Klubdirektør raser over afvist plads i ligaen

16x9
Ligaforeningen ser ikke Gentofte Stars som en del af Metal Ligaen i 2019. Foto: Jan Korsgaard / Scanpix Denmark

Direktøren i Gentofte Stars kritiserer, at klubben er blevet nægtet deltagelse i Metal Ligaen. Ligaforeningen forstår ikke kritikken.

I maj sidste år stod det klart, at Gentofte Stars på grund af økonomiske problemer og en konkurs måtte trække sig fra landets bedste ishockeyrække.

Siden har den sjællandske klub kæmpet for at komme tilbage på højeste niveau. Men i en pressemeddelelse fra Danmarks Ishockey Union (DIU) lyder det, at Gentofte Stars ikke bliver en del af Metal Ligaen i sæsonen 2019/20.

- Efter to sæsoner med klubber, der har haft svære økonomiske problemer, vurderede Ligaforeningen, at det er for tidligt at tro på, at Gentofte Stars kan vende tilbage til Metal Ligaen som et solidt fællesskab, skriver Danmarks Ishockey Union.

I Gentofte Stars er man forundret over, at Ligaforeningen har truffet den beslutning.

- Vi har fået at vide, at vi kunne være med i sæsonen 2019/20, hvis vi fik styr på vores finanser til den kommende sæson, men det er ikke tilfældet alligevel, siger Sten Bergström, der er direktør i Gentofte Stars.

For at få plads i den bedste danske ishockeyliga skal en klub først optages i Ligaforeningen. Herefter kan Danmarks Ishockey Union tildele klubben en licens til at deltage i ligaen, hvis klubben ellers overholder en række krav.

Gentofte er dog aldrig nået forbi først trin og blevet godkendt af Ligaforeningen, da klubberne i den danske liga blandt andet ikke mener, at Gentofte Stars har økonomien i orden.

- Ligaforeningen må stå på mål for det, man giver udtryk for. Hvis de har nogen klare holdninger til, at vi ikke har økonomi til det, så vil vi gerne se, hvilket belæg de har for at være nået frem til den konklusion. Vi har endnu ikke tilsendt noget økonomisk materiale til dem. Det er DIU selv, der har sagt, at det skal vi ikke, før vi er optaget i Ligaforeningen. De er meget tvetydige i deres udmeldinger, fortsætter direktøren.

- Vi vil beskytte vores produkt

Hos Ligaforeningen preller kritikken fra Gentofte-direktøren af. Klubberne i Metal Ligaen har nemlig ikke været i tvivl om, at det vil være for tidligt at få klubben med i den bedste danske liga.

- Jeg vil gerne understrege, at vi i fuld enighed i de ni klubber ikke mente, at den samlede pakke var god nok. Der er ikke noget, vi hellere vil end at have en liga med ti hold. Det her handler ikke om, at vi ønsker at holde nogen ude af det gode selskab. Det handler om, at vi ønsker at beskytte vores produkt. Det gør vi ikke med tre konkurser i efteråret, siger Thomas Friberg, der er direktør i Ligaforeningen og hos Rungsted Seier Capital.

Thomas Friberg henviser til, at der har været flere tilfælde af konkurser i Metal Ligaen gennem de seneste år.

Senest blev Hvidovre Fighters erklæret konkurs i december. Konkursen betød, at Hvidovres resultater blev fjernet, som om de aldrig havde været en del af turneringen. Derfor mistede Rungsted Seier Capitals fem point af deres forspring i ligaen til Sønderjyske på andenpladsen. Rungsted-direktøren slår dog fast, at han gerne ser Gentofte i Metal Ligaen i fremtiden.

- Vores bedste lokalopgør tilskuer- og indtjeningsmæssigt er mod Gentofte, så hvorfor skulle jeg ikke være interesseret i at få dem med? Det er jo de kampe, der giver allerflest penge. Men vi er også blevet en lille smule mere kritiske overfor, at vi gerne vil kunne se et bæredygtigt projekt.

Gentofte vil kæmpe videre

Gentofte Stars er ikke kun uforstående overfor, hvordan Ligaforeningen kan nægte dem adgang til Metal Ligaen. Direktøren i Gentofte kritiserer hele strukturen omkring, hvordan beslutningerne om at tillade nye hold i ligaen bliver taget.

- Ligaen er en lukket gruppe uden op- og nedrykning, så Ligaforeningen og ligaformændene kan rent faktisk sidde og bestemme, om vi skal tilbage i den fine række. Det skal være faglighed og saglighed omkring bæredygtigheden af dansk ishockey, der skal være afgørende. Det er i hvert fald min klare opfattelse, siger Sten Bergström, der ikke har tænkt sig at give op i sagen.

- Vi håber og tror på, at der trods alt er noget fornuft derude, og at man vil sætte sig ned og tænke ekstra over det her.

Ligaforening: Gentofte bør kigge fremad

I Ligaforeningen kan man dog ikke genkende det billede af strukturen. De mener i stedet, at man bør fokusere på at have et ordentligt projekt klar længere ud i fremtiden.

- Det er forkert. Det er en proces, der har flere trin. Et af trinnene er, at ligadirektørerne skal nikke ja til, at det er en god pakke. Så er der en anden del af processen om de direkte licenskrav, der er til ligaen. I stedet for at komme med de her anklager burde Gentofte arbejde målrettet mod at være med i 2020/21, siger Thomas Friberg.

Ifølge direktøren i Rungsted Seier Capitals kan Gentofte Stars godt opgive at gøre sig forhåbninger om at komme med i den bedste danske ishockeyliga fra 2019.

- Det ser jeg ikke umiddelbart nogen mulighed for. Nu er vi gået i gang med at planlægge turneringsplaner. Vi vil gerne have vores turneringsplaner ud i ordentlig tid af respekt for vores mediepartnere. Vi vil rigtig gerne være ti hold i ligaen, og Gentofte er velkommen til at skrue et projekt sammen over sommeren og ansøge igen. Det vil vi helt sikkert se på med positive briller.

I Gentofte Stars har man dog endnu ikke helt opgivet håbet om at være med i det fineste danske ishockeyfællesskab.

- Det sidste ord er i hvert fald ikke sagt fra vores side. Der må være nogle klare regler for optagelse i ligaen. Der er noget jura i det, som der skal arbejdes på. Så jeg tror absolut på, at vi vil være at finde i den bedste række til september. Vi har opfyldt de kriterier, der er blevet stillet, og så må man også stå på mål for det den anden vej, slutter direktøren i Gentofte Stars.

Gentofte Stars afholder bestyrelsesmøde torsdag, hvor de vil diskutere, hvad klubben skal foretage sig videre i sagen.