Ishockey

Lad Lars Eller juble uden tommestok

Hvis Lars Eller og Washington Capitals vinder Stanley Cuppen, så er der ingen grund til at begynde at hive den store sports-tommestok frem

Der er noget machoagtigt over en tommestok. Eller rettere – der er noget machoagtigt over de associationer, man får ved tanken om en tommestok.

Sådan at gå rundt i det lokale byggemarked med målestokken i hånden og lige sikre sig om de trykimprægnerede terrassebrædder nu er 32 mm tykke, og om firkantlisten kan deles op i fire stykker af 78 centimeter. Den slags foretagsomhed, der - hvis man kniber øjnene sammen – giver én ekstra barkede og grove næver.

For slet ikke at tale om, at bruge stokken til at afmærke den præcise længde på et stykke tømmer, for derefter at tage fukssvansen (for folk, der bruger deres fritid på caféer og Cafe Latte i stedet for í byggemarkeder: Det er en håndsav) og med langsomme rytmiske bevægelser lade klingen følge blyantstregen afsat efter en præcis opmåling med tommestokken og – som min far altid har belært mig – lade saven gøre arbejdet.

Så der er faktisk noget machoagtigt over en tommestok. Især i en tid, hvor vi godt ved, det er de unge, der vælger en håndværksuddannelse, der er det nye sort. Det er sgu dem, der er brug for.

Jeg vil dog lige pointere, at det selvfølgelig skal være en målestok i naturmateriale. Der er simpelthen ikke noget street credit at hente, hvis man går rundt og lufter en slatten tommestok i plastic. Nature it is.

Den store jackpot

Der er i den grad også macho over ishockeysporten. Især spillerne fra de to Stanley Cup-mandskaber Vegas Golden Knights og Washington Capitals. De er nu ude, hvor de fysisk næsten ikke kan bunde mere. Hvor hver muskelfiber i kroppen, hvor lille og undseelig, den end måtte være, gør ondt bare man rømmer sig.

For når Lars Eller og holdkammeraterne i nat går på isen til den femte Stanley Cup-finale, så er der kamp nummer 106 i sæsonen for Washington Capitals i denne sæson, der begyndte i oktober sidste år. Og danskeren har blot misset en enkelt af disse.

Men den fysiske udmattelse fylder ikke, når adrenalinen tager over og drøner rundt i blodbanerne, som havde man skudt den direkte ind i venerne. Slet ikke, når holdet fra den amerikanske hovedstad for første gang nogensinde kan vinde det mest eftertragtede ishockeytrofæ i nat med en sejr i spillebyen Las Vegas. Her kan man for alvor tale om jackpot.

Lars Eller står dermed på tærsklen til at skrive ikke bare dansk ishockeyhistorie – men derimod dansk sportshistorie. For kan Washington løfte Stanley Cuppen, så vil Lars fra Rødovre blive den første dansker der gør det.

Og det ser godt ud for de danske Stanley Cup-drømme. Capitals fører serien med 3-1 og har nu tre muligheder for at lukke serien. Amerikanske statistik-eksperter giver Vegas under ti procents chance for at vende serien på hovedet.

Øhhh – det er jo helt fantastisk - men hvad har det lige med tommestokken at gøre?

Ikke noget – så alligevel en hel del. For står det til mig, så lad nu tommestokken blive i byggemarkedet, hvis – eller lad os nu bare tage munden fuld – når Lars Eller vinder det voldsomme sølvtrofæ. Lad nu være med at hive den frem for at begynde at måle den præstation.

Hvor stort er det at en dansker vinder Stanley Cuppen?

Fisk – 32 centimeter? Eller skal vi over i tommer? Eller skal jeg have to tommestokke for at måle den slags?

Er det en større bedrift end Caroline Wozniackis grand slam-sejr i Australien? Eller de danske håndboldherrers OL-guld i Rio?

Jamen, who cares? Det er alle fantastiske præstationer, der sagtens kan nydes for det, de er, uden de skal sættes i en eller anden form for relief i en sammenligneligheds-ligning med en ubekendt faktor, der aldrig kan værdisættes.

Bevares, det er da helt sikkert en fin disciplin at begive sig ud i, hvis man skal lægge lidt diskussionsarm med vennerne over en kold pilsner i sommervarmen. På sammen måde, som man kan rode sig ud i aldeles underholdende diskussioner om, hvilket Beatles-album er det bedste, eller hvem der er den smukkeste 8’er i fodboldens verden, der nogensinde har løbet fra boks-til-boks.*

En vigtig dansk brik

I stedet for skal man glæde sig over, at en dansker for første gang får sit navn på pokalen, der første gang fik en gravernål i overfladen i 1893. Bare glæde. Ingen sammenligninger.

Og det er ikke bare nationalitetsfølelsen, der skal få brystet til at hæve sig en ekstra gang i stolthed, hvis Lars Eller endelig bliver den første dansker. Man skal rette ryggen og erkende, at den 29-årige dansker har spillet en endog væsentlig rolle i triumfen.

Lars Eller er vokset perfekt ind i rollen som tredjecenter. En rollespiller med faste opgaver, som klæder danskeren. Og som han gjort så godt, at Washingotn allerede i februar valgte at forlænge kontrakten.

Men han gør ikke udelukkende det beskidte arbejde og får lukket ned defensivt. Han er også på isen i det vigtige overtals- og undertalsspil. Det er her træneren vælger sine vigtigste brikker. Og lige præcis sådan en brik er Lars Eller. Og den brik er blevet vigtigere og vigtigere i løbet af slutspillet.

Læg dertil, at Washington nok ikke havde stået i finalen, hvis ikke Lars Eller havde scoret sejrsmålet i overtime mod Columbus Blue Jackets i kamp tre i første runde af slutspillet. Derved kom Capitals ind i serien, hvor de var bagud med 0-2.

Og så har han vist, at han virkelig kan fylde tomrummet ud, når nogle af stjernespillerne får problemer med fysikken. Som Nicklas Bäckström gjorde tidligere i slutspillet, og Evgeny Kuznetsov i den anden finalekamp. Hver gang med Lars Eller som en fuldbyrdet erstatning. Det er klasse på et niveau, vi vel aldrig har set en dansker levere på i et slutspil i verdens absolut stærkeste liga.

Klasse som gjorde, at NBC forleden i fuldt alvor mente, at Lars Eller kunne være en outsider til at vinde MVP-titlen i slutspillet. Det såkaldt Conn Smythe-trofæ. No shit – ingen ironi. Bare ren klasse.

Så det vil være en triumf, der bør give genlyd i dansk idræt og ikke bare dansk ishockey, hvis Lars Eller og Washington gør arbejdet færdigt – og det må de da gerne allerede i nat.

Og det er helt sikkert stort. Men hvor stort? Det er bedøvende ligegyldigt.

Pak nu den tommestok væk.

*Bare for en god ordens skyld – svarene er: Revolver og Frank Lampard