Ishockey

Sportschef forklarer opsigelse: - De har ingen visioner

Godt to år efter sin ansættelse er Jesper Duus færdig som sportschef i Danmarks Ishockey Union.

Det kom som et chok i ishockeykredse, da det tidligere i dag kom frem, at Danmarks Ishockey Unions (DIU) sportschef, Jesper Duus, har sagt sin stilling op efter godt to år på posten.

Nu forklarer Jesper Duus, at opsigelsen skyldes manglende visioner i Danmarks Ishockey Union samt en nedprioritering af den sportslige sektor.

- Vi er gået ned i mandskab fra tre og en halv medarbejder til to i den sportslige sektor i forhold til sidste år, og vi er desuden dårligt organiserede, hvilket selvfølgelig har konsekvenser for vores service til klubber og landstrænere. Det er ikke professionelt, selvom det er det, vi kræver af vore spillere og ledere, siger Jesper Duus til TV 2 SPORT.

Med opsigelsen har DIU mistet begge nøglemedarbejdere i den sportslige sektor siden sidste års VM.

Mere administration end ishockey

Udviklingschef Flemming Green stoppede kort efter VM. Af de to tilbageværende fuldtidsansatte, Duus og Olaf Eller, er sidstnævnte også U18- og U20-landstræner. Nedgraderingen sker på trods af, at sidste års VM genererede et overskud på 12 millioner kroner, som blandt andet skulle bruges til en øget indsats rent sportsligt.

Jesper Duus blev ansat 1. november 2016 som konsekvens af en evaluering af den kiksede OL-kvalifikation med alle NHL-spillerne til rådighed.

Dengang lød det fra unionen, at man ”gearede op” på den sportslige front, og at Duus skulle være ”overordnet sportslig leder og ville få seniorlandsholdet og samarbejdet med Team Danmark” lagt i sine hænder.

Ifølge Duus har det langt fra været virkeligheden.

- Jeg er i praksis administrativ leder med minimal indflydelse og ikke sportschef. DIU har ingen visioner eller ønsker om at skabe dem, siger den afgående sportschef.

Direktør afviser kritik

Ulrik Larsen, der er direktør i DIU, afviser Duus' kritik.

I forhold til den nedsatte antal medarbejdere understreger han, at der er færre, der arbejder med ishockeydelen i unionens arbejde, mens der i stedet er ansat flere i udviklingsdelen.

- Jeg medgiver, at der har været flere administrative opgaver, og at arbejdsopgaverne ikke kun har været sportslige. Men sådan er det. Vi er et lille forbund, så der er mange forskellige ting at tage sig af. Jeg er ked af, hvis det ikke var afstemt ordentligt.

Hvad siger du til, at forbundet er dårligt organiserede?

- Det kan jeg ikke genkende. Det ser ikke mere anderledes ud, end det gjorde for ti år siden. Vi servicerer klubberne godt, og de klager ikke. Vi kan selvfølgelig altid gøre det bedre, men kan man ikke altid det?

Gav overskuddet ikke muligheden for at gøre noget anderledes?

- Jo, men der har det været bestyrelsens beslutning at fortsætte driften og satse på nogle fyrtårne. Bestyrelsen har besluttet, at der skal satses på kvinderne, på rekruttering, på fastholdelse og en synliggørelse af Metal Ligaen. Det er vores fyrtårne, og der kan det godt være, at Jesper ikke er enig, siger Ulrik Larsen til TV 2 SPORT.

Danmarks Ishockey Union støttes i år med 5.615.000 kroner af Team Danmark, hvis første af to målsætninger var en kvartfinale på U20-niveau, hvor det i stedet blev til nedrykning.

Duus har ingen job på hånden

Den næste målsætning i 2019 er en kvartfinale ved det kommende VM i Slovakiet, hvor Jesper Duus har haft en særlig vigtig rolle med planlægning og scouting, efter at Heinz Ehlers er ansat som deltidslandstræner.

- Jeg håber, at den næste sportschef ikke drukner i administration og får reel indflydelse. Det har dansk ishockey brug for, siger Duus, der nu ikke ved, hvad han skal.

- Jeg har sagt op uden at have noget på hånden eller en idé om, hvad jeg skal lave fremover. Lige nu er ishockeybægeret overfyldt, så jeg kigger efter noget andet, men jeg ved også, hvor stor passion jeg har for ishockey, så måske et par uger væk fra kontoret giver nyt mod, siger han.