Ishockey

Michelle Karvinen er for god til Danmark: - Hun er helt uden fortilfælde

Michelle Karvinen har både OL- og VM-medaljer på CV'et, men for at komme dertil måtte den danskfødte ishockeyspiller tage mange svære valg.

Det var bare hende og drengene.

Sådan var det faktisk gennem hele Michelle Karvinens juniorkarriere. Men det gjorde hende egentlig ikke noget. Hun faldt ligesom bare ind og blev en del af holdet. En af drengene, som hun selv siger. At hun var den eneste pige i omklædningsrummet fandt de en løsning på. Ligesom det bare var fedt at stå overfor drenge på sin egen alder og sidenhen fuldvoksne mænd på isen. 

- Der findes ikke noget fortilfælde til hende. Der findes også rigtig mange dygtige danske kvindelige ishockeyspillere lige nu, men de er lige niveauet under Michelle Karvinen, fortæller TV 2 SPORT's ishockeykommentator, Jimmy Bøjgaard. 

Det er klart, at hvis mit hjerte kunne vælge, så ville jeg have spillet for Danmark

Michelle Karvinen

Spillede med drengene

Michelle Karvinen fik allerede interessen for det med skøjter og stav som treårig. Hendes fire år ældre bror, Jannik Karvinen, var på det tidspunkt godt i gang med at spille ishockey, mens hendes finske far Heikki Karvinen i mange år har været ungdomstræner i Rødovre og haft NHL-profiler som Lars Eller og Mikkel Bødker under sine vinger.

Der var bare lige et enkelt problem for Michelle Karvinen. På daværende tidspunkt var der ikke et pigehold i Rødovre, som hun kunne spille på, og derfor måtte hun starte med at spille med drenge.

- Længe var jeg bare med drengene i omklædningsrummet, men da jeg blev ældre, blev det selvfølgelig lidt anderledes. Nogle gange havde jeg mit eget omklædningsrum, men så var der også mange af drengene, der syntes, at jeg skulle være med dem, og de var lidt ligeglade, så jeg gik bare ud og skiftede mit tøj på toilettet. På den måde var jeg jo alligevel med drengene.

- Det gjorde det lettere, at jeg altid har været med dem, så der var ikke noget underligt ved det, fortæller Michelle Karvinen til TV 2 SPORT

Da Michelle Karvinen blev ti år gammel fik hun lov til at træne med klubbens damehold en gang i ugen. De havde de dårligste træningstider i klubben og havde indtil da trænet alt for sent for unge Karvinen, som skulle op og passe sin skole. I de følgende år spillede hun med dem så ofte hun kunne - og hun skilte sig da også hurtigt ud. Som 15-årig spillede hun otte kampe for Rødovres damehold og scorede 29 mål. 

- Når hun har spillet med pigerne, så har man jo kunnet se helt tydeligt, at hun var en, som gjorde en forskel. Hun har jo fuldstændig smadret pointtabellerne og domineret på banen, når hun har spillet med kvinderne. Der har hun jo bare bekræftet, hvor vildt god hun er, forklarer Jimmy Bøjgaard.  

Karvinen nåede da også at vinde danmarksmesterskabet med dameholdet, men det var altid drengeholdet, som var hendes førsteprioritet – og også her havde hun succes. Sammen med dem formåede hun at vinde DM-guld i samtlige årgange hele vejen op på U20-niveau, hvor holdet også blev mestre i 2010.

På holdet var blandt andre navne som Mathias Bau Hansen og Steffen Klarskov, der har flere A-landsholdskampe på CV’et.  Michelle Karvinen spillede to kampe i slutspillet og scorede tre mål, og det er ifølge TV 2 SPORT's ishockeykommentator imponerende, at Karvinen har kunnet gøre sig gældende på både U20-holdet og i førstedivision mod fuldvoksne mænd, som må tackle. Det er nemlig forbudt i kvindeishockey.

- Det er ikke kun, at hun skal kunne tage imod en tackling, det er ligeså meget, at hun skal være smart til at undgå dem og have spilforståelsen og det taktiske med. Når hun kan spille på det niveau med drenge, så skal man også næsten have øjne i nakken og have flair for ikke bare at have øje på den puck, man måske skal modtage eller har på bladet, men også tænke frem – hvad sker der lige om lidt.

- Hun er smart, hun er simpelthen smart, og hun har en hockeyhjerne som meget, meget få kvinder i verden har. 

Det store dilemma

Faktisk viste Michelle Karvinen hurtigt så store evner på banen, at hun som 13-årig blev inviteret til at spille med det kvindelige U20-landshold i Finland for første gang. Med en dansk mor og en finsk far, stod Karvinen derfor overfor en vanskelig beslutning. Hun skulle vælge, hvilket landshold hun i fremtiden skulle tørne ud for. Og selvom langt de fleste skøjtetag var blevet taget på isen i Rødovre, så valgte hun trøjen med de blå/hvide farver.

- Dengang var det et lettere valg, kan man sige, fordi der var så stor forskel på niveauet i Danmark og Finland. Danmark var ikke i nærheden af noget som helst, og jeg havde selvfølgelig store drømme om at skulle være med til OL og til VM.

