.

 6. 2007

  1. Danmark får sin første NHL-spiller

   I videoen herover kan du se et portræt af Frans Nielsen fra år 2007.

    

   Den danske ishockeyfremgang fortsatte op igennem 00’erne, og Danmark blev etableret som et fast hold i A-gruppen. I 2007 lykkedes det så også Danmark at få sin første spiller ind i verdens bedste ishockeyliga, NHL.

    

   Den dengang 22-årige herningenser Frans Nielsen blev den første NHL-dansker, da han debuterede for New York Islanders i januar 2007. Siden da har otte andre danskere fået debut i NHL og flere er på vej. Det gør Danmark til det land i verden, der lige nu producerer flest NHL-spillere i forhold til antallet af hockeyspillere. 

 7. 2010

  1. Danmarks første VM-kvartfinale

   Med blandt andre Frans Nielsen på holdet opnåede Danmark i 2010 sin hidtil bedste VM-placering nogensinde. Danmark spillede sig videre fra den indlende gruppe med en sejr over Finland og en overtidssejr over USA. Det sluttede i kvartfinalen, hvor Danmark, trods en god indsats, tabte med 4-2 til Sverige.

    

   I aften kan Danmark så tangere det flotte resultat fra 2010, hvis de gør arbejdet færdigt i aftenens kamp mod Kasahkstan.

 8. 2016

  1. Bedste VM nogensinde

   Da Danmark ved VM i maj scorede hele 11 point i gruppespillets syv kampe sikrede det danske ishockeylandshold sig historiens højeste pointantal ved et VM.

   Store sejre over Norge, Letland og Tjekkkiet banede vejen for en kvartfinale, hvor Finland dog blev for stor en mundfuld.

   Højdepunkterne fra VM talte et af turneringens bedste mål, da Nicklas Jensen afgjorde straffeslagskonkurrence mod Letland i gruppespillet, samt en flot kvartfinalekamp mod sølvvinderne fra Finland.

   Nu er spørgsmålet så, om holdet kan fortsætte de gode takter fra maj, når OL-kvalifikationen begynder i aften mod Hviderusland.

Danmarks tre OL-kvalifikationskampe kan ses direkte TV 2 SPORT og TV 2 PLAY. Den første er torsdag aften mod Hviderusland klokken 18.00.