Ishockey

Stresstest før VM gav nyt liv til turnering: - Vi har været heldige

Aalborg Pirates og Mikkel Højbjerg får hjemmebanefordel i Metal Final4 Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Metal Final4 blev opfundet som generalprøve til VM i ishockey, men endte som en saltvandsindsprøjtning til en udfordret pokalturnering

Ud med den klassiske pokalturnering, hvor alle er med. Ind med Final4, hvor halvsæsonens fire bedste hold kæmper om pokaltitlen.

Det var en omfattende beslutning, Danmark Ishockey Union traf, da man sidste år for første gang kårede pokalmesteren med et stort anlagt Final4-stævne i Boxen.

Den beslutning har dog vist sig at være et hit, lyder det fra unionens direktør, Ulrik Larsen.

- Jeg tror såmænd bare vi kan sige, at vi har været heldige med, at det blev så godt modtaget. Så var det fundet, det nye produkt. For det har virkelig givet noget, også til grundspillet i Metalligaen. Nu er der altså noget at spille om i de første tyve runder. Det synes jeg også tydeligt, man kan mærke på de klubber, der spiller i Metalligaen.

FAKTA: Metal Final4

- Metal Final4 blev afholdt første gang i 2018, hvor Aalborg Pirates vandt pokaltitlen

- Aalborg Pirates har fået tildelt værtskabet for dette års Final4

- De fire bedst placerede Metalliga-hold efter 18 runder (to kampe mod hvert hold) kvalificerer sig til Final4

- I år er de fire hold Rungsted Seier Capital, SønderjyskE, Frederikshavn White Hawks og Aalborg Pirates.

Det nye format blev dog opfundet sådan lidt ad omveje. Formålet var nemlig, i første omgang, at VM-setuppet skulle testes i Jyske Bank Boxen før det danske værtsskab i maj 2018.

- ​Den blev egentlig til for godt og vel et par år siden, da vi vidste at vi skulle spille VM på hjemmebane i København og Herning. Der vidste vi, at vi på en eller anden måde skulle have stresstestet en af de to arenaer for at se hvordan den arter sig, når man spiller mere end én kamp på et døgn. Ligaforeningen var med på idéen som en test af Boxen, men det endte med at blive rigtig godt modtaget af både klubberne, spillerne og publikum, ikke mindst. Så der var ikke de store sværdslag om, at det skulle fortsætte i 2019, siger Ulrik Larsen.

Thomas Bjuring var grædefærdig, da han lykønskede spillerne i Aalborg Pirates med finalesejren i pokalturneringen over Rungsted. Video: Bo Bentsen

Tiltrængt revolution

Der er gået en romantisk tanke tabt med det nye format. Væk er idéen om, at de små hold pludseligt kan slå de store - pokaloverraskelsen. Ulrik Larsen erkender, at den mulighed ryger med den eliteserie-afgrænsede Final4. Det har dog aldrig været det store problem i forhold til netop dansk ishockey, fortæller han.

- Den helt typiske pokalturnering er jo den som i fodbold, hvor man har danmarksserieholdet med til at spille mod divisionsholdet, og det har selvfølgelig sin charme. Det er bare ikke rigtigt noget, vi har kunne overføre til ishockey - nok også fordi, der ikke er så mange klubber. For nogle af 1.divisionsklubberne har det selvfølgelig nok været interessant at prøve kræfter med en eliteserieklub. Men omvendt har det aldrig givet de store resultater, heller ikke publikumsmæssigt. Så vores pokalturnering trængte faktisk til måske at blive genopfundet igen i et nyt regi.

-  Jeg synes faktisk godt, man kan sige, at det her Final4-produkt har løftet både interessen for grundspillet og pokalturneringen. Det er jo et langt grundspil, vi spiller - og der lige pludseligt noget ekstra at spille for i de første tyve runder. Og så er der fundet et koncept, der er superinteressant for de fire klubber, der er dygtige nok til at kvalificere sig.

I år har Rungsted, SønderjyskE, Frederikshavn og Aalborg kvalificeret sig til Final4.

Lyt til TV 2 SPORTs ishockeypodcast herunder - her får du en optakt til turneringen, blandt andet med kommentatorernes favoritvurdering af de fire hold.

TV 2 SPORT og TV 2 PLAY viser begge semifinaler (fredag fra kl. 16.00) og finalen (lørdag fra klokken 14.00).