Ishockey VM

Dansk VM-stjerne kommer fra ishockeyens Manchester United

Frans Nielsen i den legendariske røde trøje med det klassiske logo Gregory Shamus / Ritzau Scanpix

Når Frans Nielsen i næste uge træder ind på det danske landshold, kommer han fra det, han kalder ishockeyens svar på Manchester United

Detroit Red Wings. Et holdnavn, der ligger helt specielt i munden på hockeyfans.

For det er en legendarisk klub, der har skabt legendariske spillere. Gordie Howe, Steve Yzerman, Ted Lindsay, og du kan egentlig blive ved. Listen med spillere, der er røget i ishockeyens Hall of Fame er oppe på 62.

Her holder danskeren Frans Nielsen til. I næste uge træder han ind i den danske VM-trup på træningslejren i Vojens som den foreløbigt eneste NHL'er. Men til daglig er det - med al respekt for SE Arena i det sønderjyske ishockey-mekka - helt andre rammer, han bevæger sig.

- Et eller andet sted, så er man kommet til hockeyens Manchester United. Der er en masse legender, der har haft den her trøje på, siger Frans Nielsen til TV 2 SPORT i programmet om danskerens liv i bilbyen i Michigan.

For det er noget ganske specielt, når man sidder i et omklædningsrum, hvor man udover truppens spillere også har bibeholdt pladserne til de største legender.

- Det er fedt den måde, de ikke bliver glemt. Og de kommer ned i omklædningsrummet, når de er på besøg. Det er som en lille familie. De er velkomne, selv om de ikke spiller. En fantastisk tradition, som det er fedt at være en del. Det er jeg beæret over.

Frans Nielsen havde heller ikke været ret længe i klubben, før han for alvor fik stoltheden over Red Wings-historien at føle. Sportsdirektøren tog nemlig fat i danskeren, da NHL valgte at skifte trøjefabrikant fra Reebok til Adidas.

Her skulle man nemlig have trøjer, hvor der var små lufthuller i rygnummeret. Angiveligt for at gøre trøjerne lettere og give bedre udluftning.

- Han spurgte, om det var noget, jeg kunne mærke. Jeg spurgte hvorfor det? Jo, for de havde aldrig nogensinde ændret noget ved deres trøjer, så det skulle virkelig være en stor forskel, hvis de skulle ændre, at der kom huller i numrene. 

Man piller ikke unødigt ved en Red Wings-trøje. Der skal virkelig, virkelig være en god grund. 

- De har aldrig ændret deres trøje eller logoet, Så det er den samme trøje, der hele tiden har været der. Det gør det endnu mere specielt at spille i klubben. De har aldrig ændret en streg.

I maj måned bliver der dog pillet ved Frans Nielsens trøje, selvom han bibeholder den røde farve. Ved VM på hjemmebane bliver den 33-årige herningenser nemlig en nøglefigur på det danske landshold.

Du kan se et portræt af Frans Nielsen lørdag den 21.4. kl. 18.25 på TV 2. Søndag den 22.4. viser vi et program om Nikolaj Ehlers - samme tid og sted. Vi afslutter NHL-serien med en udsendelse om Oliver Bjorkstrand lørdag den 28.4. kl. 18.25 på TV 2.