Ishockey

Eller blot en enkelt sejr fra ultimativ triumf

Washington Capitals tog den tredje sejr i træk i finaleserien og har nu tre matchbolde til triumfen

En sejr. En enkelt sejr. Og det på tre matchbolde. Det giver umiddelbart rigtigt fine odds for, at Lars Eller kan skrive dansk ishockeyhistorie indenfor de næste otte dage.

For med nattens sejr på 6-2 over Vegas Golden Knights er danskeren og Washington Capitals nu blot en enkelt gevinst fra at løfte Stanley Cup-trofæet som bevis på, at mesterskabet er i hus. Og hvis det sker, så vil Lars Eller være den første dansker til at få sit navn på den voluminøse sølvpokal.

Men der var dømt stiv modvind til hjemmeholdet i Capital One Arena i den amerikanske hovedstad, da pucken blev smidt på isen til den fjerde finale. For gæsterne fra spillebyen Las Vegas satsede alt fra kampstart. Taktikken var ligetil - Washington Capitals skulle ikke have mulighed for et enkelt sekunds ro. Det var ren overfaldshockey leveret af 'de gyldne riddere'.

Og missionen lykkedes. Bortset fra en enkelt væsentlig detalje, scoringerne udeblev. For der blev skabt et hav af chancer, alt imens hjemmeholdet halsede efter og forsøgte at finde fodfæste i et opgør, der blev dikteret denne sæsons helt store overraskelse fra Vegas Golden Knights.

Mangler offensivt bid

Det er dog blevet et tydeligere og tydeligere i finaleserien, at topkæderne hos Vegas-mandskabet har mistet det offensive bid. De scorer simpelthen ikke, på det store chancer. William Karlsson, den svenske topscorer, ramte metallet på højre stolpe bag Capitals-keeper Braden Holtby med en styring, Og endnu større blev chancen i kampens første overtal, da James Neal foran et helt tomt mål ligeledes satte pucken på opstanderen.

Egentlig burde de vide det i Las Vegas. Hvis ikke man casher ind, så risikerer man at miste gevinsten. I stedet viste hjemmeholdet effektiviteten, da der endelig kom lidt ro på isen ved en udvisning til gæsternes Colin Miller, der måtte i straffeboksen efter hårdhændet behandling af Lars Eller. T.J. Oshie var manden, der fulgte op på en afslutning fra Evgeny Kuznetsov og bragte Washington foran med 1-0 halvvejs inde i første periode.

Overfaldet fra Vegas blev herfra neutraliseret af en effektiv omgang selvforsvar. Tom Wilson gjorde det til 2-0 igen med Kuznetsov i oplæggerens rolle, da den fysiske forward tre et halvt minut fra periodens afslutning kunne udnytte en vaklende Vegas-defensiv.

Og mens alle ventede på tiden skulle løbe ud, så kunne Devante Smith-Pelly fra Washingtons fjerdekæde score for anden kamp i træk med 21 sekunder tilbage på uret. 3-0 efter en første periode, hvor Vegas Golden Knights havde vist alle deres kvaliteter med forrygende ti første minutter. Men samtidig understreget deres mangler. Det kniber med at få passeret Braden Holtby i Washingtons mål.

73 sekunders hyperventilering

Effektivitet var der til gengæld hos overtalsspillet hos Washington, og også anden gang hjemmeholdet var en mand mere på isen lynede de. Denne gang var det backen John Carlson, der hamrede et dommedags-slagskud ind bag Marc-Andre Fleury til 4-0 efter 15 minutters spil i anden periode. Endnu en gang med Kuznetsov som assistent. Dermed er russeren oppe på 30 point i slutspillet.

Det lignede en tidlig afgørelse af kamp fire. 

Og det var det sådan set også, selvom Golden Knights fik skabt røre i hovedstaden. Først fik James Neal sat et trøstemål ind til 1-4, og alt åndede stadig fred og ro. Men da Reilly Smith med syv et halvt minut tilbage reducerede til 2-4 med et lækkert baghåndsløft, så kunne man fornemme lidt smånervøse trækninger i Capital One Arena.

Det var 73 sekunders uro og hyperventilering. Så fik tjekken Michal Kempny ro på gemytterne, da han firsttimede pucken i nettet til 5-2. Det kickstartede 'We want The Cup'-råbene fra tribunerne. Brett Connolly lagde en mere i nettet i overtal, inden det hele var forbi.

Historien på Ellers side

Dermed kunne Capitals kunne trække sig ud af opgøret med den tredje sejr på stribe. Og måske endnu vigtigere - med visheden om, at hovedstadsholdet ikke bøjer som siv i vinden, hvis de løber ind i et sportsligt stormvejr, når Golden Knights klikker på alle cylindre.

Lars Eller leverede stabilt arbejde uden at være iøjenfaldende i sine næsten 13 minutter i opgøret.

Sejren betyder, at Washington Capitals nu fører serien med 3-1. Og dermed er Lars Eller blot en enkelt sejr fra at blive den første dansker til at vinde ishockeysportens hellige gral.

Historien taler for danskeren, for kun en gang - tilbage i 1942 - er det lykkedes for en finalist at komme tilbage og vinde Stanley Cuppen efter at have været bagud med 1-3. Dengang var det Toronto Maple Leafs, der var bagud med 0-3, før canadierne hentede den samlede sejr over Detroit Red Wings.

Det kan Washington ikke bruge til meget. Det ,de kan bruge, er en sejr. Capitals har tre matchbolde til en historisk triumf.