Ishockey VM

Landsholdets klart største stjerne er trænerens assistent

Svenske Tomas Jonsson er assistenttræner for Danmarks ishockeylandshold, og så er han medlem af Triple Gold Club.

Når man ser hans smil og afslappede væsen, er ordet ’superstjerne’ ikke det første, der dukker op i hovedet.

Manden bag landstræneren hedder Tomas Jonsson. Det er ikke ham, medierne står i kø for at snakke med. Det er hans overordnede Janne Karlsson.

Han er vel nok holdets største stjerne, kan man godt sige

Jesper B. Jensen, landsholdsspiller

Især i Danmark er det nok de færreste, der er bekendt med den utrolige historie, der ligger bag den assisterende landstræner, Tomas Jonsson, der siden 2010 har stået bag forskellige landstrænere for Danmarks ishockeylandshold.

- Jeg tror, man bliver mere og mere stolt, jo ældre man bliver, når man tænker på, hvad man har gjort, siger Tomas Jonsson.

Han er født i den svenske by Falun, hvor han også fik sin ishockeyopdragelse.

NHL-succes fra dag ét

Som 19-årig, i 1979, havde han fået sin debut på det svenske landshold og blev draftet som nummer 25 af NHL-klubben New York Rangers.

Bare to år senere - hvor Islanders i mellemtiden havde vundet NHL-trofæet Stanley Cup to gange - fik han debut.

- Det var et stort skridt at tage fra Sverige til USA. Nyt sprog, nyt land og en ny spillestil, men på en eller anden måde lykkedes jeg med at bide mig fast lige fra starten, så et eller andet rigtigt gjorde jeg, siger Jonsson.

For det gik nemlig rigtig stærkt.

Han debuterede for New York Islanders i 1981/82-sæson og spillede næsten alle kampe som back. Og blev mester. Det første store trofæ kom i hus – og blev i øvrigt fulgt op af yderligere et sæsonen efter.

Rejste hjem for datterens skyld

NHL-eventyret varede dog ’kun’ otte sæsoner. Hans ældste datter var blevet syv år, og familien Jonsson ville gerne have hende hjem til Sverige.

I 80’erne vidste folk i Europa ikke rigtig, hvor stort og ikke mindst hvor svært det var for mig at vinde

Tomas Jonsson

Jonsson skiftede i 1989 NHL ud med den svenske liga og en tilværelse i Leksands IF. Planen var egentlig bare at spille et par år mere, for han havde ikke nogen uddannelse.

- Men i tiden, hvor jeg flyttede hjem, begyndte lønningerne i Sverige at blive bedre, så man kunne leve af det. Jeg havde tænkt, jeg skulle spille to år, men det endte med at blive ni, siger Jonsson.

Selvom han tog et skridt ned, holdt han sikkert fast i sin back-plads på Tre Kronor, det svenske landshold. Og her blev det til de største triumfer, efter han vendte hjem til Sverige.

Triple Gold Club

I 1991 kunne han tilføje en VM-guldmedalje til samlingen, og tre år senere blev Tomas Jonsson så den første nogensinde – sammen med to svenske landsholdskammerater – til at have vundet Stanley Cup, VM og OL. Og dermed en evig plads i Triple Gold Club.

- Jeg havde aldrig tænkt på det før OL i 2010. Jeg blev inviteret til Vancouver til Triple Gold Club-samling, og der kunne jeg se, hvor stort det var i USA og Canada. Der forstod jeg, at det faktisk er en stor ting, siger Tomas Jonsson.

Alle beviserne på hans sejre ligger fremme i boligen hjemme i Sverige. Men de er ikke rangeret efter, hvilken han er stoltest. For det kan Tomas Jonsson ikke.

- Det er svært at pege på, for jeg har jo været med på mange vindende hold, og hver gang, man vinder, er det stort. Det, der måske stikker lidt ud nu, er Stanley Cup. Dengang i 80’erne vidste folk i Europa ikke rigtig, hvor stort og ikke mindst hvor svært det var for mig at vinde. Efter jeg er blevet ældre, er Stanley Cup blevet meget stort, men det er OL-guldet også. Jeg kan ikke nummerere dem.

Jeg har fået andre tilbud, men det kan ikke kombineres med den her tjans, så jeg har takket nej

Tomas Jonsson

Tomas Jonsson indstillede karrieren i 1998 og påtog sig herefter en række trænergerninger hjemme i Sverige.

Fra guldtriumfer til det danske landshold

Men i 2010 prikkede landsmanden Per Bäckmann ham på skulderen. Den daværende danske landstræner ville have ham tilknyttet som assistent. Og han har været her lige siden.

En mand, der har vundet alt i sin aktive karriere, varetager et assistenttrænerjob for en nation, med hvem han med al sandsynlighed aldrig kommer til at vinde en medalje. I hvert fald ikke en af guld.

Han bryder ud i latter, da han bliver spurgt, hvorfor en stjerne som ham vil valgte at være assistenttræner for Danmark.

- Jeg har fået andre tilbud, men det kan ikke kombineres med den her tjans, så jeg har takket nej, siger han.

- For syv år siden spurgte Per Bäckmann mig, om jeg ville med. Siden har jeg bare trivedes så godt, og jeg synes, det her er et perfekt job. Vi har vores samlinger i februar og november og til VM. Så er der 15 spillere i Sverige, som jeg rejser rundt og ser. Jeg har ganske enkelt haft et dejligt job.

Og netop den glæde i arbejdet er der blevet lagt mærke til på landsholdet.

- Han trives helt vildt, og man kan også se glæden i øjnene på ham, hver gang vi samles. Det har jeg også selv snakket med ham om. Han elsker det her arbejde, og jeg tror, han elsker den danske mentalitet. Bare det, at man får en krammer, når man kommer, er helt anderledes for en svensker, siger landsholdsbacken Jesper B. Jensen.

Bliver aldrig dansk landstræner

Men der er selvfølgelig også en alvorlig del af jobbet. Jonsson står primært for at coache backs, som var den position, han selv spillede med enorm succes.

Og det er altså ikke tomme kalorier, der bliver udgydet.

- Han er vel nok holdets største stjerne, kan man godt sige, siger Jesper B. Jensen.

- Man respekterer ham meget på baggrund af den fantastiske karriere, han har bag sig; en af verdens bedste i hans tid. Når han snakker, bliver der lyttet, og når han giver råd fra sig, er det bare med at lytte, for han ved godt, hvad han snakker om.

Dansk landstræner bliver Jonsson dog aldrig. Tror han.

- Når man har været med så længe som assistent, er det svært at gå ind og blive cheftræner. Man er tæt på spillerne. Så det tror jeg ikke, siger Tomas Jonsson.