Ishockey VM

Takket være deres fædre nåede de tre sønner det, fædrene ikke gjorde

Frits Nielsen, Heinz Ehlers og Todd Bjorkstrand har alle sønner, der har nået verdens største ishockeyliga. Scanpix Danmark

Tre af de største spillere i dansk ishockeyhistorie har haft stor betydning for, at Danmark siden 2007 har haft 11 spillere i NHL.

Se dokumentar om Frans Nielsen i aften på TV 2 kl. 18.25

Frits Nielsen, Heinz Ehlers og Todd Bjorkstrand. Tre tidligere ishockeyspillere, der på hver deres måde har haft enorm indflydelse på dansk ishockey.

Fælles for dem er også, at de ikke nåede det forjættede land, verdens stærkeste ishockeyliga NHL, men det har deres børn derimod formået, og på den måde lever deres indflydelse i dansk ishockey også videre.

Nogle gange så han ikke hele kampen, fordi jeg ikke spillede ret godt

Nikolaj Ehlers

Det hele startede i 2007, da Frits Nielsens søn Frans blev den første dansker i NHL, og i de seneste år blev Nikolaj Ehlers og Oliver Bjorkstrand henholdsvis den 10. og 11. dansker til at spille i ligaen.

Udover at kunne kalde sig NHL-spillere er det også fælles for dem, at deres fædre har haft en enorm indflydelse på deres succes og ikke mindst vej til sportens øverste hylde.

De tre fædre gik alle trænervejen efter deres aktive karrierer, og sønnerne blev suget med.

Frits Nielsen

Far til Frans Nielsen, der siden 2007 har spillet over 750 kampe i NHL for New York Islanders og Detroit Red Wings.

Frits Nielsen er far til Frans Nielsen

I 2015 blev Frits Nielsen optaget i dansk ishockeys Hall of Fame for sine mange år som både spiller og træner.

I 70'erne og den første halvdel af 80'erne spillede han for Herning og AaB, hvor han var en sand målsluger og blev topscorer i den danske Eliteserie flere sæsoner. På landsholdet nåede han 82 kampe, hvor han lavede over 100 point.

Han var i en årrække spillende træner, før han i 1986 stoppede karrieren og helligede sig trænerjobbet 100 procent i Herning frem til 1996 - med fem danske mesterskaber til følge.

På første parket sad først barnet og siden teenageren Frans Nielsen og fulgte sin fars arbejde, mens han selv spillede på klubbens ungdomshold.

- Han har hjulpet meget. Han har en meget smart hockeyhjerne og ser ting med det samme, selv når han er herovre og ser kampe fra tilskuerrækkerne. Så der har han altid kunnet hjælpe. Og så var han træner, dengang jeg voksede op. Og som alle andre børn, der voksede op, er alle ens idoler dem, der spiller på førsteholdet. Så fik man lov til at være i omklædningsrummet hver dag med dem. Nogle gange fik man lov at komme ud på isen og skøjte rundt med dem, så man fik mange oplevelser og fordele, som mange andre børn måske ikke havde. Så han har betydet meget, siger Frans Nielsen til TV 2 SPORT.

Frans Nielsen skiftede i 2016 fra New York Islanders til Detroit Red Wings.

Har du følt dig presset?

- Nej. Det synes jeg, de har været gode til, specielt min mor. Hun har altid spurgt, om jeg stadig syntes, det var sjovt. Specielt da jeg var lille, så hun til, at jeg skulle have det sjovt med det, og at der ikke skulle være noget pres på, jeg skulle spille hockey. Min far har nok hjulpet mig lidt mere med det ishockeymæssige. Min mor har altid været der og støttet og set til, det ikke blev for meget. Jeg synes aldrig, vi er blevet presset til at spille hockey.

Bruger du stadig din far?

- Ja, det synes jeg. Specielt når de er herovre og har været ude at se en kamp, så snakker vi en del om kampen på vej hjem i bilen. Jeg synes bestemt, at jeg stadig bruger ham en del. Og han elsker jo stadig hockey, så han elsker at snakke om det. Nogle gange kan det også blive for meget, siger Frans Nielsen og griner.

Heinz Ehlers

Far til Nikolaj Ehlers, der som 22-årig nærmer sig 250 kampe i NHL for Winnipeg Jets, for hvem han debuterede i 2015.

Heinz Ehlers med sønnerne Nikolaj (tv) og Sebastian (th).

I 1984 blev han som den første dansker draftet af en NHL-klub, men det blev aldrig til debut i ligaen. I stedet fik Heinz Ehlers en stor karriere i primært Sverige og Tyskland, før han i 2002 vendte hjem til Aalborg.

Han spillede 104 landskampe for Danmark med 163 point til følge og blev i 2012 indlemmet i Hall of Fame.

Efter sin aktive karriere blev Heinz Ehlers træner i først Aalborg og siden schweiziske EHC Biel-Bienne, hvor Nikolaj Ehlers var med og spillede på ungdomsholdene.

- Han er jo en stor del af, at jeg er nået til, hvor jeg er nu. Han var jo far, men også træner ved siden af. Kritisk, når han følte, der var noget, jeg kunne gøre bedre. Men det er bare dejligt, siger Nikolaj Ehlers til TV 2 SPORT.