- Det er klart, at hvis mit hjerte kunne vælge, så ville jeg have spillet for Danmark, men jeg var måske lidt bange for, at jeg aldrig skulle få muligheden for at få de oplevelser. For det virkede ikke som om, at damehockeyen var på vej frem – det stod stille, forklarer Michelle Karvinen.

Men vejen til det finske landshold var ikke ligetil. For ifølge IIHF-reglerne er det ikke nok, at man kan fremvise et pas fra det land, som man gerne vil repræsentere til et VM. Man skal som minimum have spillet i landet i to sæsoner inden da. Derfor pakkede Michelle Karvinen som 16-årig sit udstyr ned og tog til Finland for at spille ishockey, på trods af at hun ikke kunne tale sproget flydende.

I to år boede Michelle Karvinen hos en holdkammerats familie, som snakkede svensk derhjemme, sideløbende med at hun passede sin ishockey og gik i skole på et svensk gymnasium. Det var det perfekte match, som hun siger. Og netop valget af landshold, har da også betydet meget for hendes karriere. 

- Det har jo betydet næsten alt. I og med at jeg fik lov til at spille for det finske landshold, fik jeg også muligheden for at blive set af en scout fra USA. Det gav mig muligheden for at rejse derover og spille på college i en god liga.

- Det havde jeg måske ikke haft muligheden for, hvis jeg var blevet og spillet for Danmark. Det er ikke så let at blive set. Det er blevet bedre nu, men dengang var det lidt sværere, siger Michelle Karvinen. 

Ukendt i Danmark

Det var en helt surrealistisk følelse for hende at stå der. Midt på isen i Vancouver. I så mange år havde hun tænkt på det, drømt om det, kæmpet for det. Men nu hang den der om halsen på hende. OL-medaljen. Det er otte år siden nu, men Michelle Karvinen tænker stadig tilbage på det øjeblik som det mest specielle i hendes karriere indtil nu.

Situationen udspiller sig tilbage i 2010, hvor Karvinen for første gang spillede OL for Finland. I bronzekampen besejrede holdet Sverige 3-2, og Karvinen blev en af målscorerne.

- Det eneste, der gør, at hun ikke er en af de største atleter overhovedet i Danmark, er, at hun lige præcis spiller på et finsk pas. Men prøv at tænk på, hvor stort det ville være, hvis vi havde en medaljevinder ved et vinter-OL – det er jo nærmest utopi. Og hun løber altså rundt lige ude i baghaven i Rødovre, når hun sommertræner, og det er der hun er opvokset, siger TV 2 SPORT's ishockeykommentator, Jimmy Bøjgaard. 

 Derudover har Michelle Karvinen vundet VM-bronze fire gange, mens det i februar i år blev til endnu en bronzemedalje ved vinter-OL. Og selvom hun prøver at lade være med at se alt for langt frem, så har Michelle Karvinen også drømme om fremtiden. 

- Med landsholdet skal vi spille VM på hjemmebane i Finland, og det er lidt sjovt, for det er ti år siden, at jeg spillede mit første VM, som også blev afholdt i Finland. Så nu kommer jeg tilbage igen og skal faktisk også spille i samme by, som den jeg boede i i de to år, jeg var deroppe. Så det bliver meget specielt for mig.

Kunne have fået debut i den danske herreliga

På klubplan rejste Michelle Karvinen hjem til Danmark for at gøre sin gymnasieuddannelse færdig efter sit ophold i Finland. I den periode var 19-årige Karvinen tæt på at få debut for Rødovre i mændenes ishockeyliga, som den første kvinde nogensinde. Det ville dog forhindre hende i at få opfyldt sin drøm om at komme til Nordamerika og spille collegehockey. Her er et af adgangskravene nemlig, at man ikke må have spillet i en professionel liga tidligere – og derfor måtte hun i stedet se ligakampen fra tilskuerpladserne.

Og Michelle Karvinen tog da også turen over Atlanten, hvor hun spillede tre sæsoner for University of North Dakota, sideløbende med at hun uddannede sig indenfor kommunikation og grafisk design.

- Vi får jo ikke nogle millionlønninger, så for mig handlede det også om at finde et sted, hvor jeg kunne tage min uddannelse, samtidig med at jeg kunne spille. Og der er USA virkelig det sted, alle tager hen, når de gerne vil gå i skole og spille ishockey på højt niveau. Så det var lidt en dobbeltbeslutning, fortæller hun. 

Sidenhen gik turen til Sverige og Luelå Hockey, hvor Michelle Karvinen nu er i gang med sin fjerde sæson, og også her har hun gjort sig positivt bemærket. I de seneste tre sæsoner har Karvinen næsten lavet et mål i snit per kamp, og vandt også det svenske mesterskab med sit hold i sidste sæson.

Og det ser ud til, at Michelle Karvinen endnu engang har tænkt sig at fortætte den gode stime. Indtil videre er der spillet 12 kampe i denne sæson, hvor Karvinen har scoret det samme antal mål.