Ishockey

Eller trak læsset i vigtig Washington-gevinst

Lars Eller var på isen i over- og undertal og var den mest benyttede forward, da Washington vandt den tredje NHL-finale.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man kan være dansker og være blandt de vigtigste spillere, der trækker læsset i en Stanley Cup-finaleserie i verdens bedste liga - ja, så skal man bare kigge mod den amerikanske hovedstad og Lars Eller.

For den 29-årige danske forward var en nøglespiller for headcoach Barry Trotz, da Washington Capitals tog teten i finaleserien med en 3-1-gevinst over Vegas Golden Knights i den tredje finale. Eller og Capitals fører nu serien med 2-1, hvor der spilles bedst af syv kampe.

Lars Eller fik nemlig lov til at knokle for føden i opgøret, hvor han var den Capitals-forward, der fik mest istid. Imponerende 20 minutter og 14 sekunder blev det til for danskeren, der både fik istid i over- og undertal udover fem-mod-fem situationerne. Flere minutter end centerstjernerne hos hovedstadsholdet, Nicklas Bäckström og Evgeny Kuznetsov.

Til gengæld blev det ikke til point i denne omgang til danskeren. Her var det i stedet russeren Kuznetsov, der trak overskrifterne, efter den 26-årige center var meldt tvivlsom op til den tredje finale.

Fugl Fønix var afgørende

I den anden finale måtte han nemlig forlade isen efter et kvarters spil med en håndskade efter en hård tackling. Men den var der ingen spor af i nattens opgør. Her var Kuznetsov forskellen på de to mandskaber i store dele af kampen. Som en anden Fugl Fønix rejste han sig til Capitals' første hjemmekamp i finaleserien.

Efter en målløs første periode fik Kuznetsov i anden periode en assist på åbningsmålet, der efter klumpspil - der var en engelsk League Two-fodboldkamp værdig - blev skovlet ind af Alexander Ovechkin. Ovechkins 14. scoring i dette års slutspil.

Og ti minutter senere var det Kuznetsov selv, der begravede alle spørgsmåltegn omkring et mærket håndled, da han rev en afslutning fra den skadede hånd ind under armhulen på Marc-Andre Fleury i Vegas-målet til en føring til hjemmeholdet på 2-0.

Det gav fuld kontrol til et Capitals-mandskab på vej ind i de sidste 20 minutter mod et Vegas-hold, der havde svært ved at sætte hjemmeholdet unde pres.

Men hvad gæsterne ikke kunne. Det sørgede Washingtons keeper Braden Holtby for, da han gik bag målet for at sætte en løs puck i spil 3:29 inde i den tredje periode. Her valgte Holtby at snuppe en kortvarig skurkerolle i Capital One Arena, da han uvist af hvilken grund - andet end det, der kan tilskrives en momentan hjerneblødning - valgte at spille pucken ud foran eget mål, lige på bladet af Vegas-spilleren Tomas Nosek, der ikke havde problemer med at score sit tredje mål i finaleserien, og dermed reducere til 1-2.

Nervøs mave

Det kunne have givet masser af anledning til nervøs mave i en fyldt arena, hvor Capitals har haft mere end svært ved at vinde på egen is i slutspillet. Før nattens opgør var det kun blevet til gevinst i fire af ni hjemmekampe i sæsonens playoffs.

Men det ville Washingtons fjerdekæde anderledes. Og da Jay Beagle ihærdigt jagtede en dyb puck og fik den gravet frem i duel med Vegas-forsvaret, så leverede han den perfekte aflevering til Devante Smith-Pelly der scorede til 3-1.

Dermed har Washington Capitals bragt sig foran med 2-1 i serien, hvor der kræves fire sejre for at kunne hæve Stanley Cuppen som bevis på NHL-mesterskabet.

Næste kamp spilles natten til tirsdag og endnu en gang i Capital One Arena. Her kan Capitals med en sejr give sig selv tre matchbolde til at hente klubbens første mesterskab og gøre Lars Eller til den første dansker, der får sit navn på den store pokal.