Lars Eller efter livgivende NHL-mål: Det er kun ishockey

16x9
Ekstase. Holdkammeraterne jubler efter Lars Ellers sejrsmål natten til onsdag Foto: Kirk Irwin / Ritzau Scanpix

Man bliver nødt til at få tankerne væk fra slutspillets betydning, hvis man skal levere. Det har Lars Eller lært gennem ni sæsoner i NHL.

Slutspilshockey. En affære så intens, at der nærmest kan spilles harpe på nervestrengene, når et opgør kniber sig ud i forlængelse. Eller når det hele spidser endnu mere til, når der sniger sig en dobbelt overtime ind.

Det er en verden, det kan være svært at agere i, når man står i de tilspidsede situationer. En verden, hvor presset er markant. Både indefra holdets eget maskinrum og spillerens egen drivkraft. Og udefra hvor fans, medier og direktører kræver sejre og mesterskaber.

Det er den verden Lars Eller har vekseleret i indtil videre i årets NHL-slutspil. Tre kampe mod Columbus Blue Jackets er alle tre gået ud i forlængelse. Og natten til onsdag måtte danskeren ud i dobbelt overtime, før han fik skovlet den afgørende puck ind over stregen til en livgivende Washington Capitals gevinst.

Næsten for nervepirrende til at kunne agere. Næsten så nervepirrende, at det sagtens kan blive forkrampet.

Derfor er det vigtigt at have prioriteterne på plads, så man kan spille frit i selv de mest pressede situationer.

- Du kan ikke løbe rundt og være nervøs for at tabe. Så kan du ikke levere, siger Lars Eller til TV 2 SPORT.

- Det er vigtigt at huske på, at det kun er ishockey. Livet går videre.

Den 28-årige center er i gang med sin niende sæson i NHL. Derfor ved han alt om, hvor specielt slutspilshockey er. Og hvor svært det er at få lov til at opleve den specielle atmosfære. En viden han også bruger på isen i de pressede kampe.

- Jeg prøver at nedtone det hele lidt. Vi snakker tit om på holdet, at vi skal nyde det. Nyde vi har muligheden og så lægge tankerne om pres bag sig. Du kan ikke gå rundt og tænke på, at du er tvunget til at vinde.

Men tvunget til at vinde var Lars Eller og Washington Capitals efter nederlag i de to første opgør i slutspilsserien. Derfor kan danskerens sejrsmål i kamp tre, der blev skovlet ind via en modstander, vise sig at være et afgørende vendepunkt. Og hvis ikke det bliver det, så vil det alligevel stå som noget helt specielt.

- Det var en fantastisk følelse. Især at få lov til at få det øjeblik i vild jubel sammen med sine holdkammerater. Det er et af de momenter, man kommer til at huske fra sin karriere, fortæller Lars Eller.

Det mål kan danskeren med 53 slutspilskampe i karrieren tænke på, mens han lader op til nattens kamp fire med fridag og lidt behandling.

Men når Lars Eller går på isen, så kommer brændstoffet ikke fra det ydre pres. I stedet for søger han helt ned i maven til det brændstof, der mere end noget andet holder ham kørende.

- Jeg synes ikke, vi er under det samme pres som sidste år. Det er som om, vi er røget mere under radaren i år.

- Det er ikke det pres, jeg mærker. Det er mere mit eget pres, for jeg hader at tabe. Jeg vil virkelig ikke tabe.

Derfor ligner det en nødvendighed, at Lars Eller og Washington Capitals tager endnu en sejr i nat mod Columbus Blue Jackets. Et nederlag vil nemlig betyde, at hovedstadsholdet skal vinde tre kampe på stribe for at spille sig videre i jagten på klubbens første mesterskab.