Ishockey VM

Før VM-brag mod Tyskland: Dansk forward har fået tysk pas

Mads Christensen er blevet tysk statsborger. Fredag tørner han sammen med sine nye landsmænd i VM-premieren.

Danmarks åbningskamp mod Tyskland ved ishockey-VM bliver ikke kun en ultravigtig kamp mod den formentlig værste rival i spillet om en plads i kvartfinalen.

For en af de danske spillere bliver det også en kamp mod landsmænd.

Efter at have boet i Tyskland siden 2009 har forwarden Mads Christensen nemlig fået tysk pas og har dermed både dansk og tysk statsborgerskab.

- Den mulighed får man, når man har boet dernede i otte år. Det handler primært om arbejdssituationen, for nu tæller jeg ikke længere som en udlænding. 

- Men jeg har også en hverdag, hvor jeg nærmest er halvt tysker, jeg taler tysk hele tiden og trives rigtig godt i landet. 

- For mig er det ikke så fjernt, som det måske er for andre, når de lige hører det, siger Mads Christensen, der spiller for Red Bull München.

Det er et dejligt land at bo i, der er en masse sport og kultur, og der er hyggeligt i München

Mads Christensen

For at gøre sig fortjent til sit nye pas skulle han både bestå en sprogtest og en slags indfødsretsprøve med 35 spørgsmål.

- Jeg skulle eksempelvis svare på, hvem der var forbundskansler på et bestemt tidspunkt, og der var spørgsmål om Anden Verdenskrig, om EU og nogle love. Det var meget bredt.

- Jeg gik ind til testen med rimelig stor selvtillid, fordi jeg havde hørt, at den var let. Jeg burde nok have øvet mig lidt mere. Men jeg klarede det lige akkurat. Jeg havde to rigtige mere, end jeg behøvede, siger han med grin. 

Nu kan han så kalde sig tysk statsborger med stemmeret og det hele, og han udelukker ikke at blive boende i landet, når ishockeykarrieren engang er forbi.

- Det er et dejligt land at bo i, der er en masse sport og kultur, og der er hyggeligt i München. Der er altid mange folk på gaden og i Biergarten (ølhaverne, red.), siger den danske VM-forward.

Der er dog en grænse for, hvad han vil gøre for sit nye land: Man kommer aldrig til at se ham optræde på det tyske landshold.

- Det gør jeg ikke, det lover jeg. Det ville være forræderi af værste skuffe, siger Mads Christensen.

Sammen med det danske landshold møder han tyskerne i VM-premieren fredag aften klokken 20.15.

Danske NHL-spillere til VM på hjemmebane

 1. Fem danske NHL-spillere er med ved VM

  Frans Nielsen, Detroit Red Wings: Frans Nielsen kom ikke med i slutspillet i NHL, og han stødte som den første NHL-spiller til det danske landshold.

  Frederik Andersen, Toronto Maple Leafs: Blev slået ud efter syv kampe i slutspillets første runde. Har udtalt til TV 2, at han 'selvfølgelig gerne vil hjem og spille med drengene', hvorefter klubben har bekræftet målmandens VM-deltagelse.

  Oliver Bjorkstrand,  Columbus Blue Jackets: Blev slået ud efter seks kampe i første runde af slutspillet. To dage før VM-premieren meldte Bjorkstrand sig klar til at spille VM, selvom han endnu ikke har et kontrakt for næste sæson.

  Mikkel Bødker, San Jose Sharks: Blev slået ud i kvartfinalerne i NHL's slutspil. Mikkel Bødker meldte sig straks klar, og han spillede en fremragende kamp mod Finland få timer efter ankomsten til Danmark. 

  Jannik Hansen, San Jose Sharks: Blev slået ud i kvartfinalerne i NHL's slutspil. Jannik Hansen har meldt sig omgående VM-klar, og han spillede ligeledes mod Finland samme dag, han landede på dansk grund.

 2. To danskere kommer ikke hjem

  Nikolaj Ehlers, Winnipeg Jets: Er gået videre til semifinalerne i slutspillet. Derfor når han ikke at komme hjem, uanset om holdet skulle tabe serien 4-0.

  Lars Eller, Washington Capitals: Er også gået videre til semifinalerne, og derfor kan Eller heller ikke nå hjem og være med ved VM. Washington og Winnipeg kan først møde hinanden i en eventuel finale.