VM-regler ændres efter gyserfinale i Royal Arena

Det internationale ishockeyforbund (IIHF) har besluttet at ændre reglerne ved VM, så finalen ikke kan ende i straffeslag.

To år i træk har de svenske 'Tre Kronor' vundet VM i ishockey efter straffeslag.

Senest blev det til en sejr over Schweiz på dansk grund i Royal Arena, hvor der både måtte 60 minutters istid samt overtid og straffeslag til, før en vinder kunne kåres. Men nu skal det være slut, når VM næste gang afvikles i maj 2019.

Det internationale ishockeyforbund (IIHF) har valgt at ændre i reglerne, så en VM-finale ikke længere kan ende i straffeslag. Hvis kampen er lige efter ordinær tid, går holdene i stedet i sudden-death, hvor der spilles perioder af 20 minutter med 3 mod 3 spillere, indtil første mål bliver scoret.

Hvis kampen ender uafgjort, gælder det i det nye format, at:

  • Kampe i puljespillet afgøres med fem minutters 3 mod 3, og hvis kampen ikke er afgjort, går holdene i straffeslag.
  • Kvart- og semifinaler samt bronzekampen afgøres med 10 minutters 3 mod 3, og hvis kampen ikke er afgjort, går holdene i straffeslag.
  • Finalen afgøres i sudden-death med perioder af 20 minutter 3 mod 3, indtil der er fundet en vinder.

Dermed blev det i første omgang en historisk afgørelse på VM-finalen i Danmark.

IIHF havde flere muligheder i ærmet, men det blev anerkendt fra mange sider, at hverken 4 mod 4 eller 5 mod 5 ville sikre en afgørelse inden for en overskuelig tidsramme.

- Der er mange grunde til, vi ikke kan risikere en lang overtidskamp i finalen. Faciliteterne i arenaerne skal hurtig ændres og typisk allerede natten over, så de er klare til nye events næste dag. Derudover er der bekymringer fra TV-selskaber og holdene, som vi må have med i overvejelserne.

- Men med det nye format er vi i stand til at imødekomme bekymringerne fra både fans og holdene omkring det nuværende format med straffeslag i en finale, hvilket har været hovedfokus over flere sæsoner nu, siger IIHF-chef Franz Reindl.

VM i 2019 skal afholdes i Slovakiet.