Ishockey VM

Landstræner-sudoku før åbningstid

Landstræner Janne Karlsson bliver nødt til at tænke på NHL-danskerne, før han beslutter sig for hvilket hold, han tilmelder VM-turneringen på fredag

Jeg har et billede på nethinden af landstræner Janne Karlsson, der sidder på sit hotelværelse i Herning med en blok og en gammeldags blyant af den slags, der er let at viske ud. Måske endda med viskelæderet i toppen af blyanten. Godt gennemtygget, når svenskerens tanker er stukket af i rene grublerier.

I mit lille tankeeksperiment spiller han en form for ishockey-sudoku, hvor han med lejlighedsvise glimt til regelsættet fra det Internationale Ishockeyforbund - IIHF - igen og igen skriver navne ned på de spillere, han lige nu har til rådighed i sin trup. Dernæst visker han energisk ud så læder-smulderet danser ud over det hvide ark, der på steder, hvor der visket ekstra intenst, er temmelig tyndslidt.

Det hele handler om at få sudokuen til at gå op. Den sudoku der indebærer, at landstræneren på torsdag den 3. maj som minimum skal skrive 15 udespillere og to målmænd ind i turneringen. Og derefter kan han løbende føje ekstra navne til, indtil han når loftet på 22 udespillere og tre målmænd. Hver gang kan han føje nye navne til op til to timer før kampstart.

En gemen tal-sudoku, hvor han udover navnene også skal have antallet af forwards og backs til at gå op. Ud af en trup, der lige nu rummer otte forsvarere og 14 forwards. Altså 22 udespillere.

Men er der så noget at få til at gå op, kan den opmærksomme læser spørge? Ja, for der er den ukendte faktor, at der i Nordamerika lige nu skøjter fire mand rundt i NHL-slutspillet. Og læg dertil unge Oliver Bjorkstrand, der er ude, men endnu ikke har besluttet sig for, om han er klar på en tur til Herning. Lige nu virker det som om, der er helt stille på kommunikationslinjerne fra Columbus til Midtjylland.

Og det vil i den grad være gedigne forstærkninger til en dansk trup, hvis der kommer frisk slutspilsblod ind. Uanset om det er Bjorkstrand, Lars Eller, Nikolaj Ehlers, Lars Eller eller Jannik Hansen, der vælger at troppe op, når og hvis de sendes ud i mørket i Nordamerika.

Derfor sveder landstræneren over sin sudoku. For hvor mange pladser skal han lade stå åben til eventuelle forstærkninger fløjet ind fra den anden side af Atlanterhavet?

De danske 'nordamerikanere' kommer ikke hjem før kampen mod Tyskland. Det kan de simpelthen ikke nå (pånær Bjorkstrand, hvis der lige pludselig går hul på kontrakt-bylden). Det lægger en ekstra alen eller to til de udfordringer, som Janne Karlsson kæmper med på sit ark. For opgøret mod tyskerne er en nøglekamp, hvor vigtigheden næsten ikke kan oversælges.

Tysklandskampen er en nøglekamp. Både for drømmen om at stå i en kvartfinale på hjemmebane, men også for at få en folkelig opbakning fra en hel nation, der ikke sædvanligvis tænder for deres apparater, når der spilles med puck og stav. 

En sejr i den første danske VM-kamp vil være en gevinst, der langt overstiger de tre point i stillingen. Det vil være den korteste lunte til at få fyret op under en hockey-fest, der rækker ud over nationens vanlige hockey-elskere.

Det ved landstræneren også, og derfor kan det være årsagen til, at han fylder godt op i kæderne på det danske hold på forwardsiden og samtidig vælger mere end de seks backs, der er strengt nødvendige for at spille en solid forsvarskæde, når han aflverer sit hold på fredag kl. 18.15 - to timer før kampstart.

Man kan roligt glæde sig til den første dag i Boxen i Herning med den absolutte topkamp mellem USA og Canada som optakt til et uhyre vigtigt dansk opgør mod Tyskland. Men man kan også allerede glæde sig til at følge de kommende dages snak om den sudoku, som landstræner Karlsson sidder og grubler med.

Og hvis man vil have andre input, så kan man lige tage en lytter på vores friske VM-podcast, hvor emnet også berøres af et ishockeykyndigt panel anført af en podcast-rookie med 316 landskampe på CV'et, Morten Green.