Nikolaj Ehlers holdt legestue med svenskerne, da han leverede en sand Playstation-assist ved det danske 2-3-mål. Video: TV 2 SPORT

- Allerede som ung, da jeg spillede juniorhockey i Biel, var han inde og se alle kampe. Nogle gange så han ikke hele kampen, fordi jeg ikke spillede ret godt. Jeg fik kritik, og jeg fik ros. Nogle gange var vi nede og træne på is og andre gange ude at løbe. Jeg kan huske engang - når jeg tænker tilbage nu, så griner jeg af det og tænker, det var sgu godt, jeg gjorde det - men dengang var jeg virkelig irriteret på ham. Det var om sommeren, så jeg var nede ved søen i Biel med fire, fem gutter. Vi hyggede os. Det var en søndag. Så fik jeg et opkald af min far omkring klokken fem om eftermiddagen om, at han kom og hentede mig om ti minutter til et kvarter, og han havde løbesko og løbetøj med. Så skulle vi op og løbe sådan en fin dag, hvor man hygger sig med gutterne. På det tidspunkt var man ikke så glad for ham.

Nikolaj Ehlers blev i 2014 draftet af Winnipeg Jets som nummer ni af alle spillere.

- Men når man tænker tilbage på det, min familie generelt har gjort for mig, er de en del af det her. Jeg er taknemmelig for alt det, de har gjort, og den support, jeg har fået hjemmefra. Det er helt fantastisk.

Er han stadig en slags coach for dig?

- Det kan man godt sige. Selvfølgelig han har lidt svært ved at se mange af mine kampe, for det er om natten, og han har selv et hold, der skal trænes. Men dagen efter går han ind og ser en lille smule af kampen, og så snakker vi om det, hvis der er noget, han synes, jeg kunne have gjort bedre. Han er for det meste far, men nogle gange kan der godt lige komme lidt træner over ham. Men det er jo fedt.

Du spiller med nummer 27. Er der noget specielt bag det nummer?

- Det er jo min fars nummer. Og min storebrors, han har det i Odense nu. Det har altid været mit nummer. Og på landsholdet havde min far nummer 24, så det skulle jeg også bare have der.

Todd Bjorkstrand

Far til Oliver Bjorkstrand, der i 2016 fik debut for NHL-klubben Columbus Blue Jackets.

Amerikanske Todd Bjorkstrand spillede 14 sæsoner i Herning.

Efter nogle sæsoner i den canadisk-amerikanske IHL, der sorterede under NHL, dragede den 25-årige amerikaner Todd Bjorkstrand til Danmark og Herning på en etårig kontrakt.

Han udviklede sig til at blive en af de største spillere nogensinde i den danske liga, hvor han fra 1988 til 2002 vandt syv danske mesterskaber, blev topscorer i ni sæsoner, og så er han rekordholder med 1199 point i den danske liga.

Med sin danske kone fik han i 1995 sønnen Oliver, der voksede op med ishockey i Herning, hvor Todd Bjorkstrand efter sin aktive karriere var træner 12 sæsoner i træk.

I 2012 rejste Oliver Bjorkstrand til sin fars hjemland for at jagte en plads i NHL, og der var det en fordel for 17-årige Oliver at have en amerikansk far.

- Vi er opvokset med ham. Han lærte mig alt om USA, og han kan godt lide USA selv, så da jeg kom til Portland, vidste jeg godt, hvordan folk var herovre. Selvfølgelig var det et stort spring at skulle væk fra familien og venner, men jeg kunne sagtens snakke engelsk. Det har jeg altid kunnet, og jeg faldt meget godt til, så det er jeg glad for. Jeg føler lidt, jeg har to hjemlande, siger Oliver Bjorkstrand til TV 2 SPORT.

Oliver Bjorkstrand (tv) spillede for WHL-klubben Portland Winterhawks fra 2012 til 2015.

- Han er jo lidt en hård person, så selvfølgelig har han været efter mig et par gange, også fordi jeg gerne ville have, han skulle være efter mig, fordi jeg gerne ville blive bedre. Han har altid været der for mig og er der stadig, ser mine kampe og hjælper mig med forskellige ting, når jeg ikke spiller så godt. Han har været en stor hjælp for mig, og det bliver han ved med at være gennem min karriere.

Har den hårdhed hjulpet dig til at nå det her niveau og spille i verdens bedste liga?

- Det tror jeg. Han har været hård gennem tiderne - også med Patrick (storebror, red.), da han var træner for ham. Der har været nogle hårde tider, hvor han måske lige er kommet lidt for meget efter os, hvor det er lidt irriterende. Men nu har jeg en træner som John Tortorella, der måske er hårdere end ham på nogle punkter - med hensyn til forskellige ting, han siger under kampene. Der er jeg glad for, jeg havde en far, der var lidt hård ved mig nogle gange, fordi lige nu har det hjulpet mig, for han (John Tortorella, red.) er en rigtig hård træner her i Columbus.

Bruger du din far som en slags coach?

- Det kan man godt sige, men han er jo ikke min træner, så der er forskellige ting, han ikke rigtigt kan sige noget til. Men ofte snakker vi sammen om små detaljer i mit spil, hvor jeg kan gøre det lidt bedre og rette op på de ting, som måske bare kan hjælpe mig med at spille noget bedre hockey. Jeg vil gerne prøve at have flere kampe, hvor jeg bare er på et højere niveau. Jeg vil helst ikke have, det går op og ned så meget. Der har man brug for, at man kan have en anden stemme, der fortæller én, at man kan gøre det lidt bedre med forskellige ting. Han hjælper mig meget.

FØLG DET DANSKE LANDSHOLDS VEJ FREM MOD VM PÅ HJEMMEBANE I VORES KORTE DOKUMENTARSERIE 'PÅ IS FOR DANMARK'. DE TO FØRSTE AFSNIT KAN SES PÅ TV 2 PLAY.