I dag starter den største sportsbegivenhed i Danmarks historie - hoteller booket for fire år siden

Forud for VM i ishockey er gået et større logistisk puslespil, som nu skal stå sin prøve.

1,3 milliarder seere fra 167 lande ser i alt med i løbet af hele turneringen, når VM i ishockey fredag fløjtes i gang.

På baggrund af seertal er det dermed den største sportsbegivenhed i Danmark nogensinde. Også i værtsbyerne er der travlhed, hvor ishockeyfans fra hele verden gør deres indtog i disse dage.

- Det her er den største opgave, vi nogensinde har haft. Vi har rundet de første 12.000 middage, som er forudbestilt til de forskellige VIP-arrangementer, siger Allan Agerholm, hoteldirektør for Crowne Plaza i Ørestad.

Også i Herning, hvor Danmark fredag aften indleder slutrunden med et brag af en kamp mod Tyskland, bliver der løbet mere end almindeligt stærkt.

Byen modtog sine første hotelbookninger for fire år siden.

- Min telefon ringer rigtig, rigtig mange gange. Jeg tror faktisk, at jeg er holdt op med at tælle, fortæller Astrid Andreassen, projektleder for MCH Messecenter Herning, der trods højt stressniveau har plads til et smil.

- Det er nu, det er sjovt, og nu, der er energi på.

Hvis du havde fortalt mig for ti år siden, at Danmark skulle arrangere ishockey-VM, havde jeg ikke troet på det

Andreas Johanson, ishockeyekspert Viasat Sverige

Der forventes mange mennesker ved spillestedet i Boxen, men de bevæger sig forhåbentlig også ind mod Herning. Det håber direktøren for Visit Herning.

- Vi håber, at der er rigtig mange mennesker, der har lyst til at melde sig ind i den her ishockeyfest - selvfølgelig ude ved Boxen, men også inde i Herning, hvor byen virkelig er klar til, at der kan være VM, siger Søren Juul Baunsgaard, direktør for Visit Herning.

- Vi ved ikke, hvor mange fans der kommer. Vi håber, når vi er færdige, at vi kan se tilbage på et VM, som var intenst, men også hyggeligt. 

Danmarks største sportsbegivenhed er da også noget, der vækker begejstring helt over på den anden side af sundet. Forventningerne er store hos Danmarks hockey-glade naboer.

- Det er fantastisk. Hvis du havde fortalt mig for ti år siden, at Danmark skulle arrangere ishockey-VM, havde jeg ikke troet på det, erkender Andreas Johanson, ishockeyekspert på Viasat Sverige.

Stor fest i vente

Lige ved Royal Arena og Crowne Plaza har en ny fanzone set dagens lys. Ifølge hoteldirektør Allan Agerholm, der står bag fanzonen, har han og hans medarbejdere arbejdet hårdt for at få alt klar til tiden.

- Vi har haft organizere siddende i de sidste par år, der har brugt meget tid på at prøve at forstå, hvad behovet er. Det forlyder fra tidligere værtsbyer, at ishockey-fans kommer for at have en fest. De opfører sig ordentligt, fester igennem, og så nyder de ellers bare deres sport og hinandens selskab. Man kan godt stå to nationer ved siden af hinanden og have en fest, selvom den ene ender med at tabe, siger Agerholm, der ikke tør gisne om, hvor mange fans, der kigger forbi i løbet af dagen.

- Vi ved ikke, hvor mange vi skal servicere. Det er jo noget af det sjove ved den her opgave. Sammen med arrangørerne og dem, der driver fanbyen, går vi bare og venter på at se, hvor mange der finder herud.

For hoteldirektøren selv ligger det hårde arbejde nu – efter alt at dømme – bag ham. Han vil koncentrere sig om at overvære et velsmurt arrangement.

- Jeg skal forhåbentlig nyde, at det hele bare spiller, og at jeg ikke skal slukke alt for mange brande. Og så har jeg heldigvis fornøjelsen af at være i Arenaen et par gange med egne gæster. Jeg har aldrig set en ishockeykamp før, så jeg glæder mig helt vildt, siger Allan Agerholm.

Danmark spiller sin første kamp fredag aften. Den kan du se på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra klokken 20.05.

Danmarks trup
Ishockey-VM 2018