Ishockey

Efter konkurs og ligaexit: - Det er klubchefernes ansvar

Det lykkedes ikke Hvidovre Fighters at redde klubben økonomisk. Ligaen fortsætter med ni hold. Philip Davali / Ritzau Scanpix

I TV 2 SPORTs ishockeypodcast bliver konsekvenserne af Hvidovres konkurs behandlet, ligesom panelet også diskuterer ligaens mulige løsninger.

Den bedste danske ishockeyliga slikker sine sår. December blev indledt med meldingen om konkurs hos Hvidovre Fighters, efter klubbens redningsaktion ikke gav udbytte. Hvidovre er nu fortid i Metalligaen, der er reduceret til ti hold.

I TV 2 SPORTs ishockeypodcast kigger kommentatorduoen Lasse Degn og Jimmy Bøjgaard nærmere på Hvidovre-sagen – og sagens forløb kaster ikke mange rosende ord af sig.

- Vi kender jo ikke det hele, men når jeg sidder og kigger på det, så er det ord som "naivt" og "dårlig ledelse", der popper op hos mig. Når man allerede sidste år har svært ved at få det til at hænge sammen, og man så bare skruer op – og hænger sin hat på en ukendt sponsor, der skal lægge en million – sådan nogle penge fra så lille en virksomhed et ret stort sponsorat i dansk sport, så ville jeg altså se pengene først. Jeg synes ikke, det er godt nok, siger Lasse Degn, ishockeyekspert på TV 2 SPORT, og får opbakning fra sin faste makker i kommentatorboksen.

- Det er en ærgerlig historie, men hvis jeg skal være helt ærlig, så kommer ligaen ikke til at savne dem særligt meget, desværre. Her tænker jeg også på lave tilskuertal og det marked, der er. Men det er klart, ni hold i ligaen er ikke specielt godt, siger Jimmy Bøjgaard, ishockeykommentator på TV 2 SPORT.

Hvidovre Fighters’ økonomiske kollaps er ikke en enlig svale i de seneste års historie om dansk ligahockey.

De seneste sæsoner har budt på historier om ondt i økonomien i klubber som Herlev og Gentofte, udover konkursen i Hvidovre. Ifølge Lasse Degn handler det også om moral og ansvar i klubberne.

- Nogle gange skal man også være sit ansvar bevidst og trække stikket – stoppe, mens legen er god. Man kan ende med at tage beslutninger med hjertet i stedet for hjernen. Det ser man nogen gange i sportsklubber. Havde det været hjemme i privatøkonomien, tror jeg ikke, man havde gjort det sådan. Man er jo ikke i nærheden af at have sammenhæng mellem indtægter og udgifter, når man har problemer så tidligt på sæsonen, siger Lasse Degn.

Svær opgave for unionen

Dansk Ishockey Union har i det daglige nedsat et licensudvalg til at sikre, at Metalligaens klubber har styr på fundamentet, inden de får lov til at optræde i landets bedste række. I tilfælde som Hvidovres kan det dog være svært for unionen at skride ind overfor klubbernes beslutninger og fratage en ligalicens.

- Bottom line er bare, at der sidder nogen, der har startet en virksomhed med folk ansat – de har et ansvar og det forpligter. De kan sende nok så mange sminkede tal og flotte kontrakter ind til unionen, der kan få svært ved at gennemskue det. Hvad er rigtigt, og hvad er ikke? Der er nogle, der har startet en virksomhed, og de har et ansvar. Det ansvar har de ikke været bevidst, siger Lasse Degn.

Det er ikke kun de ansatte i klubben, der bliver ramt af konkursen. Ifølge Jimmy Bøjgaard er det også offentlige midler, der er gået tabt i sagen fra Hvidovre.

- I det her tilfælde har der også været rigtig mange kommunale kroner involveret. Det gør jo ikke ansvaret mindre. Det er jo millioner af kroner, Hvidovre Kommune har postet i det her projekt. Jeg tror, der kommer noget mere selvjustits hos klubberne selv ovenpå det her, siger Jimmy Bøjgaard.

Nyt ligahold på vej?

Tilbage står en Metalliga med ni hold – til at spille om ni slutspilspladser, hvis man tæller den såkaldte play-in-runde med. Ikke ideelt for fremtiden, lyder det fra podcastpanelet.

- Det ville da være ønskeligt, at der kunne komme et tiende hold, men det skal ikke være for enhver pris. Nu har Gentofte drejet nøglen om, og Hvidovre kunne heller ikke. Det skal være et sted, hvor der er basis for hockey, siger Lasse Degn.

- Mit råd er at spille med ni hold næste år. Lad det være lukket for nu. Jeg synes, man skal være lidt hårdere i forhold til at lukke hold ind. Og skal man kigge langsigtet, kunne man måske kigge på Aarhus. Måske investere noget af VM-gevinsten i det. Det er den næststørste by, det er et kæmpe kommercielt marked og et stort tv-marked. Jeg mener, man skal gøre en seriøs indsats for at få Aarhus med inden tre-fire-fem år, siger Jimmy Bøjgaard.

Først i slutningen af den nuværende sæson forventes der at komme afklaring om fremtiden for landets bedste ishockeyrække.

Lyt til hele gennemgangen af Metalligaens klubber i podcasten herunder. Husk også del to, hvor panelet gennemgår situationen for de danske topspillere i de bedste europæiske og nordamerikanske ligaer.