Ishockey VM

8 store VM-stjerner, du skal holde øje med

For første gang nogensinde spilles ishockey-VM i Danmark, og her får tilskuerne rig mulighed for at se nogle af sportens største stjerner.

Se alle VM-kampe på TV 2 PLAY

NHL er det største i ishockey, og mens slutspillet for nogle holds vedkommende stadig står på i Nordamerika, er alle spillere ikke til rådighed til VM.

Det betyder imidlertid ikke, at nogle af sportens absolut største stjerner lige nu og gennem flere år er rejst til Danmark for at repræsentere deres lande i kampen om VM-guldet.

Herunder kan du se nogle af de største stjerner, der de næste par uger viser sig frem på isen i Herning og København. Der er udvalgt maksimalt én spiller fra hver nation.

Conor McDavid

Canada

Han er blandt de yngste i den stjernespækkede canadiske trup, men ikke desto mindre er 21-årige Conor McDavid blevet valgt til kaptajn. Han spillede sit første VM for Canada som 19-årig, lavede 9 point i 10 kampe og blev verdensmester.

McDavid blev i 2015 draftet som den første af alle i NHL, da Edmonton Oilers sikrede sig kæmpetalentet. Allerede i sin anden NHL-sæson blev han holdets kaptajn og lavede flest point af alle i grundspillet – en bedrift, han gentog i denne sæson, hvor han og Oilers dog ikke nåede slutspillet.

Jimmy Bøjgaard: Han er så hurtig og spektakulær, at hvis han kommer veloplagt her, så bliver det en kæmpe oplevelse for tilskuerne. Han har en fart som ingen andre i turneringen. Selvom han kun er 21, er han allerede etableret som stjerne i NHL. Han er der, hvor vi kommer til at snakke om ham som Crosby og Ovechkin i de næste 15 år.

Andre stjerner fra Canada: Mathew Barzal (New York Islanders, NHL), Ryan O'Reilly (Buffalo Sabres, NHL)

Patrick Kane

USA

29-årige Patrick Kane blev i 2007 draftet som den første af alle, og siden har han tre gange vundet Stanley Cuppen med Chicago Blackhawks. I 2015/16-sæsonen lavede han flest point af alle i grundspillet og blevet kåret som ligaens mest værdifulde spiller. Af alle aktive NHL-spillere har han lavest 10.-flest point med 828 i 822 kampe.

Kane har med én undtagelse været i NHL’s slutspil hvert år, hvorfor det kun er blevet til én VM-optræden tidligere.

Jimmy Bøjgaard: Han er også spektakulær. Virkelig, virkelig kreativ. Vi er et lille hockeyland, men i tirsdags stod vi i Herning, hvor knægte på 8-9 år sad og så USA varme op. De var bare fans af ham. Et konkret eksempel på, at selv små steder rammer han bredt, fordi han er så fed at se på. Han kan slå pasninger i alle vinkler, og ting, ingen ser, ser han.

Andre stjerner fra USA: Johnny Gardreau (Calgary Flames, NHL), Dylan Larkin (Detroit Red Wings)

Pavel Datsyuk

Rusland

Godt nok er han 39 år, men cv og meritter taler for sig selv. Pavel Datsyuk spillede i NHL-klubben Detroit Red Wings fra 2002 til 2016, vandt Stanley Cuppen to gange, blev kåret som ligaens bedste og nåede 918 point i 953 kampe.

For to år siden vendte han hjem til Rusland og KHL, hvor han i forrige sæson vandt ligaen med storklubben SKA Skt. Petersborg. Datsyuk spiller sit syvende VM og er tidligere blevet verdens- og olympisk mester med Rusland.

Jimmy Bøjgaard: Han er en skøjtende hockeyambassadør. Han har så mange fans i hele verden og er den største stjerne sammen med Ovechkin i Rusland siden den berømte femblok i Sovjet-tiden. Han er kreativ med pucken og verdensberømt for sine straffeslag i Detroit-tiden. Han er ikke så hurtig mere og oppe i årene, men han er nok den største hockeyhjerne ved VM.

Andre stjerner fra Rusland: Yevgeni Dadonov (Florida Panthers, NHL), Sergei Andronov (CSKA Moskva)

Leon Draisaitl

Tyskland

22-årige Draisaitl blev i 2014 draftet som den tredje af alle i NHL, da Edmonton Oilers hentede ham. Det gjorde ham til den tyske spiller, der blev draftet næsttidligst nogensinde. Han var været garant for knap et point per kamp de seneste to NHL-sæsoner i grundspillet.

Ved VM i Tyskland sidste år kom han hjem til de afgørende kampe og var med til at spille tyskerne i kvartfinale, hvor det blev til et smalt nederlag på 2-1 til Canada.

