VM-hemmeligheden: Vi omfavner hinanden som kærester

TV 2 SPORT har fulgt det danske ishockeylandshold i forberedelserne til VM på hjemmebane. Du kan se de første afsnit lige nu på TV 2 PLAY.

Det er et sammenhold udover det sædvanlige, der skal føre det danske ishockeylandshold frem til succes, når der for første gang nogensinde er VM på hjemmebane om mindre end tre uger.

For det er noget specielt for landstræner Janne Karlssons udvalgte, når de mødes i landsholdslejren for at forberede sig til det historiske mesterskab.

- Vi har så mange gode hyggelige oplevelser sammen ,og vi har præsteret sammen og gjort et godt stykke arbejde i A-gruppen i mange år og holdt ved. Og der har været hårde kampe og mindre hårde kampe. Men vi har altid formået at have det her venskab og den her tillid til hinanden, forklarer landsholdsbacken Stefan Lassen til TV 2 SPORT.

- Og så er det her hudløst ærligt. Vi siger sandheden til hinanden, og der bliver ikke lagt fingre imellem på godt og ondt. Skide hyggeligt og sjovt, og det er en lille familie kan man sige.

Og familiebilledet går igen, når Aalborg Pirates' anfører Julian Jakobsen skal forsøge at sætte ord på det specielle ved at være samlet på landsholdet.

- Det er vel lidt som vores anden eller tredje familie. Her er der ingen udlændinge, og de fleste af os kender hinanden, så der er ikke noget, der er nyt. Så der er ligesom at komme på et ekstra klubhold, hvor vi kæmper for den samme sag. Det gør et eller andet ved folk, lidt mere energi, lidt mere selvtillid og meget mere humør. Det er en fantastisk følelse.

Det er heller ikke gået landstræner Janne Karlssons næse forbi, at det er som et ulogisk regnestykke, når danske spillere iklæder sig den røde trøje med løven på brystet. Et regnestykke af den art, hvor facit ikke udelukkende er summen af de enkelte cifre.

Hvad er det, der sker, når danske spillere mødes på landsholdet?

- Mit ærlige svar er, at det ved jeg ikke. Men der opstår jo en kemi. For det må jeg sige i de her år, jeg har arbejdet med det danske landshold, har jeg ikke oplevet en eneste træning, hvor jeg har skuffet over spillernes indstilling – ikke en eneste kamp, hvor jeg har været skuffet over spillernes indstilling, lyder det fra svenskeren, der har stået i spidsen for det danske landshold siden 2013.

- Det er også som om, de tager hånd om hinanden. Med det mener jeg, at de støtter og presser hinanden. Siden er der også intern konkurrence, det er der ingen tvivl om. Men der er noget i luften, noget kemi – og jeg er bare taknemlig.

På den måde mener Stefan Lassen, der til daglig spiller i den finske liga for Pelicans Lahti, at netop det særlige sammenhold på det danske landshold har været med til at holdet stadig er at finde blandt verdens bedste mandskaber, nu på 16. år. For det er et unikt sammenhold, man ikke ser andre steder i sporten på det glatte overflade.

- Så længe jeg har været med, der har man altid givet en krammer, når man kom, det har jeg ikke set svenskerne eller russerne gøre, når de mødes i lufthavnen. Vi står og omfavner hinanden som kærester nærmest, lyder det fra den erfarne forsvarsklippe.

- Det er fedt, også for de nye. De er med i gruppen med det samme. Så det handler meget om respekt synes jeg. Respekt for hinanden og respekt for dem repræsenterer. Og så holde de her værdier, så der hele tiden er energi og glæde og nogle ting, vi kan påvirke som hold.

FØLG DET DANSKE LANDSHOLDS VEJ FREM MOD VM PÅ HJEMMEBANE I VORES KORTE DOKUMENTAR-SERIE 'PÅ IS FOR DANMARK'. DE TO FØRSTE AFSNIT KAN SES PÅ TV 2 PLAY.