Ishockey VM

Det er ikke knald eller fald - men Danmarks VM-premiere er utrolig vigtig

Danmark møder Tyskland i første VM-kamp på hjemmebane i Boxen, hvor et dansk nederlag vil gøre vejen til kvartfinalen meget svær.

- Den er bare skide vigtig, og sådan er det.

Mads Christensen og det danske ishockeylandshold er under pres allerede i første VM-kamp. Ikke alene har de hjemmebane i Boxen, så møder de også en af de store rivaler i kampen om en plads i kvartfinalen for tredje gang i dansk ishockeys historie.

Det er jo ikke en situation, nogen af os har været i nogensinde

Morten Madsen, landsholdsspiller

- Det er tidligt at sige knald eller fald, men den er utroligt vigtig. Det er alle klar over. Det er også det, der gør, at spændingsniveauet skal være på et godt plan, hverken for højt eller for lavt, siger Mads Christensen.

I den nuværende VM-struktur, hvor der spilles to puljer med otte hold, har 11 point i halvdelen af tilfældene været nok til en plads blandt de fire bedste og dermed en plads i semifinalen.

Det betyder, at et nederlag til Tyskland med stor sandsynlighed vil tvinge Danmark til at tage point fra et eller flere af gruppens tre storfavoritter.

- Der er ingen tvivl om, at det er megavigtigt; ikke mindst mentalt for hele truppen, at de får en god start og helst en sejr. Efter Tyskland kommer de tre svære kampe mod USA, Canada og Finland, og de kampe er altså ikke sjove at gå ind til med nul point. Så vil Danmark næsten være tvunget til at stjæle en kamp mod de store, siger TV 2 SPORTs ishockeyekspert Morten Green.

- Taber Danmark til Tyskland, er der også det dilemma, at Tyskland vil være bedst indbyrdes, hvilket nærmest betyder, at Danmark skal hente fire point på dem i resten af turneringen.

- Det er ikke knald eller fald, men det betyder sindssygt meget.

Har holdet til at snyde de store

Ved sidste års VM tabte Danmark den første kamp med 3-0 til Letland, og selvom en plads i kvartfinalen matematisk var inden for rækkevidde, blev en plads i kvartfinalen aldrig for alvor realistisk.

Ved den lejlighed blev det også til nederlag til de tre store hold Sverige, USA og Rusland, men sådan behøver det ikke gå i år.

- Danmark har til gengæld et hold i år, hvor der er en chance for at stjæle en kamp mod de store. Den er i hvert fald større end sidste år, hvor det så mere eller mindre mørkt ud, da vi tabte til Letland, siger Morten Green, der efterfølgende stoppede på landsholdet.

Danmark slog tyskerne i overtid, da de havde fordel af hjemmebane ved VM sidste år, og i testkampen for en uge siden vandt Danmark ligeledes i overtid.

Især én ting bliver afgørende

Forskellen på de kampe er især, at danskerne fredag står i en situation, de aldrig før har været i.

Godt nok har de spillet kampe i store arenaer og været under massivt pres, men det har aldrig været til et VM på hjemmebane, hvor en sejr vil få ishockeyfeberen til at rase.

- Det er jo ikke en situation, nogen af os har været i nogensinde. Vi har spillet på store scener i andre sammenhænge, så det er svært at sige, hvordan hver og én vil reagere, når man løber ind på hjemmebane foran 11-12.000, siger Morten Madsen, der spiller sit 13. VM, og dermed er den spiller med flest slutrunder i den danske trup.

- Der vil sikkert være noget nervøsitet; forhåbentlig ikke for meget. Men man skal heller ikke være for overtændt og gå ud og tage nogle dumme udvisninger med det samme, så det er en fin balance. Forhåbentlig kan vi finde den, så vi ikke er for nervøse eller alt for tændte.

Det er med andre ord det rette spændingsniveau, Danmark skal finde. Truppen består af flere spillere, der ligesom Morten Madsen har alderen og erfaringen med sig, og som også er vant til at skulle håndtere forventninger fra de største ligaer.

Men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man så bare kan finde det rette spændingsniveau, mener Morten Green.

- Spillerne er toptunede til den kamp og vil have al energi ud på én gang. Det kan betyde, at man faktisk bliver en smule forkrampet og en smule passiv i stedet for at få energi ud, siger Green.

- Man har set mange eksempler på, at der er også er kæmpestjerner, der ikke har magtet det, så det kan man aldrig forsikre sig imod. Men når de fleste har optrådt mange gange ved VM, er der selvfølgelig en chance for, at de kan håndtere det.

For Mads Christensen er spændingsniveauet i Boxen også et af de vigtigste punkter for succes, men han er ikke i tvivl om, at Danmark kommer til at håndtere det, som de bør.

- Vi har mange erfarne gutter med, så det er ikke noget, jeg er nervøs for, så jeg tror sagtens, vi kan håndtere det. Vi kan helt sikkert bruge det til noget positivt.

Holdenes premiere ved VM spilles klokken 20.15 og kan ses direkte på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.