Jimmy Bøjgaard: Han er virkelig god. Da han var teenager, sagde man i Tyskand, at han var på vej, og det har han levet op til. Han bliver en stor spiller for Tyskland de næste 15 år. Han bliver måske den største i tysk historie. Han er hurtig, stærk og kreativ, og det så vi i testkampen mod Danmark i Vojens i sidste uge, hvor han vifter klassespillere væk. Og så er han bare en glad dreng, der elsker at spille hockey. En stor leder for Tyskland.

Andre tyske stjerner: Korbinian Holzer (Anaheim Ducks, NHL), Dennis Seidenberg (New York Islanders, NHL)

Elias Pettersson

Sverige

19 år gammel, draftet som nummer fem sidste år af Vancouver Canucks, har den unge svensker i denne sæson forsikret sin kommende arbejdsgiver om, at det var et godt valg.

Pettersson har spillet hjemme i den bedste svenske liga, SHL, hvor han havde en kæmpe aktie i Växjös mesterskab. Han blev pointkonge i grundspillet med 56 i 44 kampe, og i slutspillet slog han rekord, da han lavede 19 point i 13 kampe.

Jimmy Bøjgaard: Han har fuldstændigt flænset statistikker i det svenske slutspil og domineret for Växjö. Han er vild. Han er rigtig vild. Sverige har et stærkt hold med mange NHL-spillere, men ved sidste VM så vi også, at de skulle have noget ekstra og spektakulært ind for at lave noget, og det kan han. VM har de senere år været talenternes rugekasse. Vi har set nogen, vi ved, bliver store, og han er én af dem. Her ser vi én, der er fremtidens stjerne.

Andre svenske stjerner: Oliver Ekman Larsson (Arizona Coyotes, NHL), John Klingberg (Dallas Stars, NHL)

Frederik Andersen

Danmark

Den 28-årige dansker debuterede i 2013 i NHL for Anaheim Ducks som den første danske målmand nogensinde. Siden blev han hentet til et af verdens største sportsbrands, Toronto Maple Leafs, som han to år i træk har været med til at spille i slutspillet.

I denne sæson var Andersen den målmand i NHL's grundspil, der havde flest redninger, og så slog han klubrekord som den målmand, der i flest kampe på en sæson havde flere redninger en modstanderens målmand.

Jimmy Bøjgaard: Jeg tror ikke folk i Danmark, hvor stor en stjerne der står i det danske mål. Han har mere eller mindre spillet sig til at få nøglerne i det største hockeybrand i verden, Toronto. Det er fuldstændig outstanding. En kæmpestjerne, der står i det mål. Han er VM’s bedste målmand og lige nu den største danske NHL-stjerne, fordi han spiller den rolle i Toronto, og han bliver nævnt i top-5 i NHL blandt målmænd.

Andre danske stjerner: Frans Nielsen (Detroit Red Wings, NHL), Oliver Bjorkstrand (Columbus Blue Jackets, NHL)

Mikael Granlund

Finland

26-årige Granlund var i 2011 med til at gøre Finland til verdensmester og er holdets kaptajn ved VM i Danmark.

Han blev i 2010 draftet som den niende af alle af NHL-klubben Minnesota Wild, for hvem han nu har spillet knap 400 kampe. I VM-sammenhæng har han i øvrigt en statistik, der hedder 29 point i 33 kampe for finnerne.

Jimmy Bøjgaard: Han bliver lederen for de tre unge og spændende spillere Sebastian Aho, Mikko Rantanen og Kasperi Kapanen. Vi har stillet spørgsmålstegn ved, hvad Finlands niveau er, men Granlund er bindingsleddet. De unge skiller sig ud, men han skal holde styr på dem. Det, der måske gør, at de kan blive gode ved VM, er, at de har Granlund. Han er hjertet på holdet.

Andre finske stjerner: Sebastian Aho (Carolina Huricanes, NHL), Mikko Rantanen (Colorado Avalanche)

Tomas Plekanec

Tjekkiet

Udover Jaromir Jagr har han været den store spiller i Tjekkiet. I en lang årrække spillede han for NHL-klubben Montreal Canadiens, inden han i den forgangne sæson skiftede til Toronto Maple Leafs.

35-årige Plekanec har tre VM-medaljer på sit cv og var tjekkernes kaptajn ved OL i Sochi for fire år siden.

Jimmy Bøjgaard: Det er en stjerne, der er lidt over the hill, men det er stadig en stjerne for tjekkerne. En erfaren mand, der er faldet lidt i graderne i NHL, men han var i mange år centeren for Jaromir Jagr, også ved VM, så han har været synonym med tjekkisk ishockey og en af deres største stjerner de senere år. Jeg tror ikke, det er deres bedste spiller, men på navn og cv tager vi ham med her. Og når nogle i den alder, der har opnået det, de har, melder sig til VM, er det forhåbentlig fordi, de har lyst til mere. Det er sjovt, han vælger at spille et VM her.