Ishockey

Hård kritik af udvisningsregel: - Du beder jo folk om at snyde

Det kan straffes ekstra hårdt at ramme en modspiller i hovedet, selvom det er uforsætligt. En regel, flere vil have fjernet.

Fredag aften vandt Esbjerg 2-0 i fjerde DM-finale mod Gentofte, men en bestemt episode undervejs trak stor opmærksomhed.

Midt i anden periode blev Esbjerg Energys Søren Nielsen uforsætligt ramt i hovedet af en høj stav, og så skulle dommeren ind og vurdere, hvorvidt Gentoftes Christoffer Lindhøj skulle straffes yderligere.

High sticking ishockey

Definition: En spiller, som har staven højere end skuldrene og rammer modspiller med en hvilken som helst del af den, dømmes for high-sticking.

  1. En spiller, der rammer en modspiller med en høj stav, får minimum en lille straf (to minutters udvisning)
  2. En spiller, som skader en modspiller utilsigtet med en høj stav, får en dobbelt lille straf (to + to minutters udvisning)
  3. En spiller, som skader en modspiller med forsæt, får enten en stor straf (fem minutters udvisning) og automatisk game misconduct eller en matchstraf

Vurderer kampens dommer, at den høje stav samtidig har påført skade på modstanderen, så skal han nemlig straffe spillere med yderligere to minutter i straffeboksen. I dette tilfælde vurderede dommer Mike Hicks dog, at der ikke var grund til yderligere straf.

- Jeg kunne ikke se nogen åbenlys skade. Der var ikke blod på isen eller noget. Han trak sin læbe ned, og der var en meget lille skramme i munden, som kunne være kommet af hvad som helst, sagde Hicks efter kampen.

Men at det overhovedet kan komme på tale, at spillere skal straffes yderligere, når det ikke er bevidst, det er TV 2 SPORTs ishockeyekspert Lasse Degn stor modstander af.

- Det er jo at bede folk om at snyde. Ikke at jeg siger folk gør det, men for ishockeyspillere, der normalt er nede og blokere skud, når de smider sig med hovedet først, så er det jo en lille ting at bide sig i læben, hvis det er det, der skal til for at få to minutters powerplay mere i slutingen af en kamp. Jeg mener bare, den regel bør udgå, siger Lasse Degn.

TV 2 SPORTs ishockeyekspert Lasse Degn er bestemt ikke fan af reglen om 'high-sticking', der kan give to ekstra minutter i straffeboksen. Video: TV 2 SPORT

Det er meget nemmere for alle at forstå, hvis alle regler var ens

Kent Kølvig, formand for Dommerudvalget

Ishockeyeksperten er selv tidligere spiller og fremhæver blandt andet et eksempel, hvor han selv brækkede kæben, uden det åbenlyst kunne ses af dommeren. Derfor mener Lasse Degn, at det ligger meget langt fra kulturen i ishockey, at sådan noget skal være udslagsgivende for en kamp.

- Hvis der er en regel i ishockey, jeg ikke bryder mig om, så er det den. Jeg synes ikke, den ligger i tråd med ishockeyånden. En forseelse kan egentlig være af mild karakter, men hvis man lige flækker en læbe eller et øjenbryn, så giver det to minutter oveni, tilføjer Degn.

Dommerudvalg bakker op

Som reglerne er nu, så bliver det altså et dommerskøn, hvorvidt skaderne er kommet, efter spilleren er ramt i hovedet. Derfor bliver definitionen oftest, at hvis der er blod efter en høj stav, så vil det også give en ekstra straf, selvom det ikke er en bevidst handling.

Det er også en af grundene til, at Dommerudvalget i Danmarks Ishockey Union (DIU) faktisk ønsker, at reglerne bliver fjernet. Det fortæller formand Kent Kølvig.

- Jeg er meget enig. Det ville være meget nemmere, hvis du var mere konsistent i reglerne med, om det er en to minutters udvisning, fem minutter eller matchstraf ligesom ved alle andre regler. Den her to plus to er sådan en mellemting. Den vil jeg meget gerne have ud.

- Det er meget nemmere for alle at forstå, hvis alle regler var ens, men lige ved høj stav er der den krølle på, at man kan få to plus to i de specielle situationer, siger Kent Kølvig.

- Reglen er ikke hjerteblod for os

Problemet for kritikerne er, at reglen skal laves om højere oppe i Danmarks Ishockey Union. Her fortæller General Manager Kim Pedersen, at man har valgt at følge en international linje i regelsættet. Tidligere har et utal af danske særregler nemlig skabt panik.

Hvis et flertal af ligaklubberne kommer på næste ligamøde og siger, at de gerne vil have reglen ændret, så ændrer vi den da.

Kim Pedersen, General Manager hos DIU

I 2018 skal reglerne dog revurderes endnu en gang, og her vil DIU være lydhøre over for de danske klubber, hvis de mener, at regelændringer er vejen frem. Selvom Kim Pedersen helst ser, Danmark har samme spilleregler, som der er internationalt.

- Jeg er kæmpe modstander af, at for eksempel NHL og SHL har deres egne regler. Men det er jo deres valg, ligesom det er vores valg, hvis vi vil have vores egne. Hvis et flertal af ligaklubberne kommer på næste ligamøde og siger, at de gerne vil have reglen ændret, så ændrer vi den da. Det er ikke hjerteblod for nogen hos os, siger Kim Pedersen.

Ifølge ishockeyekspert Lasse Degn må det være vejen frem, da held eller uheld, i forhold til hvordan staven lige rammer, ikke bør afgøre, hvordan en person straffes.

- Det er hændelsen, der sker, og det der opstår, der skal bedømmes og ikke følgevirkningerne af det. Det er jo også den måde, man håndterer 'checking to the head' (tackling i hovedet, red.) og så videre. Der kigger man på forseelsen, og hvad der er foregået. Ikke om manden er ude i en måned, to eller tre. For så skulle vi jo i virkeligheden vente, til ham der bliver ramt er klar igen for at vurdere, hvad omfanget er. Så man må kigge på hændelsen og vurdere den.