Ishockey

Bedste VM nogensinde: Danske sensationsdrenge går stor fremtid i møde

TV 2 SPORT’s ishockeykommentator, Jimmy Bøjgaard, har store roser til det danske U20-landshold, der for tredje år i træk nåede VM-kvartfinalen.

Der var klasseforskel i kvartfinalen. Cifrene lyver ikke, og Danmark blev sendt hjem fra U20-VM med et nederlag på 4-0 af ishockeystormagten Rusland.

Men at have spillet sig videre til kvartfinalen med en andenplads i gruppespillet foran nationer som Finland, Schweiz og Tjekkiet, får Jimmy Bøjgaard til at finde de flotte tillægsord frem.

- Det her er muligvis det bedste gruppespil nogensinde af et dansk landshold, og i hvert fald af et juniorlandshold, lyder det fra Jimmy Bøjgaard.

Seks point i fire kampe er ny rekord for et dansk juniorlandshold, og undervejs blev de forsvarende verdensmestre fra Finland endda slået.

- Dansk juniorishockey har igen løftet barrieren til et højere niveau, selvom man ikke troede det muligt efter sidste års tætte kvartfinale mod russerne.

- Fremtiden ser lys ud, men der venter et hårdt arbejde med at få formet stærke juniorårgange til etablerede VM-spillere. Der kommer ganske få af dem ud af hver enkelt årgang, men sikke en bund af talentmasse, der bobler ud af disse U20-landshold, og dette har ikke været nogen undtagelse, siger Jimmy Bøjgaard.

En bedre skole

Selvom dansk ishockey efterhånden er vant til at have spillere i NHL og klare sig godt ved VM på både senior- og ungdomsniveau, så hæfter Bøjgaard sig alligevel ved, at de unge danske spillere nu får en bedre ishockeyuddannelse end de største danske stjerner har fået.

- Spillerne uddannes simpelthen på højere niveau end tidligere, da spillerne i alle fire kæder kommer fra ansvar og spilletid på deres klubhold og i bedre klubber end tidligere.

- Danmarks første NHL-spiller Frans Nielsen spillede for eksempel fire U20-VM – to i B-gruppen og to i C-gruppen. Danmarks seniorkaptajn Morten Green spillede et i B-gruppen og et i C-gruppen. Nu har Danmark noteret tre kvartfinaler i træk – det er en utrolig udvikling på bare 13-16 år.

- Mange af de store ishockeylande ville kalde det umuligt, så det er meget markant, at så lille en nation som Danmark går i top-8 ved junior-VM med kun ti hold, hvoraf otte af dem stort set er sikre. Danmark er blandt de mange lande, som skal vride alt ud af en given årgang, for bare at kvalificere sig på en af de sidste to pladser – og der er seks-otte lande, der konkurrerer om de to pladser. Det sætter top-8 og kvartfinaler lidt i relief.

Større danske ishockeydrømme

- Det skaber en kultur, hvor danske ishockeyspillere nu stiler efter junior-VM i A-gruppen, og ikke skænker B-gruppen en tanke. Det er det samme, som vi har set med NHL-spillerne, som drømte om den danske liga og måske den svenske Elitserie, men i dag snakker alle unge danskere om NHL. Fordi de har set, at det kan lade sig gøre. Det kan kvartfinaler som disse også føre med sig, siger Jimmy Bøjgaard.

Han vil især fremhæve landstræneren for endnu en stor bedrift.

- Olaf Eller har trænet i stort set alle klubber, men vi kommer til at huske ham for dette helt utrolige arbejde med juniorlandsholdene.

- Jeg vil vædde på, at han indenfor et par uger tester fysik på næste års hold, og det er den slags og det drive, der gør, at han får vredet alt det her ud af spillere, som derefter overpræsterer gang på gang. Forsvarsspillet ved dette VM er noget af det bedste, man har set nogensinde fra et dansk landshold på noget niveau. I al sin enkelthed kan man bruge ordet verdensklasse om det VM, Danmark fik fra denne årgang, siger Jimmy Bøjgaard.